Sport

Josias ønsker å bytte ut Telenor Arena med Intility Arena

(Viking – Vålerenga 1-2) Josias Furaha ble tungen på vektskålen i fredagens cupfinale mot Viking, da den lynraske angrepsspilleren både skaffet straffe og scoret det avgjørende målet. Nå drømmer han om A-lagsspill.

Les mer om selve G16-finalen her

Viking og Vålerenga har vært jevne hele sesongen, og derfor var det ingen overraskelse at cupfinalen mellom de to beste lagene i sin aldersklasse også ble jevnspilt.

Det måtte noe helt spesielt for å skille lagene, og det var det Josias Furaha som sto for da han kombinerte seg gjennom Vikings forsvar og brukte farten sin for å komme seg alene med keeper og avgjøre cupfinalen for Vålerenga.

– Det å avgjøre en cupfinale og levere en prestasjon som dette når det virkelig gjelder er bare helt fantastisk. Det å vinne her på hjemmebane i Oslo, med Klanen i ryggen, og sammen med mine lagkamerater er utrolig deilig. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier matchvinneren til Dagsavisen.

Josias Furuha avgjorde cupfinalen mot Viking med sitt mål og skaffet i tillegg straffe. Foto: Pål Karstensen

Josias Furuha avgjorde cupfinalen mot Viking med sitt mål og skaffet i tillegg straffe. Foto: Pål Karstensen

Gikk bevisst for å skaffe straffe

Unggutten skapte problemer for Viking gjennom hele kampen med sin fart og kjappe vendinger, og det var også det som var foranledningen til det første målet i kampen. Furaha plukket opp ballen og satte fart på mot Viking-forsvaret, og til slutt ble Furaha lagt i bakken av Viking-stopper Mats Lunde.

– Jeg ønsker å angripe og bruke farten min, og så en mulighet til å gjøre det. I straffesituasjonen så jeg egentlig en lagkamerat som var i bedre posisjon, men siden det var så vanskelig å finne han gikk jeg for å få straffespark. Det klarte jeg, og vi scoret på den, så det var det jeg gikk for, sier Furaha.

Fem minutter etter Vålerengas ledermål utlignet Viking, og laget som trener Enrique Javier Paez kaller for Vålerengas kryptonitt hadde så flere gode sjanser de neste ti minuttene. Likevel var det Furahas fart og finter som ble avgjørende.

– Viking er et meget godt lag, og gjorde en god kamp. Det var en veldig jevnspilt kamp, og jeg er bare utrolig glad for at jeg klarte å avgjøre den. Da jeg scoret alene med keeper der og kunne løpe jublende mot Klanen, det var en utrolig deilig følelse, sier Furaha.

Les også: Han skal finne veien til krysset for Vålerenga: – Må gjøre litt som en kicker i amerikansk fotball (DA+)

Tror Furaha kan nå A-laget

Unggutten håper å bruke cupfinaleseieren til å gå gradene i klubben, og skifte fra Telenor til Intility Arena med årene.

– Det her var en veldig stor opplevelse for meg, men nå må jeg bruke dette for å bli bedre og utvikle meg. Jeg håper å bli stadig bedre, og drømmen er selvsagt å spille på A-laget en gang i fremtiden, forteller Furaha.

Det tror trener Enrique Javier Paez er fullt mulig, om han fortsetter utviklingen.

– Josias har mange gode kvaliteter, og er veldig rask. Han er vår toppscorer, og har levert på et veldig jevnt nivå gjennom hele sesongen. Jeg var overholdet ikke overrasket over at det nettopp var han som avgjorde i dag, og er veldig glad på hans vegne, sier Paez og legger til:

– Hvis han fortsetter å legge ned den innsatsen som skal til, og tar juniornivået med det som kreves både mentalt, teknisk, taktisk og fysisk er det ingen grunn til at han ikke skal klare å få A-kamper for Vålerenga. Og når han blir klar for førstelaget, håper jeg at det er jeg som kan gi han debuten, sier Paez og smiler.

Vålerenga-trener Enrique Javier Paez leder sitt lag opp for å motta kongepokalene som bevis på at de vant cupfinalen mot Viking. Foto: Pål Karstensen

Vålerenga-trener Enrique Javier Paez leder sitt lag opp for å motta kongepokalene som bevis på at de vant cupfinalen mot Viking. Foto: Pål Karstensen

Mest opptatt av spillernes utvikling

Vålerengas trener er naturlig nok veldig glad etter å ha sikret klubben årets første cupgull, men hevder at han er like fornøyd med det hans mannskap har vist av utvikling denne sesongen.

– Jeg er veldig fornøyd med det vi presterer her i dag. Vi spiller mot et godt Viking-lag, som har vært vår kryptonitt denne sesongen, og da er det veldig kjekt å gå seirende ut av den viktigste kampen mot dem. Men for å komme hit har vi vært nødt til å levere mange gode kamper og prestasjoner, og det er jeg aller mest fornøyd med, sier Paez.

Han tror den talentfulle gjengen som nå er i Vålerengas akademi kan ta steget, og komme til flere aldersbestemte cupfinaler.

– Spørsmålet nå er hvordan de utvikler seg videre, og det å spille her foran mange tilskuere i en så viktig kamp er viktig for utviklingen deres. De må fortsette det gode arbeidet i trening og kamp, men så er det selvsagt et naturlig høydepunkt og en viktig milepæl å kunne vinne et cupgull på en dag som denne, sier VIF-treneren.

Kampfakta:

Cupfinale, G16

Viking – Vålerenga 1-2 (0-0),

Telenor Arena, cirka 300 tilskuere

Mål: 0-1 Thomas Knutsen (45.), 1-1 Simen Kvia-Egeskog (50.), 1-2 Josias Furaha (67.)

Viking (4-3-3): Joakim Heldenius – Kristoffer Paulsen, Ole Andreas Leinebø, Mats Lunde, Vebjørn Hagen – Erik Delaker, Sondre Auklend, Ask Fosse Ekeland (Ali Memed fra 80.) – Simen Kvia-Egeskog, Adrian Fosse Årthun (Jesper Fiksdal fra 72.), Jakob Bomo.

Vålerenga (4-3-3): Storm Strand-Kolbjørnsen (Morten Stakkeng Vang fra 41.) – Berger Busara Kisaruko, Miran Kuci, Aleksander Skogly-Jensen, Ousmane Diallo Toure (Shreeraam Sritharan fra 72.) – Thomas Knutsen (Sebastian Christiansen fra 77.), Magnus Riisnæs, Ayman Elhammichi – Josias Furaha (Saladin Lekhal fra 75.), Matheo Hoang (Jonatan Nordstrøm fra 80.), Andreas Stensrud (Yassin Osman Mohamud)

Gule kort: Ayman Elhammichi, Vålerenga.

Dommer: Marius Lien, Fossum IF Skien

Mer fra Dagsavisen