Sport

Han skal finne veien til krysset: – Må gjøre litt som en kicker i amerikansk fotball

Vålerenga-profilen Bård Finne har ikke funnet veien til nettmaskene på frispark denne sesongen. Dét skuffer både frisparkspesialisten selv og trener Ronny Deila. Men det kan snu fort.

VALLE (Dagsavisen): Finne har vist fram sin dødelige frisparkfot flere ganger tidligere i Vålerenga-karrieren, men i 2019 har det ikke stemt. 24-åringen er VIFs toppscorer i Eliteserien, men innrømmer at han gjerne også skulle bidratt på dødball. Verken han eller noen andre på laget har scoret på frispark i serien i år.

– Jeg er skuffet. Spesielt nå utover høsten har jeg fått noen gode muligheter, men de fleste har gått i muren. Det er jeg selvfølgelig ikke happy med, sier hordalendingen til Dagsavisen.

Les også: Josias sørget for cupgull til Vålerengas G16-lag – nå drømmer han om A-lagsspill (DA+)

Forventer terping

Ronny Deila er enig.

– Mangelen på frisparkmål er litt skuffende, for vi har blant andre Bård som har en vanvittig frisparkfot. Vi har hatt mange sjanser, men i år har vi truffet hodene til folk i muren i stedet for i krysset. Bård jobber mye med dette, og det venter jeg at han gjør i framtida også. Da får vi flere scoringer. I fjor hadde vi noen fine, men det har vært mangelvare i år, sier VIF-treneren til Dagsavisen.

Så hvordan kan VIF løse frisparkfloken?

– Det handler om trening, ren terping på detaljer, sier Finne.

Saken fortsetter under bildet

Bård Finne er kjent for å ha en giftig frisparkfot, men i 2019 har ballen stort sett truffet muren for hordalendingens del. Vålerenga-profilen mener å ha et enkelt svar på løsningen: – Det handler rett og slett om terping på detaljer. Foto: Mats Torbergsen/NTB scanpix

Bård Finne har stort sett truffet muren denne sesongen. Foto: NTB scanpix

– Hvordan perfeksjonerer man frisparkteknikken?

– Alt handler om treffpunkt, tilløpet til ballen. Man må finne metoden for å gjøre det likt hver gang. På trening får man hundre sjanser, i kamp har du gjerne ikke skutt et eneste frispark på oppvarmingen. Så får du kanskje én mulighet midt i kampen. Da gjelder det å vite akkurat hva du skal gjøre, sier Finne, som trekker en parallell til NFL:

– Man må gjøre litt som en kicker i amerikansk fotball – stege opp, finne riktig vinkel. Det handler om detaljer.

Les også: Hvem skal score mål for Vålerenga neste år? (DA+)

Panner og skaller

– Hvor mye hensyn tar du til muren?

– Treffer jeg slik jeg vil, slik at ballen får den stigningen, duppen og kurven jeg ønsker, da skal det være godt nok til å passere alle murer som fins. Men dét har vært litt greia i år, da. Jeg har truffet mange skaller og panner, men ikke mål. Det må vi gjøre noe med, sier han selvkritisk.

Jobber på

Og det skal ikke stå på innsatsen:

– Jeg prøver å dunke inn i hvert fall én frisparkøkt i uka, gjerne tett opp mot kamp. Så blir det ofte en del terping etter trening også. Jeg har troen på at jo mer trening, jo bedre blir det. Som unggutt var jeg lenge bak i køen, men etter mange år med trening har jeg fått noen sjanser til å være «førsteskytter». I VIF i fjor gikk det bra, sier han, og viser blant annet til perlen i 1–0-kampen mot Lillestrøm i fjor.

Les også: Slik sikret VIF plassen (DA+)

Skru og dupp

Måltyven poengterer også at det er viktig for en frisparkskytter å finne sin egen stil.

– Hva er Finne-stilen?

– En lett blanding av å skru ballen over muren og å legge på en dupp. Mange bruker den stilen, men det er mange forskjellige varianter av den. Men skru og dupp er gode ingredienser, sier han.

– Blir det scoring på frispark denne sesongen?

– Vi får prøve på det. Det er to kamper igjen, så da har jeg to gode sjanser, sier Finne.
VIF avslutter sesongen med kamper mot seriemester Molde og tabelljumbo Mjøndalen.

Les også: «Akkurat nå engasjerer ikke Vålerenga folk i noen særlig grad»

Mer fra Dagsavisen