Ishockey

Vålerenga i fyr og flamme etter at Stjernen utløste brannalarmen

(Vålerenga – Stjernen 5-2) Etter at Stjernen-fansen utløste brannalarmen slik at kampen ble utsatt en halvtime, ble det stadig færre av gjestenes fans utover i kampen da Vålerenga scoret mål på mål.

Oppdatert med sitater 23.30

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Jordal Amfi var vert for en ordentlig toppkamp i første kamp etter landslagspausen, da andreplasserte Vålerenga tok i mot tabellnabo og tredjeplasserte Stjernen. Før kampen ble Jonas Oppøyen hedret for hans lange og trofaste karriere i Vålerenga, etter at han annonserte at skadeproblemer tvang han til å legge opp forrige uke.

Skjønt Stjernen-fansen var ikke like mye med på hyllesten, og like før kampstart fyrte gjestene fans opp bluss. Det førte til at brannalarmen ble utløst, og alle måtte forlate Jordal Amfi etter kun 17 sekunder. Etter at brannvesenet var innom for å sjekke at det ikke var noe brann, fikk alle slippe inn igjen.

Vålerenga informerte først Stjernen-fansen om at de ikke fikk komme inn igjen, på grunn av sikkerhetshensyn, men etter et par minutter med høylytt klaging fra gjestene fikk de fleste fra Fredrikstad også slippe inn igjen på Jordal. Cirka en halvtime etter kampstart, ble kampen satt i gang på ny.

– Jeg skjønte med en gang hva det var. «Raggen» steker litt bacon her av og til, så da går den brannalarmen en del, så jeg visste med en gang hva den alarmen var ja, sier VIFs Thomas Olsen og ler.

Stjernen-fansen fyrte opp bluss før kampstart mellom Vålerenga og Stjernen, som førte til at brannalarmen gikk etter 17 sekunder.

Stjernen utlignet VIFs pangåpning

Etter kampen startet på igjen tok det ikke lang tid før Vålerenga tok ledelsen, og som så mange ganger før denne sesongen var det Thomas Olsen som sendte vertene i ledelsen. Målet kom etter et skudd fra Mark Auk, som touchet køllebladet til en Stjernen-spiller før Olsen styrte pucken i mål.

– For vår del var det veldig viktig at vi scoret så tidlig. Vi har nemlig startet litt svakt for ofte, og har pratet mye om at vi må gå hardere ut og sikre oss den viktige 1-0-ledelsen som ofte setter standarden i kampen. Det klarte vi i dag, etter en ikke veldig optimal start på kampen, men da var det dessto viktigere at vi tok ledelsen og fikk kampen inn i vårt spor, forteller Olsen.

Den ledelsen holdt Vålerenga på i omlag sju minutter, før Andreas Heier fikk lurt pucken inn under VIF-keeper Tobias Breivold. Jonathan Hafsmoe sendte en puck via rundvantet til Ole Einar Andersen, som plukket den opp og sendte den inn igjen mot bakerste stolpe. Pucken snek seg forbi Herman Mowe, som ikke klarte å stanse den, til Andreas Heier som sto helt alene og kunne styre pucken inn til utligning på Jordal.

Stjernen fikk en enorm mulighet til å ta ledelsen tre minutter før slutt i perioden, da laget spilte med en mann mer på isen. Igjen var Ole Einar Andersen involvert, da han la pucken på køllebladet til lagkamerat Stian Hansen, men han styrte pucken centimetere utenfor stolpen til Tobias Breivold.

To kjappe mål ga VIF ledelsen

Halvannet minutt før slutt tok Vålerenga tilbake ledelsen, da Magnus Brekke Henriksen sendte avgårde et skudd på Jesper Eliasson i Stjernen-buret. Han ga retur, som Pontus Finstad var først på og banket i nettet bak Stjernens keeper. Like etter målet fikk Stjernen en mann utvist, og det utnyttet Vålerenga til å øke til 3-1.

Som ved det første målet var det et slagskudd fra blålinjen som skapte målet for Vålerenga, da VIFs Mika Partanen satte opp Mark Auk for skudd. Den poengvennlige backen takket for den invitasjonen og banket pucken rett i mål. Dermed gikk Vålerenga plutselig til pausen med tomålsledelse, etter to mål på 42 sekunder.

– Det at vi kom rett inn igjen i matchen med det tidlige målet etter at vi ut igjen på isen var selvsagt viktig. Så fikk vi også 2-1 og 3-1 målet ganske kjapt etter hverandre på slutten av den første perioden, og sett i etterkant var nok det minuttet vendepunktet og det avgjørende øyeblikket i kampen, sier VIF-trener Fredrik Andersson.

I løpet av den første pausen kom politiet til Jordal, og bortviste en anseelig mengde med Stjernen-supportere, som ble kraftig redusert fra kampstart og starten av midtperioden. Stjernen tok initiativet i midtperioden etter at VIF fikk Herman Mowe utvist i to minutter for holding, men vertene red av den tominutteren.

Finstad med sitt andre for dagen

Stian Nystuen fikk muligheten til å redusere for Stjernen da han kom først på et skudd for styring, men mannen med gullhjelmen for gjestene styrte pucken langt over mål og opp i nettet over pleksiglasset. Tre-fire minutter senere var det Thomas Olsen for Vålerenga som fikk en enda større mulighet til å øke ledelsen for Vålerenga.

Kampens første målscorer utnyttet at en puck ble liggende foran Stjernen-buret, dro seg ut på skiden for å skape seg bedre vinkel og fikk med det nesten helt åpen kasse. På merkverdig vis klarte han å sette pucken via tverrligger og over, og tok seg til hodet da han så avslutningen ikke gå i nettmaskene.

Men mål skulle det bli for Vålerenga bare minutter senere. Magnus Brekke Henriksen gjorde en formidabel jobb bak mål og fikk gravd meg seg pucken ut mot droppsonen. Brekke Henriksen sendte den så ned mot vantet igjen, der Sander Thoresen ventet. Han plukket ut Pontus Finstad, som dro til og scoret sitt andre for dagen.

Pontus Finstad jubler for en av sine to scoringer i torsdagens kamp mot Stjernen.

VIF red av fem mot tre

Vålerenga leverte et meget bra overtallsspill med fem minutter igjen på klokka, der både Mathis Olimb og Tommi Taimi fikk gode muligheter til å øke ledelsen. VIF klarte imidlertid ikke å utnytte overtaket før Thomas Olsen fikk tominutter for interference, og som ikke det var nok fikk Finstad to minutter for tripping like etter. Dermed var det klart for fem mot tre i litt over ett minutt på Jordal.

Den ventede stormen kom aldri mot Vålerenga-målet, og vertene red det undertallet av mesterlig. 30 sekunder før midtperiodens slutt plukket Stjernen-keeper Jesper Eliasson fram en ypperlig beinparade på et skudd fra Martin Røymark, og dermed gikk lagene inn igjen i garderoben på stillingen 4-1 før tredje periode.

Den tredje perioden startet med to skuddforsøk fra gjestene, men Breivold hadde god kontroll på begge. Utover det var det lite som skjedde før Rasmus Ahlholm fikk en skuddmulighet fra nokså skrå vinkel, som Eliasson reddet ganske greit.

Vålerenga kontrollerte inn seieren

De første ti minuttene skjedde det ikke all verden, men da vi skulle runde ti minutter klarte først Mika Partanen å pådra seg en tominutter for slashing. Like etter fikk så Mathis Olimb to minutter for usportslig opptreden, og dermed var det nytt skift med tre mot fem for Vålerenga. Igjen red vertene av det undertallet med bravur.

Rasmus Ahlholm fikk en brukbar skuddmulighet fra midt foran mål med fem minutter igjen å spille, men satte pucken rett i fanget på Stjernens keeper. Like etter raidet Stjernen opp et nydelig reduseringsmål til 4-2, der pucken gled fint fra Albin Lindgren til John Piccinich, før Håkon Stormli rundet Breivold og satte pucken i mål.

Med 2,5 minutt av kampen tok Stjernen ut keeper, og bare sekunder senere utnyttet Pontus Finstad det da han satte inn sitt tredje mål for dagen i tomt bur. Det ble kampens siste scoring, og de siste 30 sekundene reiste publikum seg og klappet for seier i første kamp etter landslagspausen for Vålerenga hjemme på Jordal Amfi.

– Det er alltid kult å score mål, og det å score tre er enda kulere. Jeg spilte i en god rekke med Magnus (Brekke Henriksen) og Sebastian (Thoresen) i dag, og de hjalp meg mye, sier en veldig beskjeden tremålsscorer Finstad til Dagsavisen.

– Pontus’ tre mål var fantastisk. Han har vært god hele sesongen, er utrolig rask og har et godt skudd. Jeg er veldig glad for å se den fremgangen han har, og tror at han kan utvikle seg enda mer ut over i sesongen, sier VIF-trener Andersson og fortsetter:

– Det er alltid deilig å starte med en seier etter en pause. Som trener er du alltid litt usikker på hvor du står, og om du har lagt opp treningsprogrammet gjennom pausen riktig og de tingene der. I dag synes jeg vi så ok ut, selv om vi nok var litt trege på skøytene av og til, forteller Andersson.

---

Fjordkraftligaen, runde 20

Vålerenga – Stjernen 5-2 (3-1, 1-0, 1-1)

Jordal Amfi, 2803 tilskuere

Mål: 1. periode: 1-0 (3.53) Thomas Olsen (Auk, Røymark), 1-1 (10.58) Andreas Heier (Andersen, Hafsmoe), 2-1 (18.20) Pontus Finstad (Henriksen, Thoresen), 3-1 (19.02) Mark Auk (Partanen, Ahlholm).

2. periode: 4-1 (33.03) Pontus Finstad (Thoresen, Brekke Henriksen)

3. periode: 4-2 (55.08) Håkon Stormli (Piccinich, Lindgren), 5-2 (57.26) Pontus Finstad (Thoresen, Brekke Henriksen)

Skudd: 31-28 (12-9, 10-8, 9-11)

Utvisninger: Vålerenga 8x2 minutter. Stjernen 6x2 min.

Dommere: Roy Stian Hansen og Petter Bjerkan Bakken