Stavanger

Dette er kokkenes lokale favoritter

Til daglig jobber de for at vi andre skal få den beste måltids-opplevelsen, men hvor drar de helst selv hvis de skal nyte et bedre måltid?

RA har tatt runden til et knippe profilerte kokker, alle med tilknytning til Stavanger-regionen. Vi stilte tre spørsmål: 

1. Hva er favorittrestauranten lokalt? 
2. Hva er favorittrestauranten internasjonalt?
3. Hva er det viktigste for deg ved et restaurantbesøk?

Sven Erik Renaa, som nylig ga Stavanger byens første restaurant med Michelin-stjerne, Re-Naa, har ofte restaurantfolk innom.
– Og det er veldig kjekt. Det har nok litt å si at vi lager god, ærlig mat. De vet at maten lages fra grunnen av – godt håndarbeid og gode råvarer, svarer Renaa på spørsmål om hvorfor han er én av kokkenes favoritter i Stavanger.

LES OGSÅ: – En selvfølge at Re-Naa fikk en stjerne

Selv svarer han slik på spørsmålene:
1. Jeg ikke har spist ute i Stavanger på et par år … Men før har jeg spist godt på Tango, Hall Toll og Thai Cuisine. Den beste beliggenheten har restauranten på Ølbergstranden. 
2. Hôtel de Ville i Crissier i Sveits, The Jane i Antwerpen i Belgia og Oaxen i Stockholm. Spør meg igjen etter neste uke – da skal jeg til San Francisco.  
3. For det første mat som er god, men som også trigger nysgjerrigheten. For det andre godt selskap. Og til slutt hyggelig og oppmerksom service. Alle tre elementer er cirka like viktige, selv om maten er aller viktigst.

Karl Erik Pallesen, kokk og daglig leder ved Fisketorget:

1. Min favorittrestaurant er for tiden Hall Toll. Folkelig, god mat, kule konsept og god service. 
Men en nykommer som absolutt bør nevnes, og som også er en klar favoritt, er Omakase i Pedersgata. Sinnssykt bra sushi, laget av én av verdens beste sushikokker, Roger Joya. Der ble jeg helt «mind blown»!
2. Ett av mine absolutt beste måltider spiste jeg hos Régis Marcon i fjellene utenfor Lyon i Frankrike. Jeg husker nesten alle rettene, stemningen, luktene og alt det fine ved restauranten hans. Derfor er hans restaurant min favoritt.
3. Det aller viktigste er at maten smaker godt, og er gjennomtenkt. Og ikke minst at det er god service og trivelig betjening.

LES OGSÅ: Pakker fisk til folket

Daniél Rougé Madsen, kokk blant annet kjent fra serien «Helt vilt» på TV 2:

1.  Tango, grunnet jevn kvalitet, tilpasningsdyktighet og det at lidenskapen ses av gjestene.
2.  Zuma i London på grunn av god mat og god stemning.
3.  Hvordan du blir tatt imot. Det skal være vennlig og god service som er ekte og mat som smaker godt og gir en følelse av velvære. Maten er viktigst, opplevelsen bør komme som nummer to. Restauranten må være tro til sitt konsept og de ansatte må ha øye for detaljer. Det er viktig at den som driver restauranten behandler sine største verdier, nemlig de ansatte, med respekt. Til slutt, sørg for å gi kundene et minne.

LES OGSÅ: Lager drømmemåltid

Tommy Raanti, kokk, tidligere daglig leder ved Gastronomisk Institutt, nå daglig leder ved Tango:

1. Bevaremegvel – god stemning og lun atmosfære i tillegg til god og raus mat og veldig hyggelig personale.
2. Egentlig umulig å svare på, men min beste restaurantopplevelse hadde jeg på Per Se i New York i 2009. Alt, da mener jeg absolutt alt, var til terningkast 6.
Ellers besøker jeg alltid Hakkasan når jeg er i London – kul plass, flott atmosfære og stemning, asiatisk mat på sitt beste. Verdens beste dumplings!
3. Kommer an på situasjonen/settingen jeg er i når jeg skal ut og spise. Men det viktigste for meg er hovedsakelig god mat og hyggelig, kvalitetsbevisst service.

LES OGSÅ: Nest beste i Norden

Kjartan Skjelde, kokk, medeier Tango, kokebokforfatter og «Masterchef»-dommer:

1. Jeg må jo si at det Sven Erik og Torill Renaa har fått til med Re-Naa er fantastisk! En fortjent favorittplass for min del.
2. Nomad Hotel i New York.
3. At forventningene innfris!

LES OGSÅ: Kjartan Skjelde i Masterchef: Klar for ny sesong

Christopher William Davidsen, Årets kokk 2015, Norges Bocuse d'Or-deltaker 2017:

1. Jeg har tre favoritter som jeg bruker å besøke når jeg er hjemme i Stavanger. Renaa Matbaren har god og rustikk mat, alt lages fra bunnen av – smakfullt og folkelig. Tango, fordi jeg liker miljøet veldig godt. Samtidig er maten innovativ og nyskapende. Fisketorget må også nevnes, jeg liker veldig godt å ta lunsjen der.
2. Jeg er ikke så veldig mye ute og reiser, så jeg har egentlig ikke noen internasjonal favoritt.
3. At jeg får god service, det er utrolig viktig. Og ikke minst – veldig god mat.

LES OGSÅ: Årets kokk kommer fra Stavanger

Charles Tjessem, Bocuse d'Or-vinner, driver Charles & de og åpner snart restauranten Mondo i Sandnes:

1. Vanskelig å si ut ifra hva en er ute etter og i hvilken modus en er i. Mye bra å velge i lokalt.
2. Ingen spesielle, men liker godt utvalget i New York.
3. Service, atmosfære, drikken og maten.

LES OGSÅ: Nå fylles første bygning i Havneparken

Christian Andre Pettersen, assisterende kjøkkensjef ved Spiseriet, snart kjøkkensjef ved Mondo:

1. Jeg er veldig glad i sushi, og da kommer man ikke utenom Alex Sushi. Der får du rene smaker, eksplosivt og konsentrert i hver enkelt bit. Omakase bør også nevnes. De er nokså like Alex Sushi, med mer eksklusive råvarer enn du får hos andre sushirestauranter. En annen favoritt er Renaa Matbaren. Folkelig og rendyrket mat. Godt, rett og slett. Og så er det koselig atmosfære i restauranten.
2. Der er det flere, det er vanskelig å velge kun én. Hvis jeg skal velge én, vil jeg trekke fram Restaurant Frantzén i Stockholm.
3.  Man går jo ut for å spise et bedre måltid, så det viktigste er selvsagt at maten er velsmakende.

LES OGSÅ: Han er årets sjømatkokk

Mer fra Dagsavisen