Spilte hvert landslagsminutt i fjor: - Vi får en realitetssjekk

Markus Henriksen spilte hvert minutt av landslagets gode fjorårssesong, men møtte ingen motstander av det kaliberet som venter lørdag.

Av Sjur Natvig

OLIVA: – Spania blir flere hakk opp fra lagene vi møtte i fjor. Vi er klar over at vi er underdog, men etter mange gode resultater under Lars Lagerbäck blir det spennende å se hvordan vi ligger an mot de beste i verden, for det er slike lag vi møter hvis vi kommer til EM, sier han til NTB.

Etter nasjonsligaen, der Norge møtte lag fra eget sjikt på rankingen, starter EM-kvalifiseringen med den aller tøffeste kampen.

– Det eneste landslaget vi har møtt av denne klassen var Tyskland, og da ble det rundjuling. Det er viktig at vi viser oss fram ordentlig og får noen svar på hvor mye vi har forbedret oss siden da.

Markus Henriksen håper at svaret blir «veldig mye».

– Vi synes det, og kampene tyder på det, men lagene vi har møtt kan ikke sammenlignes med Frankrike, Spania og de beste. Så ærlige må vi være, men vi har trent godt og er klare for oppgaven. Samtidig vet vi at vi må ha maks uttelling alle mann om vi skal klare å få med oss noe.

Straff

Lars Lagerbäck sa på torsdagens pressekonferanse at forberedelsene ikke er som til en vanlig landskamp og at han denne gang er ekstra streng på at retningslinjene skal følges.

– Det er det ingen tvil om. Gjør man en dum feilpasning eller mister ballen rett utenfor 16-meteren så er det ganske stor sannsynlighet for at vi blir straffet med at de scorer. Vi må være ekstra påskrudd og ekstra konsentrert. Gjør man en liten feil, er litt for sein eller sover litt i timen så blir man straffet voldsomt, sier Henriksen.

– Spania kommer til å ha mye ballbesittelse, for de er blant de beste til det, men det er viktig at vi tør å bruke ballen når vi har den. Spania er, jeg vil ikke kalle det arrogante, men de tar sjanser i måten de spiller på. Vi håper og tror at vi kan klare å utnytte det.

Da er det en ting Norge har slitt med som må lykkes bedre.

Effektivt

– Effektiviteten må opp, for det er ikke trolig at vi skaper ti muligheter slik vi har gjort i mange andre kamper. Her kan det være at vi får en eller to, og da er det viktig at vi klarer å omsette det i scoringer, sier Henriksen.

Han var ikke med i Tyskland-marerittet i september 2017, men han har spilt fra start i samtlige landskamper siden, og mangler bare åtte minutter mot Nord-Irland samme høst på full spilletid i de 14 kampene, hvorav 10 er vunnet.

Han pleier å spille fra start til slutt også for klubblaget Hull, men kom til samlingen med litt ekstra hvile ettersom han fikk to kampers karantene for 10 (!) gule kort denne sesongen.

– Det er mange taklinger og tøffe dueller i Championship, og dessverre har det blitt så mange gule. Noen av dem kunne sikkert vært unngått, og jeg får bare prøve å lære å være roligere i noen situasjoner, sier Henriksen, uten at det betyr at lørdagens motstander får slippe lett fra møtet med hans muskler.

Her spiller den norske EM-kvaltroppen i fotball i det daglige, merket * nivå to:

England (5): Joshua King (Bournemouth), Mohamed Elyounoussi (Southampton), Håvard Nordtveit (Fulham), Stefan Johansen (WBA*), Markus Henriksen (Hull*).

Nederland (3): Martin Ødegaard (Vitesse), Jonas Svensson (AZ Alkmaar), Bjørn Maars Johnsen (AZ Alkmaar).

Tyskland (3): Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin), Iver Fossum (Hannover), Mats Møller Dæhli (St. Pauli*).

Belgia (2): Sigurd Rosted (Gent), Alexander Sørloth (Gent).

Sverige (2): Per Kristian Bråtveit (Djurgården), Tarik Elyounoussi (AIK).

Kina (2): Per Kristian Selnæs (Shenzhen), Ola Kamara (Shenzhen).

Danmark (1): Sten Grytebust (Odense).

Hellas (1): Omar Elabdellaoui (Olympiakos).

Italia (1): Haitam Aleesami (Palermo*).

Norge (1): Even Hovland (Rosenborg).

Skottland (1): Kristoffer Ajer (Celtic).

Tyrkia (1): Martin Linnes (Galatasaray).