Fotball

Dagsavisens EM-guide: Slik ender gruppe B

Årets europamesterskap i fotball starter med Italia–Tyrkia på Stadio Olimpico i Roma fredag kveld, og fram til avspark kommer Dagsavisen til å gi deg en guide til hvordan det går i hver enkelt gruppe.

I gruppe B finner vi en av de store favorittene til å vinne EM, sammen med en outsider som har vunnet turneringen tidligere. For Belgias gylne generasjon begynner man nå å få følelsen av at det er nå eller aldri om man skal gå helt til topps i et mesterskap, mens det for danskenes del ville vært omtrent like sjokkerende å vinne årets utgave som da de vant tilbake i 1992.

Ved siden av Belgia og Danmark, finner vi Russland og Finland i gruppe B. Det betyr at vi har en klar favoritt både til første og andreplassen, mens Russland og Finland må gjøre opp seg imellom for den siste plassen som gir avansement. Vinterkrigen i 1939–1940 endte med en våpenhvile, men oppgjøret den 16. juni må få en vinner. Slik tror vi gruppa ender.

1. Belgia

Med klassespillere i alle posisjoner, og god dekning på benken, har Belgia vært blant favorittene i de siste mesterskapene. Men litt som Spania, som også underpresterte i flere mesterskap på rad før de endelig vant, har Belgias gylne generasjon heller ikke fått det helt til på den internasjonale scenen. I 2018-VM i Russland ble det tap i semifinalen for Frankrike, og laget er mye det samme nå som det var da.

Laget har blitt tre år eldre, på godt og vondt. Vincent Kompany har lagt opp, mens Toby Alderweireld og Jan Verthongen har blitt tre år eldre. Hvis det er en av lagdelene som ikke har blitt forsterket siden forrige mesterskap er det forsvaret, og det er her den lille usikkerheten sniker seg inn som gjør at Belgia trolig ikke vil vinne dette mesterskapet heller.

Fremover på banen har Eden Hazard slitt med skader omtrent siden overgangen til Real Madrid, og er på langt nær i like god form som han var før mesterskapet i 2018. Kevin de Bruyne fikk seg også en kraftig trøkk i Champions League-finalen og skal slite med å rekke åpningskampene. Leicester-duoen Timothy Castagne og Youri Tielemans har tatt mange steg siden 2018, og Romelu Lukaku er et angrep alene for Belgia som er klare favoritter i gruppe B.

2. Danmark

Med Christian Eriksen i spissen for et dansk lag bestående av Premier League-stjerner i fleng som Andreas Christensen, Pierre-Emile Højbjerg, Jannik Vestergaard, Kasper Schmeichel og Joachim Andersen som spilte forrige sesong i Fulham, har Danmark et landslag som nesten aldri taper landskamper. Med Åge Hareide som sjef gikk danskene 34 kamper uten tap, og selv om Kasper Hjulmand har tapt to kamper siden han tok over 1. juli i fjor, er Danmark et lag som er vrient å slå.

Danskene er knallsterke i forsvar, og kan spille både med en treer og en firer bak. Treeren åpner opp for angripende vingbacker, da Atalantas Joakim Mæhle og Udineses Jens Stryger Larsen er like komfortable som vingbacker som vanlige backer i en tradisjonell firer. Højbjerg og Thomas Delaney danner en knallsterk midtbaneduo defensivt, som gir Christian Eriksen fulle friheter til å spille på sine styrker offensivt.

Danskenes aller største stjerne, Christian Eriksen, har vært i sensasjonelt god form for Danmark de siste årene.

Med 24 mål på 37 landskamper før 2021 er det ingen tvil om at det er en kombinasjon som har båret frukter for danskene. Michael Laudrup mente sjansene for dansk suksess var så små at han ikke gadd å være med i 1992, og heller dro på ferie da han fikk vite at danskene likevel fikk være med da Jugoslavia ble kastet ut. Det kommer ikke danskenes nye stjerne til å gjøre denne sommeren.

På topp mangler det kanskje en Jon Dahl Tomasson som var målgarantist i mange år, men både Barcelonas Martin Braithwaite og Kasper Dolberg kan spille spiss. I tillegg kan Yussuf Poulsen også brukes i alle offensive roller. Dermed ser det virkelig bra ut for våre danske venner, som med litt stang inn virkelig kan bli en outsider i årets EM.

3. Russland

Der danskene ikke har en klink spiss, er Russlands største stjerne akkurat det. Artem Dzyuba var kaptein på det russiske landslaget før han ble kastet ut på grunn av en sexskandale, men har i likhet med Karim Benzema blitt tatt inn igjen i varmen, og skal lede den russiske bjørnen også i årets mesterskap som han gjorde det på hjemmebane i 2018.

Der Dzyuba scoret 20 mål for et Zenit-lag som vant tittelen og opplevde sin beste sesong, har hans offensive lagkamerater i Aleksei Miranchuk, Aleksandr Golovin og Denis Cheryshev slitt både med spilletid og form. Sammen med Roman Zobnin skal de utgjøre den offensive delen av laget, og mens det er store spørsmål rundt hvor bra det går er det langt verre bakover på banen.

Selv om både Igor Akinfeev og Berezutski-brødrene nå har gitt seg, er det fortsatt godt med folk som nærmer seg pensjonistalder i de bakre rekker hos Russland. 37-åringen Yuri Zhirkov, som blir 38 i august, er fortsatt mannen Russland ser til i de bakre rekker, sammen med brasilianske Mario Fernandes som nå har blitt russisk. I mål stiller Russland med Anton Shunin, som har 12 landskamper. Utfordrerne hans har én kamp til sammen, så forsvaret blir en akilleshæl.

4. Finland

Finland har aldri deltatt i et internasjonalt mesterskap før, men takket være Teemu Pukkis ti mål i kvalifiseringen til EM får de nå delta i sitt første mesterskap. Teemu Pukki, som for øvrig bare trenger to mål til for å gå forbi Jari Litmanen som Finlands toppscorer gjennom tidene, er også mannen finnene må sette sin lit til om det skal bli poeng i årets EM.

Branns Robert Taylor blir eneste deltaker fra Eliteserien, mens tidligere Tromsø-spiller Onni Valakari også er en del av midtbanen der Augsburg-spiller Fredrik Jenssen og tidligere Midtjylland-spiller Tim Sparv må ta mye av ansvaret.

Finland har rotert mellom å spille med fem og fire bak, og må nok satse på en solid defensiv organisering og håpe på å slippe til så lite som mulig. Leverkusen-keeper Lukas Lukáš Hrádecký er en solid skuddstopper, og kan bli en matchvinner bak slik finnene håper Pukki skal bli det i angrep.

Kampoppsett gruppe B

Lørdag 12. juni kl. 1800: Danmark – Finland (København)

Lørdag 12. juni kl. 21.00: Belgia – Russland (St. Petersburg)

Onsdag 16. juni kl. 15.00: Finland – Russland (St. Petersburg)

Torsdag 17. juni kl. 18.00: Danmark – Belgia (København)

Mandag 21. juni kl. 21.00: Finland – Belgia (St. Petersburg)

Mandag 21. juni kl. 21.00: Russland – Danmark (København)

* De to beste går direkte videre til åttedelsfinalen, sammen med de fire beste treerne.

Troppene (draktnummer i parantes)

Belgia

Keepere: Thibaut Courtois (1), Simon Mignolet (12), Matz Sels (13)

Forsvar: Toby Alderweireld (2), Thomas Vermaelen (3), Dedryck Boyata (4), Jan Vertonghen (5), Thomas Meunier (15), Jason Denayer (18), Timothy Castagne (21)

Midtbane: Axel Witsel (6), Kevin De Bruyne (7), Youri Tielemans (8), Eden Hazard (10), Yannick Carrasco (11), Thorgan Hazard (16), Hans Vanaken (17), Leander Dendoncker (19), Nacer Chadli (22), Dennis Praet (26)

Angrep: Romelu Lukaku (9), Dries Mertens (14), Christian Benteke (20), Michy Batshuayi (23), Leandro Trossard (24), Jeremy Doku (25)

Trener: Roberto Martinez

Danmark

Keepere: Kasper Schmeichel (1), Jonas Lössl (16), Frederik Rønnow (22)

Forsvar: Joachim Andersen (2), Jannik Vestergaard (3), Simon Kjær (4), Joakim Mæhle (5), Andreas Christensen (6), Mathias Jørgensen (13), Jens Stryger Larsen (17), Nicolai Boilesen (26)

Midtbane: Robert Skov (7), Thomas Delaney (8), Christian Eriksen (10), Christian Nørgaard (15), Daniel Wass (18), Pierre-Emile Højbjerg (23), Mathias Jensen (24), Anders Christiansen (25)

Angrep: Martin Braithwaite (9), Andreas Skov Olsen (11), Kasper Dolberg (12), Mikkel Damsgaard (14), Jonas Wind (19), Yussuf Poulsen (20), Andreas Cornelius (21)

Trener: Kasper Hjulmand

Russland

Keepere: Anton Shunin (1), Yuri Dyupin (12), Matvei Safonov (16)

Forsvar: Mário Fernandes (2), Igor Diveev (3), Vyacheslav Karavaev (4), Andrei Semenov (5), Fedor Kudryashov (13), Georgi Dzhikiya (14)

Midtbane: Denis Cheryshev (6), Magomed Ozdoev (7), Dmitri Barinov (8), Roman Zobnin (11), Aleksandr Golovin (17), Yuri Zhirkov (18), Rifat Zhemaletdinov (19), Daniil Fomin (21), Daler Kuzyaev (23), Andrei Mostovoy (24), Maksim Mukhin (26)

Angrep: Aleksandr Sobolev (9), Anton Zabolotny (10), Aleksei Miranchuk (15), Aleksei Ionov (20), Artem Dzyuba (22), Denis Makarov (25)

Trener: Stanislav Cherchesov

Finland

Keepere: Lukas Hradecky (1), Jesse Joronen (12), Anssi Jaakkola (23)

Forsvar: Paulus Arajuuri (2), Daniel O’Shaughnessy (3), Joona Toivio (4), Leo Väisänen (5), Nicholas Hämäläinen (15), Thomas Lam (16), Jere Uronen (18), Jukka Raitala (22), Robert Ivanov (25)

Midtbane: Glen Kamara (6), Robert Taylor (7), Robin Lod (8), Fredrik Jensen (9), Rasmus Schüller (11), Pyry Soiri (13), Tim Sparv (14), Nikolai Alho (17), Joni Kauko (19), Onni Valakari (24)

Angrep: Teemu Pukki (10), Joel Pohjanpalo (20), Lassi Lappalainen (21), Marcus Forss (26)

Trener: Markku Kanerva


Mer fra Dagsavisen