Fotball

Nike nekter å selge drakten til Englands keeper

Landslagskeeper Mary Earps skjuler ikke sin skuffelse over Nikes beslutning. Nå lanserer hun sin egen drakt for salg.

Mang en supporter kjøper fotballdrakt med heltene sine. Særlig under VM. Man skulle kanskje tro du kan kjøpe drakten til alle spillere i en VM-tropp, men slik er det ikke for Englands landslagskeeper.

Etter det keeperen til det engelske fotballandslaget, Mary Earps, omtalte som flere måneder med forhandlinger med Nike, får hun likevel ikke solgt landslagsdrakten sin under fotball-VM for kvinner i sommer. Det skriver nyhetsbyrået AP.

– Det er utrolig skuffende og veldig sårende, sa Earps i forkant av åpningskampen til England mot Haiti på lørdag.

Nike er leverandøren av landslagsdraktene som selges til publikum under fotball-VM, de er også leverandørene av draktene til det engelske landslaget. Earps er mest bekymret for barna som ønsker seg drakten til landslagskeeperen, men ikke får mulighet til å kjøpe den, skriver AP.

– Det man sier er at keepere ikke er like viktig, men du kan være spiss om du vil, sier Earps ifølge AP.

Hannah Todd og datteren Annabel fra Canterbury er en av de om er skuffet over Nikes beslutning. Annabel hadde spart penger fra 9-årsdagen sin så hun kunne skaffe seg Earps landslagsdrakt.

– Det er ikke mange jentekeepere på hennes alder, så det hadde vært helt supert med en drakt som kunne representere Mary og skape bevissthet, sa Hannah Todd i et intervju med AP.

– Det var Mary Earps som inspirerte Annabel til å bli en keeper i utgangspunktet, fortsetter Todd.

Lanserer sin egen landslagsdrakt

Earps, som har spilt for Manchester United siden 2019, har bestemt seg for å lansere sin egen landslagsdrakt for salg under fotball-VM.

– Drakten min for Manchester United ble utsolgt sist sesong. Det var den tredje mest solgte drakten, så hvem kan si den ikke selger? Sier Earps ifølge AP.

England vant Europamesterskapet i 2022, hvor de slo Tyskland 2–0. Finalen ble sett av rekordhøye 87 000 publikummere på Wembley Stadium i London. FIFA kåret Earps til beste kvinnelige keeper i 2022. Nike har foreløpig ingen sponsoravtale med kvinnelige keepere, men har tidligere sponset USAs eks-stjernekeeper Hope Solo.

Ada Hegerberg etter kampen mellom New Zealand og Norge under VM i fotball 2023.

England er en av storfavorittene i årets fotball-VM. Norge tapte VM-åpningskampen mot vertsnasjonen New Zealand 1–0 torsdag. Neste kamp for Norge blir mot Sveits tirsdag neste uke.

---

Fakta om verdensmestere i fotball for kvinner

Disse landene har vunnet VM i fotball for kvinner:

* USA 4 ganger (1991, 1999, 2015, 2019)

* Tyskland 2 ganger (2003, 2007)

* Norge 1 gang (1995)

* Japan 1 gang (2011).

---



Mer fra Dagsavisen