Fotball

Dagsavisens EM-guide: Slik ender gruppe C

Årets europamesterskap i fotball starter med Italia–Tyrkia på Stadio Olimpico i Roma fredag kveld, og fram til avspark kommer Dagsavisen til å gi deg en guide til hvordan det går i hver enkelt gruppe.

Sju år uten mesterskapsfotball gjør at Nederland endelig blir å se i et mesterskap igjen, etter å ha gått glipp av både EM i 2016 og VM i 2018. Det har dermed vært mørke tider for det nederlandske landslaget som har fire tredjeplasser og et EM-gull å vise til i sin landslagshistorie i tillegg til tre tapte VM-finaler.

Nord-Makedonia er også inne i det gode selskap, men for dem er det aller første gang etter å ha slått storlag som Liechtenstein, Gibraltar, Armenia, Kosovo og Georgia på veien til å kvalifisere seg fra nederste nivå i Nations League. Østerrike og Ukraina endte begge sist i sine respektive grupper under forrige EM, så gruppe C er nok kvalitativt den dårligste gruppen i årets europamesterskap. Slik tror vi gruppa ender.

1. Nederland

Nederland skal være med i mesterskap, så at de endelig er tilbake er bra. Hollenderne har fått fram en ny generasjon med spillere på de sju årene siden forrige mesterskap, som blir ledet av den gylne Ajax-generasjonen som tok seg helt til Champions League-semifinale for noen år siden. Verken Frenkie de Jong eller Matthijs de Ligt har spilt et internasjonalt mesterskap med Nederland før, og i sin mesterskapsdebut blir mye av ansvaret for Nederlands suksess lagt på deres skuldre.

Donny van de Beek mister turneringen med skade, men det tapet blir minsket av nåværende Ajax-spiller Ryan Gravenberch på midtbanen. Virgil van Dijks skade er selvsagt et tungt slag, og nyheten om at de Ligt måtte gå av trening med lyskeproblemer lørdag er overhodet ikke gode nyheter. Med de Ligt og Stefan de Vrij i midtforsvaret har Nederland grei backup, men bak der er det tynnere.

Gini Wijnaldum blir en viktig brikke på midten, og får sammen med Memphis Depay det største kreative ansvaret, da resten av angrepsrekka er relativt grå masse. Luuk de Jong er verken noen Robin van Persie eller Ruud van Nistelrooy, og Nederland må stole på at midtbanen er kreativ nok til både å skape sjansene og gjerne omsette dem selv om de skal nå langt i denne turneringen.

2. Ukraina

Ukraina har sitt aller sterkeste kort som trener, da Andrij Shevchenko er en spiller han selv skulle ønske han hadde til rådighet. Var med som assistent i EM i 2016, og har ledet laget siden etter det sluttspillet. Kvalifiserte seg med glans fra en gruppe der de slo Portugal i gruppefinalen og gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen. Som Nederland liker Ukraina å spille 4-3-3, og som Nederland har vingene deres sett bedre tider.

Andreij Yarmolenko og Jevhen Konoplyanka slo begge for alvor gjennom med et brak på hjemmebane under EM i 2012, men nesten ti år senere har karrierene dere blitt preget av mye skader og lite spilletid i det siste for klubblagene. Yarmolenko, som bare er åtte mål bak sjefen på toppscorerlisten, er fortsatt med, mens Konoplyanka er vraket.

Gents Roman Yeremchuk står for den største offensive trusselen for Ukraina, etter en strålende sesong for Gent som endte med 23 mål i alle turneringer. Den sentrale midtbanen er sterk, med Oleksandr Zinchenko, Ruslan Malinovskiy og Taras Stepanenko, der spesielt City-spiller Zinchenko er en viktig mann for Shevchenkos mannskap.

Etter den knallsterke kvalifiseringen tapte de imidlertid seks av åtte kamper i 2020, der de blant annet fikk juling 4–0 av Spania og 7–1 av Frankrike. I 2021 spilte de 1–1 i sine fem første kamper, inkludert mot Finland, Kasakhstan og Bahrain (!), før de nå sist slo Kypros 4–0. Får det nok tøft mot de bedre nasjonene, men bør gå videre med å slå Nord-Makedonia.

3. Østerrike

I likhet med gruppemotstander Ukraina har Østerrike en virkelig stjernespiller som oftest spiller i forsvar på klubblaget, men som regel spiller i en langt mer offensiv rolle på landslaget. David Alaba er uten tvil det største navnet i den østerrikske troppen, men har også spilt på forskjellige plasser i nesten hver eneste landskamp så langt i år.

Også i likhet med Ukraina er midtbanen deres sterkeste lagdel, der spesielt Marcel Sabitzer står ut. Leipzig-spilleren er en målfarlig herremann på klubblaget, selv om han ikke har fått ut det så langt på landslaget. Med seg på midten har han klubbkompis Konrad Laimer, og Bundesliga-duoen Baumgartlinger (Julian) og Baumgartner (Christoph), selv om det er mer trolig at Stepan Ilsanker vil spille for en av de med nesten identisk etternavn.

På topp er det den nokså humørsyke Marko Arnautovic som fortsatt er den fremste måltrusselen, selv om 23-åringen Saša Kalajdžić fikk sitt gjennombrudd denne sesongen med 16 mål i Bundesliga. Østerrike har spilt med fire forskjellige formasjoner de siste fire kampene, varierer litt med tre og fire bak, liker å presse høyt og kontrollere ballen, men er sårbare for kontringer. Spesielt hvis David Alaba blir brukt høyere i banen enn i det bakre leddet.

4. Nord-Makedonia

Med i sitt første internasjonale mesterskap etter å ha vunnet den laveste divisjonen i Nations League, og er både det lavest rangert laget på FIFA-rankingen og trolig også det svakeste laget på papiret. Likevel er det ikke et enkelt lag å slå, da de i likhet med de aller fleste andre lagene på Balkan er godt organisert og kjemper knallhardt i hver eneste kamp.

Goran Pandev er kaptein, fus i alt, har flest landskamper og flest landslagsmål i historien og er lagets klare ledestjerne. 37-åringen har imidlertid vekslet mellom å score ett og to mål de siste årene på landslaget, og er ikke den spissen han en gang var. Udinese-spiss Ilija Nestorovski er dessverre skadet, som trolig betyr at Aleksandar Trajkovski uten klubbmål de to siste sesongene danner et ikke fullt så farlig spisspar på topp.

På midtbanen er Levantes Enis Bardhi en dødballspesialist, mens Napoli-talentet Eljif Elmas av og til kan finne på det geniale. Leeds-forsvarer Ezgjan Allioski og Zagrebs Stefan Ristovski må levere heroisk innsats i forsvaret, da Nord-Makedonia i det siste har lagt seg dypt i en 3-5-2/5-3-2-formasjon og satset på kontringer. Men uten noen virkelig stor måltrussel på topp skal det holde hardt, selv om Nord-Makedonia har vært heldig i og med at de havnet i den svakeste gruppa.

Kampoppsettet

Søndag 13. juni kl. 18.00: Østerrike – Nord-Makedonia (Bucuresti)

Søndag 13. juni kl. 21.00: Nederland – Ukraina (Amsterdam)

Torsdag 17. juni kl. 15.00: Ukraina – Nord-Makedonia (Bucuresti)

Torsdag 17. juni kl. 21.00: Nederland – Østerrike (Amsterdam)

Mandag 21. juni kl. 18.00: Ukrania – Østerrike (Bucuresti)

Mandag 21. juni kl. 18.00: Nord-Makedonia – Nederland (Amsterdam)

* De to beste går direkte videre til åttedelsfinalen, sammen med de fire beste treerne.

Troppene (draktnummer i parantes)

Nederland

Keepere: Maarten Stekelenburg (1), Tim Krul (13), Marco Bizot (23)

Forsvar: Joël Veltman (2), Matthijs de Ligt (3), Nathan Aké (4), Owen Wijndal (5), Stefan de Vrij (6), Patrick van Aanholt (12), Daley Blind (17), Denzel Dumfries (22)

Midtbane: Georginio Wijnaldum (8), Quincy Promes (11), Davy Klaassen (14), Marten de Roon (15), Ryan Gravenberch (16), Frenkie de Jong (21), Teun Koopmeiners (24), Jurriën Timber (25)

Angrep: Steven Berghuis (7), Luuk de Jong (9), Memphis Depay (10), Donyell Malen (18), Wout Weghorst (19), Cody Gakpo (26)

Trener: Frank de Boer

Ukraina

Keepere: Georgiy Bushchan (1), Andriy Pyatov (12), Anatolii Trubin (23)

Forsvar: Eduard Sobol (2), Serhiy Kryvtsov (4), Illia Zabarnyi (13), Vitaliy Mykolenko (16), Oleksandr Zinchenko (17), Oleksandr Karavaev (21), Mykola Matviyenko (22), Oleksandr Tymchyk (24), Denys Popov (25)

Midtbane: Heorhii Sudakov (3), Serhiy Sydorchuk (5), Taras Stepanenko (6), Ruslan Malinovskyi (8), Mykola Shaparenko (10), Marlos (11), Yevhen Makarenko (14), Viktor Tsygankov (15), Roman Bezus (18)

Angrep: Andriy Yarmolenko (7), Roman Yaremchuk (9), Artem Besedin (19), Oleksandr Zubkov (20), Artem Dovbyk (26)

Trener: Andriy Shevchenko

Østerrike

Keepere: Alexander Schlager (1), Pavao Pervan (12), Daniel Bachmann (13)

Forsvar: Andreas Ulmer (2), Aleksandar Dragović (3), Martin Hinteregger (4), Stefan Posch (5), David Alaba (8), Philipp Lienhart (15), Stefan Lainer (21), Marco Friedl (26)

Midtbane: Stefan Ilsanker (6), Marcel Sabitzer (9), Florian Grillitsch (10), Julian Baumgartlinger (14), Christopher Trimmel (16), Louis Schaub (17), Alessandro Schöpf (18), Christoph Baumgartner (19), Karim Onisiwo (20), Valentino Lazaro (22), Xaver Schlager (23), Konrad Laimer (24)

Angrep: Marko Arnautović (7), Michael Gregoritsch (11), Sasa Kalajdzic (25)

Trener: Franco Foda

Nord-Makedonia

Keepere: Stole Dimitrievski (1), Risto Jankov (12), Damjan Siskovski (22)

Forsvar: Egzon Bejtulai (2), Gjoko Zajkov (3), Kire Ristevski (4), Visar Musliu (6), Ezgjan Alioski (8), Stefan Ristovski (13), Darko Velkovski (14)

Midtbane: Arijan Ademi (5), Feran Hasani (11), Tihomir Kostadinov (15), Boban Nikolov (16), Enis Bardi (17), Stefan Spirovski (20), Eljif Elmas (21), Darko Churlinov (25), Milan Ristovski (26)

Angrep: Ivan Tričkovski (7), Aleksandar Trajkovski (9), Goran Pandev (10), Vlatko Stojanovski (18), Krste Velkovski (19), Marjan Radeski (23), Daniel Avramovski (24)

Trener: Igor Angelovski






Mer fra Dagsavisen