Det var her på hotell Baur au Lac hotel i Zürich politiet gikk til aksjon og pågrep en rekke topper i Det internasjonale fotballforbundet. FOTO: ARND WIEGMANN/REUTERS/NTB SCANPIX

Over ti FIFA-topper pågrepet i hotellrazzia

Flere høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er blitt pågrepet i en aksjon på et hotell i Zürich.

Det skriver New York Times onsdag.

Den amerikanske avisen melder at sveitsiske myndigheter satte i gang en aksjon på luksushotellet Baur Au Lac onsdag morgen. Flere sentrale personer i FIFA skal ha blitt pågrepet.

– Det har definitivt vært grunnlag for mistanke i lang tid. Det har vært interne granskninger, men disse har blitt lagt bort og innholdet har ikke blitt kjent. 28 av FIFAs tidligere styremedlemmer er blitt tatt for korrupsjon, så det har vært indikasjoner gjennom lang tid at ting ikke er på stell, sier Karen Espelund, styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), til NTB.

– Jeg er ikke overrasket. Det her er en ny tragisk sak for FIFA, sier tidligere UEFA-president Lennart Johansson til Expressen.

– Dette er alvorlige beskyldninger mot den internasjonale fotballens fremste tillitsvalgte. Det er viktig at politiet kommer til bunns i dette. Vi må ta alle forbehold på dette stadiet, men dersom dette er sant og det ender i domfellelse, så er det et alvorlig slag mot fotballens anseelse, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Aksjonen skal ha skjedd etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA, som ønsker at de pågrepne blir utlevert. Et tosifret antall sivilkledde politimenn bidro i aksjonen.

Ifølge Times' kilder skal de pågrepne være siktet for utbredt korrupsjon de to siste tiårene. Dette involverer blant annet VM-søknader og kommersielle avtaler.

– Vi er overveldet av hvor lenge dette har foregått og hvordan det har vært en del av nesten alt FIFA har foretatt seg. Det ser ut til å ha fått grobunn i hele organisasjonen, og at det har vært deres måte å gjøre avtaler på. Det virker som korrupsjonen har blitt institusjonalisert, sier en anonym kilde til avisen.

LES OGSÅ: Ber om boikott

Blatter ikke pågrepet

Totalt skal 15 personer være pågrepet, melder The Guardian, men ikke alle er til stede i Sveits. President Sepp Blatter er ikke blant disse, men CNN skriver at også han har vært under etterforskning. Jeffrey Webb (Caymanøyene), Eugenio Figueredo (Uruguay) og Jack Warner (Trinidad og Tobago) er personene som navngis av New York Times. Alle tre har eller har hatt meget sentrale roller i FIFA.

For amerikanske myndigheter blir en av de største utfordringene å få dømt personene for handlinger som i stor grad har skjedd utenfor USA. En viktig nøkkel for påtalemyndigheten kan være at de amerikanske TV-kanalene er de som betaler mest for rettighetene til VM.

FIFA samles denne uken for den årlige FIFA-kongressen hvor blant annet presidentvalg står på programmet. Der er det ventet at sveitsiske Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode som øverste sjef for organisasjonen. Hans eneste motstander er Prins Ali bin al Hussein fra Jordan.

– Vi skal være varsomme med å trekke raske konklusjoner, men dersom dette er sant, så har det skjedd på Blatters vakt. Det er alvorlig, så gjenstår det å se hvilke konsekvenser det får, sier Hallén.

LES OGSÅ: Europa mot resten 
av fotballverdenen

FIFA-rapport

I desember i fjor ble det lagt fram en rapport som tok for seg tildelingen av VM i 2018 (Russland) og 2022 (Qatar). I sammendraget av rapporten sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon, og FIFAs etiske komité så ingen grunn til gjenta tildelingsprosessen.

FBI delte ikke FIFAs syn på saken, og det var etter at rapporten ble lagt fram, etterforskningen virkelig skjøt fart.

Michael Garcia ledet FIFAs interne etterforskning, men trakk seg da han mente at rapporten ble feilaktig framlagt av FIFA. Ifølge Garcia var Joachim Eckerts sammendrag mangelfullt. Eckert er leder for den etiske komiteen. (NTB)

 

 

Espelund: – Dette må prege kongressen

UEFA-styremedlem Karen Espelund mener det er altfor tidlig å si om onsdagens aksjon i Sveits får drastisk betydning for FIFA-president Sepp Blatter. Men 79-åringen må ta sin del av ansvaret, påpeker hun.

Pågripelsene av opp mot 14 FIFA-topper har sendt sjokkbølger gjennom fotballverdenen, men Blatter skal ikke være blant de pågrepne. Fredag er det presidentvalg i FIFA, og fram til aksjonen har alt tydet på at Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode.

– Det er for tidlig å si om dette får konsekvenser for ham. Det er ingenting som tyder på at det er konkrete beskyldninger mot ham, men han må ta sin del av ansvaret når han er leder. Han har sittet som generalsekretær siden tidlig 80-tall, og president siden 1998. Siden det har åpenhet vært hans hovedansvar, og dette må han ansvarliggjøres for, sier Espelund til NTB.

Espelund sitter i UEFA-styret og har tidligere vært generalsekretær i NFF. Hun håper nå at verdens største fotballorganisasjon tar tak i problemene ved røttene.

– Det er klart dette må prege kongressen. Nå må hele verden forstå at det er til fotballens beste at dette tas ordentlig tak i, sier hun.

I likhet med flere andre som har uttalt seg om pågripelsene, er ikke Espelund overrasket.

– Det har definitivt vært grunnlag for mistanke i lang tid. Det har vært interne granskninger, men disse har blitt lagt bort og innholdet har ikke blitt kjent. 28 av FIFAs tidligere styremedlemmer er blitt tatt for korrupsjon, så det har vært indikasjoner gjennom lang tid at ting ikke er på stell.

– Nå er det sivile myndigheter som går til aksjon, og da blir det en eksplosjon. Dette har ligget som beskyldninger det ikke har blitt tatt ordentlig tak i fordi de ikke har offentliggjort rapporter og granskninger, sier hun. (NTB)

 

 

Tidligere UEFA-president: – Ikke overrasket

Svenske Lennart Johansson mener det er tragisk at flere FIFA-topper er siktet for korrupsjon, men den tidligere UEFA-presidenten er ikke overrasket.

– Jeg kan ikke reagere på en annen måte enn at de skal straffes om det er blitt begått lovbrudd. Men jeg er ikke overrasket. Det her er en ny tragisk sak for FIFA, sier han til Expressen.

Johansson tror ikke onsdagens razzia i Sveits kommer til å gå utover president Sepp Blatters framtid i organisasjonen.

– Han klarer seg nok. Han klarer seg alltid. Det ser ut som han er beskyttet, sier svensken. (NTB)