Verden

Trump tror ikke på rettferdig behandling i hysjpengesaken

Mandag startet rettssaken mot Donald Trump i den såkalte hysjpengesaken. Trump sa etter første dag i salen at han ikke tror han får noen rettferdig rettssak.

– Vi kommer ikke til å få en rettferdig rettssak, sa Trump til journalister utenfor rettssalen etter at første dag var avsluttet.

Trump sa at han har et «reelt problem» med dommeren i saken, Juan Merchan, og han kritiserte dommeren for å ha avvist en anmodning fra Trump om å få være til stede under et rettsmøte i høyesteretten neste uke.

Trump mener at han som tidligere president bør være immun mot kriminell straffeforfølgelse. Dette er et spørsmål som USAs høyesterett skal diskutere 25. april.

– Dommeren gir oss selvsagt ikke lov til å dra dit for å delta. Han tror han er overordnet høyesteretten, antar jeg, sa Trump mandag.

Les også: – Dette er en ekstrem form for mobbing

– Valginnblanding

Trump har flere ganger kritisert Merchan som dommer. Mandag avviste Merchan en anmodning fra Trumps advokater om å trekke seg fra saken.

– Vi har fått et reelt problem med denne dommeren. Han er en svært konfliktfylt dommer, sa Trump til journalistene.

Det er påtalemyndigheten ved Manhattans statsadvokat Alvin Bragg som har fremmet saken mot Trump. Trump kalte mandag på nytt saken en «politisk heksejakt» og sa at han i stedet burde drive valgkamp.

– Jeg er ikke i Georgia, eller Florida eller North Carolina for å drive valgkamp som jeg burde gjære. Dette dreier seg om valginnblanding, sa Trump til journalistene utenfor rettssalen.

Historisk

Trump er den første tidligere amerikanske presidenten som står tiltalt i en straffesak, og rettssaken er dermed historisk.

– Ingenting som dette har noen gang skjedd før, sa den tidligere presidenten da han ankom rettsbygningen på Manhattan mandag morgen lokal tid.

– De har ingen sak, sa Trump videre, for så å omtale hele rettsprosessen som en «politisk forfølgelse» av ham selv.

Trump er tiltalt for brudd på regnskapsloven i forbindelse med en utbetaling på 130.000 dollar fra Trumps daværende advokat Michael Cohen til pornoskuespilleren Stormy Daniels i 2016.

Donald Trump i retten mandag. Foto: Jabin Botsford / AP / NTB

Les også: Kalle Moene: – Venstresida bør forenkle velferdsstaten (+)

Bedt om fri 17. mai

Det første som skjer når retten er satt, er at en jury skal velges. Prosessen kan ta flere dager fordi hundrevis av potensielle kandidater skal vurderes. Gruppen skal skrelles ned til kun tolv jurymedlemmer og seks varamedlemmer.

Potensielle jurymedlemmer må svare på en rekke spørsmål fra dommer Juan Merchan, blant annet om de har vært deltakende i høyreekstreme grupper.

Første dag av rettssaken mandag endte med at ikke et eneste jurymedlem ble valgt ut. Første gruppe med potensielle jurymedlemmer besto av 96 personer.

Over halvparten av gruppen ble fjernet etter at de sa til dommeren at de verken kom til å være rettferdige eller upartiske. Andre ble forkastet av ulike årsaker.

En kvinnelig kandidat ble forkastet etter at hun sa at hun har sterke meninger om Trump. Tidligere i utspørringsprosessen hadde kvinnen, som bor i Harlem, sagt at hun kom til å være nøytral i saken. Men da hun senere ble spurt om hun hadde sterke meninger om Trump, svarte hun «ja». Merchan ba henne gjenta svaret. Hun svarte «ja, jeg sa ja». Dermed ble hun sendt på dør.

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Juryutvelgelse fortsetter tirsdag

Merchan har slått fast at det viktige er om «hvorvidt de potensielle jurymedlemmene kan forsikre oss om at de vil legge til side enhver personlige følelser eller forutinntatte holdninger, og gjennomføre en beslutning basert på bevis og lovverket».

Utvelgelsen av mulige jurymedlemmer skal fortsette tirsdag.

Når en jury omsider er på plass, følger vitneforklaringer i saken.

Trump er pålagt å delta i rettssaken, som ventes å vare ut mai. Han har imidlertid bedt om fri 17. mai ettersom hans yngste sønn Barron (18) skal uteksamineres fra videregående den dagen. En av Trumps advokater har også bedt om fri 3. juni så han kan delta i sin sønns uteksaminering, skriver AP.

Dommer Juan M. Merchan har sagt han ikke vil ta stilling til forespørslene nå, men at dersom rettssaken fortsetter som planlagt, kan han være villig til å utsette rettssaken én eller begge dagene.

– Det avhenger virkelig av hvor vi er i rettssaken på det tidspunktet, sa Merchan.

Strafferamme

Den såkalte hysjpengesaken er én av fire kriminalsaker den 77 år gamle ekspresidenten har mot seg. Saken omtales av jusseksperter som den minst alvorlige.

Trump avviser anklagene, men risikerer enten fengsel, bøter eller prøvetid om han blir dømt. Tiltalen omfatter 34 punkter. Hvert av punktene kan gi maks fire års fengsel, men i delstaten New York har man en øvre grense på denne type straffutmåling på 20 års fengsel, melder CNN.

Det er opp til hver enkelt dommer å avgjøre om en dom som omfatter flere tiltalepunkter i et slikt tilfelle skal sones samtidig eller på rad og rekke. I denne saken dreier det seg ikke om tiltaler som omfatter voldelige kriminelle handlinger, og Trump har heller ikke noe rulleblad fra før, noe som gjør at dommeren, dersom Trump dømmes, kan velge å gi en straffutmåling som omfatter fengsel, men kun en brøkdel av delstatens maksimale strafferamme, forklarer CNNs juridiske analytiker Laura Coates.

En annen mulighet dersom Trump skulle dømmes, er at dommeren kan velge å ikke gi fengselsstraff i det hele tatt, men i stedet ilegge Trump prøvetid med en betinget straff som kan utløse fengsel hvis Trump ikke innretter seg etter betingelser som dommeren fastsetter.

Skulle Trump bli dømt, mener imidlertid juridiske observatører ifølge nyhetsbyrået AFP at det mest sannsynlige utfallet vil være bøter.

Knyttet til presidentvalget

Samtidig pågår nå valgkampen i USA for fullt, der Trump håper å gjøre comeback i Det hvite hus.

Utbetalingen av hysjpengene skjedde rett før det amerikanske presidentvalget i 2016, som Trump vant. Stormy Daniels, hvis egentlige navn er Stephanie Clifford, fikk angivelig pengene for å holde tett om at hun og Trump hadde hatt sex på et hotell ti år tidligere.

Tiltalen mot Trump handler om at han angivelig forsøkte å skjule at han overførte penger til Cohen, etter utbetalingen til Daniels. Ekspresidenten står tiltalt for 34 tilfeller av forfalskning av forretningsdokumenter.

Siden målet skal ha vært å få Daniels til å tie om det som skal ha hendt i 2006, blir rettssaken kalt «hysjpengesaken».

«Sleaze bags»

Trump nekter for at de to noen gang hadde sex. På det angivelige tidspunktet hadde han i halvannet år vært gift med sin tredje kone, Melania, som senere ble USAs førstedame.

Trump har gjentatte ganger langet ut både mot Daniels og Cohen, som nå er klar for å vitne mot Trump i rettssaken. De er begge «sleaze bags» som med sine løgner har kostet USA dyrt, hevdet Trump nylig.

Påtalemyndigheten har bedt dommer Merchan om å bøtelegge Trump 3000 dollar for uttalelser om vitnene som ekspresidenten har publisert i sosiale medier. Det tilsvarer i underkant av 33.000 norske kroner. Ifølge påtalemyndigheten var Trumps kommentarer i sosiale medier et brudd på forbudet han var ilagt om å uttale seg om vitner i saken.

Aktor har også bedt om at Trump blir beordret til å fjerne innleggene i sosiale medier.

isabel.muller.eidhamar@ntb.no

Bilde: kS3aRkk8mYs

Donald Trump i retten mandag. Foto: Jabin Botsford / AP / NTB

Bilde: XIo4vSFGpzc

Trump snakket med journalister utenfor rettslokalet etter at første dag var avsluttet mandag. Der sa han at han frykter at han ikke kommer til å bli rettferdig behandlet. Foto: Angela Weiss / AP / NTB

Bilde: i2g_6wo6upU

Donald Trump idet han forlot Trump Tower og dro til rettslokalet på Manhattan mandag. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

Bilde: WQQfYA18t4Q

Les også: Ekspert om Trumps Nato-advarsel: – En vekker for Europa

Les også: Tidligere CIA-sjef: – Trump er og blir ukvalifisert

Les også: Bønnfaller Trump: – Ikke la Putin få Ukraina

Mer fra Dagsavisen