Ishockey

VIF kollapset i tredje periode mot Oilers: – Skjønner ikke hva som skjer

(Vålerenga - Stavanger 2-6) Foran nesten 4000 tilskuere i Jordal Amfi skuffet Vålerenga i toppduellen torsdag kveld.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Det ble ikke den festkvelden hjemmepublikummet håpet på. Gjestene fra Stavanger ledet denne kampen fra det 15. minutt og hele veien inn. Vålerenga viste sine beste øyeblikk i første- og andreperiodens siste minutter da de skapte stort trykk, reduserte og tok med seg håp inn i periodepausene. Før den siste perioden sto det 2-3, Vålerenga hadde momentum, men da de siste 20 var i gang var det helt dødt.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

– Trodde vi skulle ta dem

– Vi hadde full tro på at vi skulle ta dem i tredje periode. Vi trengte litt tid på å komme i gang i første periode, er veldig gode i andre og derfor trodde vi at det skulle bli enda bedre i den siste. Det blir en merkelig siste periode. Jeg skjønner ikke helt hva som skjer og det er vanskelig å forklare, sier Martin Røymark til Dagsavisen.

Av de 3933 tilskuerne i Jordal i kveld, var det mange som fikk nok da Stavanger fastsatte sluttresultatet til 2-6 med fem minutter igjen på klokka.

– Det er gøy å se at så mange kommer og ser på oss i kveld, og like skuffende å ikke gi dem den festen de håpet på, sier Røymark.

Vålerenga-trener Fredrik Andersson sier de ikke var det beste laget i kveld og taper fortjent.

– Vi har ikke spilt kamp på tre uker og bærer preg av det. Det er en dårlig defensiv kamp. Ja, vi har noen skadefravær på backene, men det vi har burde vært bedre. Vanligvis har vi et godt forsvar som legger grunnlaget for at vi kan angripe og skape sjanser og dermed vinne en kamp mot et godt lag som i dag. Men i dag er ikke forsvarsspillet bra nok til å kunne vinne kampen. Stavanger er gode i dag, sier Andersson til Dagsavisen.

Treg start

På den positive siden er Darien Craighead godt i gang med Vålerenga-karrieren. Kanadieren som ble plukket opp etter å ha blitt fristilt fra MS noterte seg for to målpoeng i dag. Begge assister til Mark Auk.

– Det er det positive i dag. Han har jo blitt hentet hit for å bidra i det offensive spillet og det er godt å ha han i gang, sier Andersson.

Darien Craighead spilte sin første kamp i VIF-drakta etter overgangen fra MS, og noterte seg for to målpoeng, selv om det ble tap.

Til tross for et godt publikumstall i kveld var det rimelig dølt i første periode. Det skjedde svært lite før Stavanger scoret i det 15. minutt. Livet på tribunen ble så deretter. De ventet på at noe skulle skje og Didrik Svendsen gjorde på en måte det gale, og på en måte det riktige. Han utfordret ingen andre enn Tommy Kristiansen til håndgemeng, det endte med matchstraff på begge, og det glødet opp et sovende publikum.

Det ga faktisk en effekt. Vålerenga spilte sine beste minutter i perioden og fikk opp skuddstatistikken. Den var på smått pinlige fire før Svendsens utvisning etter 16:09. Martin Røymark kom til et fritt skudd fra tre meter i det siste periodeminuttet, men han traff ikke mål.

– Det var tungt å komme i gang. Vi merker at vi ikke har spilt kamp på en stund, sier Martin Røymark.

Fikk gjestene på gaffelen

Uansett ga sluttminuttene en positiv energi inn i midtperioden som var Vålerengas beste. Likevel skulle det utvikle seg til å bli frustrerende for hjemmelaget. Stavanger scoret to på fire skudd, det første allerede i periodens andre minutt. Men marerittstarten ble snudd fort. Kalle Ekelund via bladet til Mark Auk og en redusering minuttet etter. Nysigneringen Darien Craighead fra MS sto for andreassisten.

Da var utgangspunktet tilbake til det samme som i starten av perioden, men VIFs momentum etter reduseringen gikk sakte, men sikkert i stykker. Mye stopp i spillet sørget for en rotete periode der dommerne også etterhvert ble upopulære blant hjemmelaget, og publikumet. Spesielt da det ble oversett en holding like før Stavanger scoret sitt tredje for kvelden. Det var mye som gikk mot de kongeblå.

Tommy Kristiansen eglet på seg VIF-fansen før kampen, og gikk som vanlig i krigen for at Oilers skulle vinne, noe de til slutt gjorde.

Som i slutten av den første perioden trengte laget noe for å gi en energiboost. Og igjen kom det i form av en utvisning. Denne gangen en unødvendig og klønete tominutter for Svein Petter Falk-Larsen, men Vålerenga overlevde i undertall og kom på tåhev med fullt lag. Det ble et stormløp i offensiv sone som kulminerte i en ny redusering, nesten en kopi av den første. Igjen, signert Mark Auk. Og igjen, assist fra Darien Craighead.

Kollapsen

Til den andre pausen var tonen i kampen derfor veldig lik som til den første. Vålerenga var ett mål unna og virket å ha funnet tilbake til rytmen.

– Vi må spille kjappere bakfra så vil vi skape flere sjanser. Jeg vet at det bor mer i gutta enn det de har vist til nå. Vi har 20 minutter å gjøre det på, sa Fredrik Andersson til VIF Hockey-TV.

Det var ikke planen at Stavanger skulle ta full kontroll på kampen, umiddelbart etter pausen. De var laget som hadde energien som trengs. Hva skjedde med troa hjemmelaget hadde?

– Jeg kan ikke sette fingeren på hvorfor vi avslutter periodene så bra og starter de så dårlig. Det er vanskelig å si. Men denne tredjeperioden er så klart kveldens store skuffelse, sier Fredrik Andersson.

Ludvig Hoff la på til Stavangers tredje tomålsledelse for kvelden da han rundet Tobias Breivold. Det var kort tid etter at han på lignende vis satte pucken i stolpen. Og Stavanger fortsatte å skape sjanser. Gjestene unyttet momentumet til det fulle. André Strandborg satte 2-5 og med det var dette helt kjørt i et tafatt Jordal amfi. Dan Kissel rakk også å sette et sjette for Stavanger før skuffelsen var over. Det ble til slutt Vålerengas største tap for Oilers siden februar 2019.