Innenriks

Tror ikke på Baksaas

Venstre og Frp i kontrollkomiteen mener tidligere Fredrik Baksaas kom med en utroverdig forklaring, om hva han visste om korrupsjonsmistankene i Vimpelcom. Under høringen var ikke Raja nådig med Baksaas.

Bilde 1 av 8

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Baksaas og Aaser har sagt at de ikke har visst noe om dette før i 2014. Det er flere ting som tyder på at de har vist noe lenge før, sier Venstres representant i kontrollkomiteen Abid Raja til Dagsavisen.

Han viser til at varsleren orienterte daværende konsernsjefen i Vimpelcom, Jo Lunder, tre styremedlemmer der fra Telenor, samt to i konsernledelse om korrupsjonsmistankene.

Også Frps representant i komiteen, Helge Thorheim, finner Baksaas forklaring lite troverdig.

– At de ikke har pratet seg imellom disse herrene, også med tanke på Lunder som har vært en del av dette systemet, det finner jeg helt unaturlig, sier Thorheim til Dagsavisen.

Ikke Telenor-korrupsjon

– Du vil ha oss til å tro at du ikke før 2014 skjønte noen ting om at denne varslingen hadde skjedd. Selv om styremedlemmer i Vimpelcom hadde fått skiftelig varsling om dette. Er det slik å forstå?

– Ja det er slik å forstå, svarte Baksaas, som avviste at han hadde tilpasset sin forklaring, og viste videre til Deloitte-rapporten som fastslår at Telenor ikke medvirket til korrupsjon.

– Det er styret i VimpelCom som er ført bak lyset av andre i Vimpelcom-systemet, sier Baksaas.

Baksaas og tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser har blitt beskyldt for å holde tilbake informasjon under dem forrige Vimpelcom-høringen. I går erkjente Baksaas at han ikke meddelte alt han visste i frykt for å skade politietterforskningen.

– Hadde jeg brakt noe av dette videre, så skulle jeg likt å se hvilken debatt vi da hadde fått, sa Baksaas, som gikk av som Telenor-sjef i juni 2015.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Alarm

Hovedspørsmålet kontrollkomiteen vil ha Baksaas og Aaser til å svare på, er hvorfor Telenor holdt tilbake informasjon fra næringsminister Monica Mæland (H) om hvordan Telenor håndterte korrupsjonssaken i Vimpelcom. Dette er også bakgrunnen for at Stortinget har kalt inn til ny høringen i saken. Mæland gjentok i går at hun har vanskelig for å forstå at hun ikke har fått denne informasjonen før.

– Dette er informasjon jeg mener vi skulle hatt. Jeg har hørt Aaser forklare seg i dag, og han ga den samme til meg i 2015.

Da Mæland fikk informasjon hun mente hun skulle hatt før, resulterte det i at Aaser trakk seg som styreleder med umiddelbar virkning.

– Når styret får informasjon forstår jeg ikke at ikke alle alarmklokker ringer, sa Mæland i høringen i går.

Ville navngi varsler

Sps Per Olav Lundteigen ba tidligere VimpelCom-topp Jo Lunder navngi varsleren som kom med bekymringsmelding om korrupsjon til VimpelCom og Telenor. Mannen har selv ønsket å være anonym.

– Det vil ikke være noen ytterligere høydepunkt for denne komiteens ærerike virksomhet om vi trekker frem det varslernavnet nå, kommenterte Michael Tetzschner.

Etter litt betenkningstid sa advokat Schiøtz at Lunder ville oppgi navnet dersom det ikke er til skade for etterforskningen. Martin Kolberg konkluderte til slutt med at komiteen ikke ønsket svar på spørsmålet.

– Flau over å være i høring med Tetzchner

Abid Raja hang ut Michael Tetzchner på Twitter.

Som om ikke temperaturen var høy nok i VimpelCom-saken, ble ikke stemningen noe bedre da Venstres Abid Raja la ut en twitter-melding underveis høringen: «Flaut å sitte i høringen om #telenor #vimpelcom sammen med @Hoyre sin representant, Michael Tetzschner.  Ikke alene om å ha den følelsen.», skrev Raja.

På spørsmål fra Dagsavisen om hva det er Raja reagerer på, svarer han at det var de syrlige stikkene mellom Tetzschner og Martin Kolberg som gjorde han flau.

– Det er ferdig nå, men jeg står for hva jeg twitret. Det var flaut, sier Raja.

– Dette viser at man ikke bør ha Twitter om man ikke ha impulskontroll, svarer Tetzschner.

Mer fra Dagsavisen