Sport

Europa mot resten 
av fotballverdenen

FIFA: Karen Espelund sitter i styret i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Hun er knallhard i sin kritikk av FIFA kongressen i Rio.

- Ikke en organisasjon verdig, sier hun om Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) kongress som ble avsluttet onsdag.

Hun tenker først og fremst på at majoriteten ikke stemte for et europeisk forslag om en begrensning i hvor mange perioder en FIFA-president kan sitte.

- Den nederlandske fotballpresidenten Michael van Praag redegjorde på en ryddig og fin måte om tilstanden og ba Sepp Blatter om ikke å ta gjenvalg. Forslaget om begrensning i hvor mange perioder en president kan sitte, samt en aldersgrense for tillitsvalgte stemte majoriteten av kongressen mot, sier Karen Espelund til Dagsavisen på telefon fra Brasil.

- Nå føler jeg at kongressen er tilbake til tidlig 90-tall, og at majoriteten i FIFA ikke ønsker endringer, mens jeg er knalltydelig på at FIFA-systemet trenger nye mennesker inn, fortsetter hun.

- Nei, dette var ingen gode dager.

Espelund vil ikke kategorisk si at det er Europa mot resten av verden i disse viktige spørsmålene. Men hun er enig i at det langt på vei kan se slik ut.

- Nei, jeg vil ikke være kategorisk. Det er nok noen land utenfor Europa også som kunne tenke seg forandringer, sier hun til Dagsavisen.

- Men jeg syns dette er trist.

Platini mot Blatter

Men etter at UEFA-president Michel Platini i går kunngjorde at han ikke lenger støtter Sepp Blatter i hans ønske om å gjenvelges som FIFA-president på kongressen neste år, begynner det virkelig å bli dramatisk i - ved siden av Den Internasjonale Olympiske Komité - verdens mektigste idrettsorganisasjon.

Korrupsjonsbeskyldninger og anklager om bestikkelser har haglet mot FIFA etter at britiske Sunday Times kom med sine avsløringer, avsløringer som nå granskes av FIFA. Og da handler det først og fremst om at Qatar er blitt tildelt fotball-VM. Dersom det kan bevises eller gjøres sannsynlig at det er blitt brukt 30 millioner kroner til å bestikke FIFA-medlemmer til å stemme på Qatar, kan det være det som skal til for å rive Sepp Blatter ned fra hans mektige FIFA-trone.

Paradoks

Men det er her det kommer inn et stort paradoks.

* Sepp Blatter stemte ikke for å tildele Qatar.

* Michel Platini stemte for Qatar.

Det kan være et sterkt kort for Blatter og et svakt for Platini. Og sveitseren Sepp Blatter føler seg tydeligvis sveket av de europeiske fotballederne.

- Jeg har aldri opplevd noe så respektløs i mitt liv, verken på fotballbanen eller i mitt eget hus, sa Blatter etter de klare ordene fra den nederlandske fotballpresidenten og den engelske, Greg Dyke.

Det var den tyske fotballpresidenten Theo Zwanziger som var arkitekten bak det europeiske forslaget.

Men ikke noe ser ut til å påvirke Sepp Blatter, for fra talerstolen kunngjorde han at han stilte til gjenvalg. Dette fikk Platini til i går å si:

- Jeg støtter ham ikke lenger. Det er over. Han vet det. Jeg har sagt det til ham. Jeg syns FIFA trenger nytt blod.

Dermed er han på linje med Karen Espelund og hennes knallharde kritikk av FIFAs maktelite.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen