Sport

Ingen ny verdensrekord da Armand Duplantis tok suverent EM-gull i Roma

Svenske Armand Duplantis tok oppskriftsmessig sitt tredje EM-gull i stavsprang i Roma onsdag. Noen ny verdensrekord ble det imidlertid ikke.

Duplantis vant oppskriftsmessig konkurransen på overlegent vis. De siste seks årene har han herjet på den internasjonale friidrettsscenen.

Svensken gjorde sitt første hopp på 5,65, en høyde han tok seg lekende lett over.

– Han er helt suveren i denne øvelsen, sa NRKs ekspert Christina Vukicevic Demidov.

Senere tok han seg også over 5,82, 5,97, før han satte ny mesterskapsrekord på 6,10. Dermed sto ny verdensrekord på 6,25 for tur.

Dessverre for svensken rev han i alle sine tre forsøk og måtte nøye seg med EM-gull og ny mesterskapsrekord.

Greske Emmanouil sikret sølvet med 5,87, mens det ble bronse til Ersu Şaşma fra Tyrkia da han tok seg over 5,82.

Blant de øvrige konkurrentene i onsdagens finale hadde ingen notert årsbeste over seks meter før EM.

I forkant av Diamond League-stevnet i Stockholm 2. juni viste en studie gjennomført ved hjelp av kunstig intelligens at 24-åringen er kapabel til å hoppe 6,51 meter.

– Det høres virkelig ut som en drømmehøyde. Å hoppe 6,30 er mitt neste store mål, men hvorfor skal jeg stoppe der når jeg kan komme så mye høyere? Jeg tror på å sette høye mål og jobbe hardt for å oppnå dem, sa Duplantis i en uttalelse.

Onsdagens gull er Duplantis sitt tredje i EM. 24-åringen tok tittelen også i Berlin (2018) og München (2022). I tillegg har 24-åringen vunnet de to siste verdensmesterskapene i Eugene (2022) og Budapest (2023).

Duplantis har ennå til gode å bli slått i årets sesong. Han har vunnet samtlige ni stevner han har stilt opp i. Senere i sommer skal han prøve å forsvare OL-gullet fra Tokyo i 2021.

Les også: Ingebrigtsen tok historisk EM-gull på mesterskapsrekord: – En legende

Kommentar: Ingebrigtsens historiske suksess - og rivalens fiasko (+)

Mer fra Dagsavisen