Debatt

Ekte video, falsk nyhet - ikke hvithai i Stavanger!

Nei, det er ikke hvithai i farvannet utenfor Stavanger! Og nei, hvithai har aldri blitt observert i norske farvann tidligere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hva er vel mer sommertid i Norge enn nyhetssaker om hvithai i norske farvann? Ja, de kan komme hit med tid og stunder – spesielt med tanke på at vi gjør havvannet vårt varmere med å slippe ut for mye klimagasser av typen CO2. Men nei, hvithaien har aldri blitt observert i norske farvann frem til i dag.

Nok en gang er det en eller annen «moroklump» som har gjort seg litt flid med å lage en falsk nyhetssak om en video som påstår å ha fanget en hvithai på film utenfor Stavanger. Problemet med det er at den samme videoen ble forsøkt brukt i et lureri også tilbake i 2014. Da var det bloggeren Rene Kleveland fra Bergen som hadde funnet et hvithai-klipp på YouTube, lagt på et eget lydspor – og vips født en hvithai på film i Norge.

Originalvideoen av hvithaien er derimot filmet utenfor Wrightsville Beach i North Carolina i USA og er fra 2011.

Begge gangene er det organisasjonen Hjelp Havets Haier som har avslørt «bløffene» - og det blir garantert ikke den siste gangen vi trenger å gjøre dette - dessverre.