Sport

Ingebrigtsen tok historisk EM-gull på mesterskapsrekord: – En legende

Jakob Ingebrigtsen innfridde gullforventningene på 1500-meteren og tok onsdag sin sjette EM-tittel i friidrett. Det har ingen mannlig utøver klart før ham.

Onsdagens gulløp var det sjette av seks mulige i Ingebrigtsens allerede meritterte EM-karriere. For tredje gang på rad reiser friidrettsfenomenet fra Sandnes hjem med en gulldobbel på henholdsvis 1500 og 5000 meter.

Ingebrigtsen satte ny mesterskapsrekord med 3.31,95.

– Mer unik utøver skal du lete lenge etter. Han får en EM-finale til å se ut som et kretsmesterskap. Det er helt unikt at Norge har fått en sånn type utøver, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

Ingebrigtsen er nå den mannlige utøveren med flest EM-gull gjennom historien. Før onsdagens seier delte han rekorden med legenden Mo Farah (Storbritannia), Harald Schmid (Tyskland), Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Frankrike) og Roger Black (Storbritannia)

Sandra Elkasevic, tidligere Perkovic, er den mestvinnende kvinnen i EM med sju gull i diskos.

Ingebrigtsens gull sørget attpåtil for ny norsk medaljerekord i et europamesterskap.

– Det er en flott avslutning på et veldig godt mesterskap for oss. Jakob leverer nok en gang. Han har blitt en legende, sa sportssjef Erlend Slokvik i Norges Friidrettsforbund til NRK.

23-åringen leverte en fantomavslutning da han lørdag vant 5000-meteren på suverent vis. Sandnes-løperen var storfavoritt før den avsluttende kvelden i Roma.

– Jeg kan nevne (Isaac) Nader fra Portugal. Jeg kan nevne (Azeddine) Habz fra Frankrike og (Neil) Gourley fra Storbritannia, men det er bare for å prøve å skape litt spenning som kanskje egentlig ikke er der, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal før 1500-meteren.

I begynnelsen av august skal Ingebrigtsen forsvare OL-gullet på 1500 meter. 23-åringen fra Sandnes innledet årets utendørssesong på annenplass på 1500-meteren under Diamond League-stevnet i Eugene, før han vant tilsvarende distanse under Bislett Games i slutten av mai.

Mer fra Dagsavisen