Nyheter

Fra kube til kube

Torsdag åpnet en byhistorisk sporløype i Stavanger sentrum, hvor målet er lek og læring på samme tid. Femteklasse fra Våland skole fikk være de første til å teste løypen.

Bilde 1 av 3

– Det er veldig gøy med kubene, men også litt utfordrende, sier Patricia i femteklasse på Våland skole.

Sammen med resten av klassen var hun i går på tur gjennom Stavanger sentrum for å teste den nye byhistoriske sporløypen, som består av ni ulike «bykuber» med fakta om Stavangers historie.

– Det er gøy å gå rundt og lete etter kubene! Det er kult å lære!, roper jentegjengen nærmest i kor etter å ha testet ut bykuben som er plassert i Skagen.

– Har dere lært noe, da?

– Ja, vi har lært at istiden var for 10.000 år siden og at gatene i Stavanger er oppkalt etter personer, forteller Nora entusiastisk.

LES OGSÅ: Sentrumsbesøket øker – flere satser

Læring gjennom lek

Arbeidet med bykubene startet i 2013, og er et konkret resultat av en idékonkurranse kommunen gjennomførte to år tidligere.

Den byhistoriske løypen er et samarbeid mellom Museum Stavanger (MUST) som bidro med byhistorisk kompetanse, SKAGEN fondene som har bidratt økonomisk og Stavanger kommune. Målet er å gi barn og voksne mer mulighet til lek og aktivitet i uteområdene i bykjernen.

– Disse bykubene gir barn kunnskap gjennom lek, som gjør at de kan lære på en spennende måte, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H), som åpnet løypen og avduket bykuben på Sølvberget torsdag formiddag.

LES OGSÅ: Arneageren: Dette forslaget gikk til topps

Ut av museet, inn i byen

Det er plassert ut ni bykuber i sentrumskjernen, og hver kube inneholder fakta om byens historie innen for ni ulike tema, i tillegg til ulike oppgaver som skal løses. Ordføreren tror kubene kan skape mer og annerledes aktivitet i sentrum.

– Sporløypen er fin til søndagsturer eller for skoleklasser. Får du besøk utenbysfra er det også en fin måte for gjestene å bli kjent med Stavanger og byens historie, sier Sagen Helgø.

Kommunens kostnadsramme for bykube-prosjektet var på 3,5 millioner kroner, mens SKAGEN fondene har spyttet i én million kroner. 

– Det er flott å se at bykubene endelig er klare til bruk, sier Administrerende direktør Siri Aavitsland fra MUST.

– På denne måten tar vi historieformidlingen ut av museene, og inn i bybildet, legger hun til.

Gamle bilder

Sebastian, Batuhan og Embrik er sammen med klassen sin ved kube nummer seks ved Valbergtårnet.

– I dag har vi lært at det er bra å være i byen for å lære! Jeg synes det er veldig gøy å være ute, i stedet for å sitte inne å lese, sier Embrik.

– Det var gøy å se de gamle bildene av hvordan det så ut i Stavanger før i tiden, legger han til.

De to andre er enige.

– Dessuten var det veldig kult å se inn i hullet i kuben og snurre på tingene som hører til, sier Embrik.

LES OGSÅ: Satser på skjorter i sentrum

Mer fra Dagsavisen