Sport

6-0 kunne blitt til 0-6 for VIF. Fraløpt og utspilt

(Bodø/Glimt - Vålerenga 4-0). VIF-høsten er blitt et mareritt. Laget har ikke vunnet siden de slo Glimt 6-0 i begynnelsen av juli. Denne mandagen kunne det blitt 0-6 i Bodø.

KOMMENTAR

Vålerenga ble tidvis utspilt og fraløpt på Aspmyra. Bodø/Glimt gjeninntok serietoppen, mens Vålerenga får en ny uke der kritikken vil hagle fram mot møtet med Rosenborg kommende søndag.

Hva er Bodø/Glimts kjennemerke? Etter 25 år med 4-3-3 systemet og alltid en Berg med 7-tallet på ryggen, er dette laget ganske lett gjenkjennelig. Men heller ikke VIF klarte å demme opp. Det så ut som Glimt hadde dobbelt så mange spillere. Det hadde de ikke. Det så ut som Glimt hadde mye større fart. Det hadde dem. Og det var den store forskjellen på disse lagene. Og det er mulig å gjøre noe med.

Alle vet at den moderne fotballen drives av hurtighet. Raske spillere med ballkontroll. Glimt fikk den plassen de trengte i de rommene de ønsket, og da ble det en ny festkveld i nord. Vålerenga hadde ingen mottrekk. Vi noterte kun to avslutninger som var giftige fra VIF.  Da Bård Finne leverte en heading som strøk tverrligger før pause, og et skudd fra innbytter Felix Horn Myhre rett før slutt.

Bodø/Glimt er grovt sett satt sammen av spillere andre toppklubber ikke ville ha. Det er en hyllest til lagbyggingen som fag. De vant nesten alle treningskampene i vinter og de har bare fortsatt i sesongen. Unntaket var 0-6 for VIF. Denne kvelden var det umulig å se for seg hvordan det kunne skje. Håkon Evjen var det få som pekte på før sesongstart. Nå er han en av de store snakkisene i norsk fotball.

For Ronny Deila lykkes ikke lagbyggingen. Fem kamper på rad uten seier. Inn med den nye danske midtstopperen Pierre Kanstrup ved siden av Ivan Näsberg. De ble like svimle som sine medspillere. Inn med Amin Nouri, som spilte sin første kamp på høyreback.

Men laget holdt bare 0-1 til pause, primært fordi Glimt satte de gedigne sjansene sine utenfor. Keeper Kristoffer Klaesson åpnet ballet med en keepertabbe da han ga en retur ut i feltet, siden var han en sentral figur som bidro til at tapet ikke ble enda verre.

Vi følte med de utsendte VIF-supporterne som holdt motet og sangen i gang på 0-2 og 0-3. Også etter 0-4, som kom da hele VIF-forsvaret var fjernet fra de plassene de skulle passe på, holdt se varmen i høstkulda i Bodø.

Hvor skal dette ende, Vålerenga? Etter kampen mot Rosenborg er det en landslagspause, men laget som hadde los på medalje og som var nær målsetningen om topp fire, synker nå som et blylodd. Akkurat nå kan dette VF-laget tape mot samtlige lag. Akkurst som de kunne slå samtlige lag for halvannen måned siden.

Hvor er aggressiviteten? Hvor er løpsviljen? Hva er strategien bak innkjøpene? Hva vil det sin å "blø for drakta"? Hvor er lojaliteten? Alle disse spørsmålene blir stilt. Og Ronny Deilas og spillernes utfordring er å klare å forbedre seg mens de nærmest blir spyttet på. Slik er hverdagen for et VIF-lag i motgang. Og gjør at jobben føles dobbelt så tung.

Laget måtte mønstre et nytt stopperpar. Mohammed Abu er en skygge av hva han var i fjoråret. Og Mathias Vilhjalmsson ble ikke den målgarantisten han ble hentet inn for å være. Jada, skadene har vært mange, men det gjelder alle lag. Kunsten er å ha et grunnspill som sitter uansett hvem man bruker. Det har ikke VIF.

Bodø/Glimt kunne vunnet med seks, sju eller åtte mål hvis de hadde vært like effektive som VIF i kampen i Oslo. Vi talte 11-1 i målsjanser. Og midt oppe i alt det negative er det på sin plass å rose Bodø/Glimt for hva de har fått til. Etter skrellen på Intility har de hatt en ubeseiret kamprekke som nå har sendt dem helt til topps. Vålerenga har det stikk motsatte. Og bunnpunktet kom mandag 26. august på Aspmyra.

Ronny Deila pekte på manglende selvtillit etter kampen. Og sa at Glimt-spillerne visste hvor de skulle løpe. Hvorfor vet ikke VIF-spillerne det? Fotball kan se veldig enkelt ut. For Vålerenga er det nå så komplisert at ingen vet veien ut.

Noen kaller Bodø/Glimts Norges svar på Leicester. Hva er da VIF?

Eliteserien fotball menn mandag, 19. runde:

Bodø/Glimt – Vålerenga 4-0 (1-0)

Aspmyra stadion: 3860 tilskuere

Mål: 1-0 Ulrik Saltnes (10), 2-0 Håkon Evjen (55), 3-0 Aron Dønnum (selvmål 58), 4-0 Ole Amund Sveen (71).

Dommer: Kristoffer Hagenes, Hovding Kristoffer Hagenes, Norge.

Gult kort: Erik Gustav Roger Israelsson (90), Vålerenga.

Lagene:

Bodø/Glimt (4-3-3): Ricardo Friedrich – Erlend Dahl Reitan, Vegard Bergan, Marius Lode, Fredrik André Bjørkan – Håkon Evjen, Patrick Berg, Ulrik Saltnes – Philip Zinckernagel (Morten Konradsen fra 87.), Ole Amund Sveen (Amadou Konate fra 77.), Amor Layoni (Jens Petter Hauge fra 77.).

Vålerenga (4-2-3-1): Kristoffer Klaesson – Amin Nouri, Pierre Kanstrup, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Magnus Lekven, Mohammed Abu (Erik Gustav Roger Israelsson fra 77.) – Aron Dønnum, Matthías Vilhjálmsson (Felix Myhre fra 69.), Deyver Vega (Mayron George fra 63.) – Bård Finne.

Mer fra Dagsavisen