Stavanger

Stjeler for 432 mill. i jula

I desember vil sminke, klær, CD-er, øl, ost og skinke for 432 millioner kroner forsvinne ned i lommene til langfingrede nordmenn.

- Tyverier er ikke begrenset av sosial status. Veldig rike folk stjeler like gjerne som yrkeskriminelle. Det er noe som ligger i oss, ikke i økonomiske forhold. Enkelte får adrenalinkick av å stjele, tyveri er blitt en slags ekstremsport, sier sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i HSH til Dagsavisen.

Han mener at folk kan stjele på impuls så lenge fristelsen er der og risikoen for å bli tatt er liten.

- Det er helt andre mekanismer som utløser nasking enn at man ikke har penger til det man vil ha, fastslår Bjerke.

Svinnet i butikkene er hele 1,38 prosent av juleomsetningen, ifølge Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

Årlig kommer det inn mellom 22.000 og 24.000 anmeldelser for nasking, men det faktiske tallet er trolig mange ganger høyere. Naskerne tar varer som er lette å få med seg, blant annet barberblader, batterier, matvarer og undertøy, men også større ting som elektriske driller og PC-er.

Like ille

Ifølge Bjerke er alle grupper er representert i naske-statistikken. Til og med vektere er tatt for tyveri.

- Man kan gardere seg mot mye før man ansetter noen, men ikke for hva som skjer når folk plutselig blir uærlige. Noen har kanskje ikke fått like klare retningslinjer hjemmefra og ser ikke forskjellen på mitt og ditt, påpeker han.

Bjerke deler naskerne inn i tre grupper: Hvermannsen som har rasjonalisert problemet, yrkeskriminelle som stjeler i stor skala, og stoffmisbrukerne som er syke og ikke kriminelle og må stjele for å overleve.

- Vi setter våre egne grenser et sted mellom loven og det vi selv mener er, eller burde være, lovlig, mener Bjerke.

Unge jenter stjeler

Tilsynelatende veloppdragne piker nasker like gjerne som andre, ofte klær, undertøy, sminke og sko.

Kjell Frode Vik i Securitas sier at jenter mellom 14 og 20 år er en relativt stor gruppe som tas for nasking.

- De stjeler mye i klesbutikker, mye på grunn av motepress. Guttene stjeler også, men langt mindre enn jentene. To tredjedeler av dem vi tok forrige måned var jenter i tenårene, fastslår Vik.

Naskingen øker før jul, spesielt blant ungdommer. Om sommeren står gjerne organiserte bander for det største av svinnet.

- Før jul er det flere folk i butikkene, og varene er mer synlige. Jeg tror nok markedspresset er en grunn til at naskingen øker i desember. Det er et krav om dyre, fine julegaver som ikke alle har råd til å kjøpe, sier Vik.

Oppfinnsomme

Naskerne tyr til stadig mer oppfinnsomme måter å få med seg varene ut på. Aluminium eller bly i veska slik at alarmen ikke piper eller avklipte alarmbrikker er klassikere.

- Vi tok en som hadde en alarmfjerner, en slik man har i butikkene for å løsne alarmbrikkene fra klesplagg. Han ble tatt etter at det lå igjen mengder med alarmbrikker i prøverommet, forteller Vik.

Mer fra Dagsavisen