Sport

Dag Erik Pedersen er død: – En personlighet av de sjeldne

Den tidligere sykkelproffen og TV-profilen Dag Erik Pedersen er død. Han ble 64 år gammel. Sykkelmiljøet og NRK-kolleger er i sorg.

Familien bekrefter dødsfallet overfor flere medier tirsdag. Pedersen gikk bort mandag.

«Det er med stor sorg vi informerer om at vår kjære og høyt elskede pappa og kjæreste, Dag Erik Pedersen, gikk bort mandag 3. juni. Han døde etter et illebefinnende i sitt hjem i Helgeroa. Han betydde mye for mange, og vi setter uendelig stor pris på alle som tenker på oss i denne vanskelige tiden. Vi i den nærmeste familien ber om å få sørge i fred og ønsker ikke uttale oss til mediene», heter det i en uttalelse gitt til NRK.

– Dette er utrolig trist. Han burde hatt mange gode år igjen. Mine tanker går til dem som sto ham nærmest, sier Jann Post til NTB.

Han jobbet tett på Pedersen i statskanalen og hadde også med ham å gjøre i sykkelsporten.

Les også: Kongens flukt i 1940 del 1: Nesten arrestert, gjemt i godsvogn og i skjul hos skipsreder (+)

Vinnende vesen

Sykkelmiljøet er også i sorg etter Pedersens bortgang.

– Jeg er i sjokk. Tenker først og fremst på familien og de nærmeste som opplever sin tyngste tid. Dag Erik gledet og imponerte så mange gjennom så mange tiår, sier Dag Otto Lauritzen til NTB.

– Det er jo ikke mer enn en drøy måned siden han stod på scenen i Larvik og begynte på sin neste etappe – foredraget om sine egne opp- og nedturer. En historie han brant for å snakke om. Jeg hørte så mange godord om foredraget. Det er så meningsløst, så ufattelig trist, legger han til.

TV 2-profilen sier han sliter med å ta innover seg kollegaens bortgang.

Også sykkelpresidenten er preget.

– Dag Erik hadde et utrolig vinnende vesen og var veldig karismatisk. Han fokuserte på sporten vår på en veldig positiv måte. Han har også delt kunnskap og erfaringer på godt og vondt. Han var en person som våget å sette ord på vanskelige ting, sier Heidi Stenbock-Haakestad til NTB.

– Han var aktiv i en æra der norsk sykkel ble satt på verdenskartet. Han har siden holdt kontakten med mange i miljøet og etterlater seg et tomrom både hos de som kjenner ham i idretten og familien, legger hun til.

Dag Erik Pedersen sammen med døtrene Sunniva, Andrea og Selma under kjendisgallaen i 2019.

Les også: Kongens flukt del 2: Hytta ble kong Haakons slott og Nord-Norge hans rike (+)

Løftet fram andre

Sykkelpresidenten trekker også fram at Pedersen har løftet fram andre mestere gjennom TV-programmet Mesternes mester.

Dag Erik Pedersen gjorde seg kjent for det norske idrettspublikummet som en fremgangsrik proffsyklist i perioden 1982 til 1991.

Tre etappeseirer fra Giro d’Italia samt en tiendeplass sammenlagt i det samme rittet topper merittlisten. I 1981 ble han nummer fire på VM-fellesstarten i Praha.

Som proffsyklist syklet Pedersen for lag som Bianchi-Piaggio, Ceramiche Ariostea og TVM. I det førstnevnte laget gikk han i en annen norsk sykkellegende, Knut Knutsens, fotspor.

Les også: Mener mange jobber seg syke for å få en levelig pensjon

Mesternes mester

Tiendeplassen i Giro d’Italia i 1984 var i mange tiår Norges beste sammenlagtplassering i sykkelsportens tre prestisjetunge treukersritt. I 2019 ble prestasjonen omsider overgått da Carl Fredrik Hagen ble nummer åtte i Vuelta a España.

Etter at sykkelkarrieren var over bygget Pedersen seg opp som en medieprofil. Han startet journalistkarrieren i TVNorge, før ferden gikk videre til NRK. På Marienlyst skulle han etter hvert lede flere tunge satsinger.

I NRK jobbet Pedersen med en rekke store sportsarrangementer. Han var blant annet programleder for sendingene fra sommer-OL i 2000, 2004 og 2008 samt vinter-OL-sendinger i 2002, 2006 og 2010.

I hele tolv sesonger ledet han det populære underholdningsprogrammet Mesternes mester. Han overlot stafettpinnen til Aksel Lund Svindal i 2022.

– Han hadde en personlighet av de sjeldne og var alltid like hyggelig mot alle – uavhengig om det var sjefer eller vaskepersonell. Han hadde en egen evne til å komme i kontakt med folk, sier Post om Pedersen som kollega.

Les også: Kenneth fikk svulst i hjernen – nå er han tilbake på jobb

Musikalske evner

Foruten sendingene som omhandlet idrett, laget han også dokumentarer om blant andre kong Harald. I tillegg var Pedersen programleder for TV-aksjonen to ganger.

Programlederen og programskaperen fikk også flere priser for sin innsats som journalist.

Den tidligere proffsyklisten viste også ved flere anledninger at han hadde musikalske strenger å spille på. Det kom blant annet til uttrykk gjennom samarbeid med vennen Jahn Teigen. Sammen skrev de flere sanger, blant dem velkjente «Gi meg fri».

Pedersen har også ved flere anledninger vært åpen om tøffe episoder i eget liv. I 2019 mistet han sønnen Simen i selvmord.

Les også: Estlands utenriksminister: – Putin spiller på frykten vår

---

Dette er syklisten og programlederen Dag Erik Pedersen

  • Født: 6. juni 1959 (64 år) i Skien, død 3. juni 2024
  • Profesjonell syklist 1982–91
  • Journalist i TVNorge (1991–95) og NRK (1996-2020). Ledet kanalens OL-sendinger 2000–2010. Ledet programmet Mesternes mester i tolv sesonger fram til 2022.
  • Meritter som syklist:
  • Tre etappeseirer i Giro d’Italia, og 10.-plass sammenlagt i 1984. Fjerdeplass i amatør-VM i 1981. Ett NM-gull og kongepokal (1992) og 43 enkeltseire.
  • Døde mandag 3. juni 2024 etter å ha fått et illebefinnende i sitt hjem.

---

Mer fra Dagsavisen