Innenriks

Ingen kritikk mot Mæland i Vimpelcom-saken

Telenors gamle ledelse får tyn, mens næringsminister Monica Mæland (H) får ros av flertallet i kontrollkomiteen.

Etter andre runde med Vimpelcom-høring rettes det ikke kritikk mot næringsminister Monica Mæland (H).

–  Vi framfører ingen kritikk av statsråden. Vi sier at statsråden har opptrådt helt korrekt. Og gjorde det som var mulig for henne å gjøre ut i fra de opplysningene hun fikk av Telenor, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til Dagsavisen.

Temaet for høringen 27.mai var Næringsdepartementets eierhåndtering knyttet til korrupsjonssaken i Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent. Den tidligere ledelsen i Telenor, det vil si tidligere styreleder Svein Aaser og tidligere administerende direktør Fredrik Baksaas slipper ikke like billig unna.

–  Det framføres veldig tydelig kritikk mot den tidligere ledelsen i Telenor fordi de ikke har informert sin eier på et tidligere tidspunkt, som de hadde muligheten til. Også fordi de har snakket ufullstendig og uriktig både til statsråden og til Stortinget, sier Kolberg som også er saksordfører for Vimpelcom-saken i Stortinget. 

Han har med seg resten av komiteen på disse hovedkonklusjonene foruten om Høyre når det gjelder kritikken mot den gamle Telenor-ledelsen.

LES OGSÅ: – Ingen får meg til å snu

– Enigheten i konklusjonen er i og for seg den samme. Det er ikke noe å kritisere næringsministeren for. Det er et enstemmig forslag til vedtak, nemlig at etter debatten blir saken vedlagt protokollen. Så har vi litt forskjellig vurdering av prosessen frem til i dag. Jeg er fornøyd med at i hvert fall Høyre står fast på de styringsprinsippene Stortinget frem til nå har sluttet seg til. Nulltoleranse mot korrupsjon er nedfelt i straffeloven, og hvordan vi skal styre selskapene er nedfelt i diverse eiermeldinger, sier Høyres Michael Tetzschner, som er nestleder i komiteen.

Høyre har en rekke egne merknader til innstillingen.

–  Vi har behov for å begrunne hvorfor vi ikke går inn og kommenterer så mange enkeltpersoner som de andre i komiteen ønsker å gjøre. Vi mener det ligger på siden av det komiteen skal gjøre, sier Tetzschner.

Frp med flertallet

Også Frp støtter flertallet. Etter forrige høring var Høyre og Frp samstemt i flere av merknadene.

– Jeg kan ikke se at statsråden kunne ha handlet annerledes ut i fra den informasjonen hun hadde. Da hun fikk mer informasjon om saken iverksatte hun tiltak for å få orden på saken. Hun er med andre ord «frikjent», sier Helge Thorheim, som er Frps medlem i kontrollkomiteen.

Næringsminister Monica Mæland (H) hadde ikke tillitt til styreleder Svein Aaser etter å ha fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.
 
– Jeg konstaterer at Svein Aaser som en konsekvens av dette trakk seg som styreleder, sier Thorheim.

 LES OGSÅ: Tror ikke på Baksaas

– Burde meldt fra

Etter forrige kontrollhøring skrev komiteen i sine merknader at det fortsatt var et åpen spørsmål om det hadde pågått korrupsjon i Vimpelcom. Nå har Vimpelcom selv innrømmet lovbrudd i forbindelse med korrupsjonssaken, og inngått forlik med amerikanske myndigheter.
 
– Men Telenor som selskap har ikke bevirket korrupsjon, og har kun hatt status som vitne i korrupsjonssaken mot Vimpelcom.  Det som gir grunnlag for en viss kritikk er at sentrale personer i Telenor som fikk kunnskap om bekymringen for korrupsjon ikke meldte dette videre til konsernsjef og styret i Telenor. Dette burde kommet styret for øret, og næringsministeren som representerer staten som største eier i Telenor, sier Thorheim.

LES OGSÅ: – Det er helt absurd at jeg personlig er anklaget for korrupsjon

– Svineri 

Flere har stilt spørsmålstegn ved hva kontroll- og konstitusjonskomiteen skal få ut av å ettergå Vimpelcom-saken, slik de har gjort.

–  Til det vil jeg si at dette viser fram nødvendigheten av den parlamentariske og folkevalgte kontrollen som står på egne ben.Den gir legitimitet til den lovforståelsen vi har på dette punktet og legitimitet til Stortingets eget vedtak om nulltoleranse for korrupsjon, sier komiteens leder Martin Kolberg.

LES OGSÅ: Storkapitalen mot Stortinget av Arne Strand

Han understreker også signaleffekten av flertallsinnstillingen.

 –  Dette er et ettertrykkelig signal til hele norsk forretningsverden i sin alminnelighet og de statlige selskapene i særdeleshet om at Stortinget vil forfølge korrupsjon, altså sitt eget vedtak om nulltoleranse. Det er den eneste måten å håndtere svineriet på. Korrupsjon er nemlig en av de største truslene mot ethvert demokrati. 

Mer fra Dagsavisen