Innenriks

– Det er helt absurd at jeg personlig er anklaget for korrupsjon

Tidligere Vimpelcom- sjef Jo Lunder svarer Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Arrestasjonen og mistankene har vært en katastrofe for meg. Jeg har i dag ingen jobb, og dette på grunn av de grunnløse påstandene fra Økokrim, sier tidligere konsernleder i Vimpelcom, Jo Lunder til Stortingets kontoll- og konstitusjonskomitè.

Lunder er i dag siktet for medvirkning til korrupsjon i Vimpelcom-saken og møter i dag i komiteen. Han mener anklagene  ikke er til å fatte:

– Jeg synes det er helt absurd for at jeg personlig er anklaget for korrupsjon, avsluttet Lunder sitt innegg i kontrollhøringen.

Lunder sendte torsdag et brev til Økokrim på 66 sider for å bevise hans uskyld. Han mener brevet dokumenterer og beviser at mistanken mot ham er grunnløs.

– Jeg har ikke noe å skjule, og ønsker full belysning av saken. Alle beskyldninger mot meg om korrupsjon er grunnløse

– Jeg har ikke noe å skjule, og jeg ønsker full belysning av saken. Alle beskyldninger mot meg om korrupsjon er helt grunnløse, innledet Lunder da han stilte til høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Telenorsaken fredag.

Vil navngi varsler

Senterpartiets medlem i komiteen, Per Olaf Lundteigen ville vite hvem som er varsleren som kom med en bekymringsmelding til Vimpelcom og til Telenor om om korrupsjon i teleselskapet.

Lundteigen insisterte på at Lunder navngi varsleren, som hittil har ikke har vært offentlig. Lunder og hans advokat Cato Schiøtz mente punktet ikke var bundet av taushetsplikten, og det skapte usikkerhet om varslerens navn skulle oppgis i komiteen.

Kolberg mente først at hver utspørrer står til ansvar for sine spørsmål. Michael Tetzschner fra Høyre minnet komiteen om at varsleren selv har bedt om være anonym.

– Det vil ikke være noen ytterligere høydepunkt for denne komiteens ærerike virksomhet om vi trekker frem det varslernavnet nå. Hvis Lundteigen vil stille spørsmål på gate til Lunder får det være en sak, jeg synes ikke vi skal lage rammer for å blåse en varsler i komiteen, sa Tetzschner.

Etter litt betenkningstid sa advokat Schiøtz at Lunder ville oppgi navnet dersom det ikke er til skade for etterforskningen, noe en telefon til Økokrim kunne avdekke.

Kolberg konkluderte med at komiteen ikke ønsket svar på spørsmålet.

Forklarte seg

Lunder brukte tid i høringen på å forklare hvordan han har håndtert Vimpelcom-saken og varsleren som var bekymret for korrupsjon.

- Deter nesten umulig å avdekke det når det skjedde igjennom normale rutiner selskapet må legge til grunn for sine virksomheter. Jeg kan ikke se hva staten og departementet som eier skulle ha bidratt med. Vimpelcom er en egen juridisk enhet og Telenor har alltid vært tydelig på nullaksept for korrupsjon. Vi har gjort grundige sjekker og jeg mener Telenor har spilt en forbilledlig rolle. Men noe gikk feil. Det må vi beklage. Men det ville vært vanskelig å dekke utro tjenere som ønsker å gå rundt systemet som er bygget, forklarte Lunder.

Han forteller at han møtte varsleren og ble kjent med varslerens bekymringen muntlig.

- Det jeg gjorde da var å dra i bremsen. Jeg tenkte at hvis det bekymrer han, så bekymrer det meg. Bekymringsmeldingen var god, vi ønsket å avdekke dette. Det var fullt fokus på å analysere denne translaksjonen, sier Lunder som greide ut om hvordan han tok tak i dette.

Lunder forklarer at undersøkelsene ikke fant tegn til korrupsjon. Men da saken dukket opp igjen i mediene i 2012, gikk han tilbake til sin sjefsjurist for å undersøke saken på nytt.

- Så konkluderer de igjen med at dette ikke er korrupsjon. Vi har en ny vurdering med eksterne advokater og en gouvernance comitee. Pressen fortsetter å skrive og jeg klarer ikke å slå meg til ro, forklarte Lunder, som beskrev den videre prosessen.

Nok en gang var konklusjonen at det ikke var snakk om korrupsjon.

Bråk

Bakgrunnen for høringen er at teleselskapet Vimpelcom, der Telenor eide 33 prosent, har erkjent å ha betalt nesten èn milliard kroner i bestikkelser i bytte mot lukrative telelisenser. I februar aksepterte selskapet en bot på om lag 6 milliarder kroner.

Stortinget hadde høringer i fjor, men besluttet å gjenåpne saken og ha ny høring etter at det ble kjent at næringsminister Monica Mæland hadde fått ny informasjon om saken.

Høringen var egentlig planlagt før jul, men ble utsatt ett halvt år fordi Økokrim og riksadvokaten fryktet for bevisforspillelse.

Komiteen ønsker å få utfyllende informasjon om departementets kunnskap om Vimpelcom-saken, herunder hva departementet til enhver tid visste, hva som var departementets mening og hvordan dette ble formidlet til Telenor.

Det har vært mye bråk rundt dagens Telenor-høring i Stortinget. Mange kritikere mener det er unødvendig at Stortinget skal ettergå hva som foregikk i Vimpelcom-styret.

NHO-leder Kristin Skogen Lund, leder for Finans Norge, Idar Kreutzer, og Agenda-leder Marte Gerhardsen mener kontrollkomiteen under Martin Kolbergs ledelse setter hele den norske eierskapsmodellen i fare når Stortinget blander seg inn i regjeringens forvaltning av statlige børsnoterte selskap.

I Dagsavisen har Kolberg slått tilbake mot kritikerne:

– Vår sak er å kontrollere om departementet har hatt kunnskap eller ikke om hva som foregikk i Vimpelcom. Vi vet nå at Telenor ikke informerte statsråden riktig, slik at hun gikk til Stortinget på gale premisser. Hvis ikke kontrollkomiteen skulle gå inn i en sånn sak, forsømmer vi vår oppgave, mener Kolberg.

Mer fra Dagsavisen