Sport

Johaug: – Jeg tøyde strikken akkurat langt nok

Hun trener hver dag, men bare når hun har lyst. Mosjonisten Therese Johaug er lettet over at bokprosjektet er over.

I løpet av 375 sider er hun innom det meste som har gjort henne til et av Norges største idrettsnavn. Hun skildrer alt fra de veldig sportslige suksessene til det personlige dramaet rundt dopingsaken og dødsfall til nære skivenner. Boka har hun skrevet sammen med NRK-journalist Anders Skjerdingstad.

Hun er innom vektproblematikken, at hun var nær startnekt foran VM i 2011, at hun langt fra var noen barnestjerne og forholdene til mediene.

Ingen tabloid aktør

Nå skal hun selv inn i den siste rollen, som ekspertkommentator for NRK i flere år framover.

Men hun blir ingen hardtslående, tabloid aktør. Hun vil ha langrennssporten opp og fram.

– Petter Northug gjør comeback i langløp. Hvilke forventninger mener eksperten at vi skal ha til han?

– Det blir veldig spennende å se. Jeg gleder meg til å følge med. Han vil prøve å gå så fort han kan, men jeg kjenner ikke grunnlaget hans, er det antitabloide svaret på det.

I boka er hun også innom sitt eget forhold til journalister og navngir blant andre en TV2-reporter, som hun mener hadde laget sin egen teori om dopingsaken hennes som han ville få bekreftet. Andre mener vedkommende bare stilte relevante spørsmål om saken.

Forhåndsdømt

Hun var også frustrert over en rekke avisoppslag som hun opplevde som forhåndsdømming. Hun har lært mye om medienes påvirkningskraft.

Hun kan i teorien komme i en situasjon der hun må kommentere en ny dopingsak.

Av sin egen sak har hun lært at hun ikke vil mene noe kategorisk før alle fakta er på bordet. Og det kan ta tid.

– Jeg vil være positiv til langrennssporten, det vil alltid komme nye profiler selv om mange har gitt seg nå. Også har jeg jo noen egne erfaringer om trening og konkurranser, sier Johaug, som skal følge langrenn mye i vinter.

Åpenheten

Etter at boka ble sluppet torsdag kveld, har hun fått mange reaksjoner, det meste om åpenheten.

– Skulle man først fortelle hele historien, måtte jeg jo gjøre det. Ellers ville det ikke vært noen hensikt å gi ut boka. Jeg forteller om vektproblematikken fordi det er viktig for yngre løpere å være bevisst. Man må leve så normale liv som mulig, man må spise og sove nok. Jeg var i faresonen foran VM-sesongen i 2011, men fikk profesjonell hjelp, sier hun.

Therese Johaug forteller mye nutt i den ferske biografien.

Nå jobber hun to dager i uka med sin merkevare Johaug, og prøver å lære seg faget. Samtidig prøver hun å få til en treningsøkt hver dag. Men det er ikke i nærheten av det hun var på det meste, da det handlet om fem timer om dagen.

– Det jeg savner mest er miljøet vi hadde på samlingene. Jeg har god kontakt med dem ennå. Men det blir artig å følge dem litt utenfra, sier hun.

Ingen langløp, men god mosjonist

– Blir hun så trigget at hun vil gjøre comeback? Lite tyder på det.

Hun sier det er helt uaktuelt å satse på langløp, som Petter Northug gjør. Men utelukker ikke andre konkurranseformer.

– Det er ikke noe jeg har tatt stilling til ennå. Nå nyter jeg bare å være ferdig og trene når jeg kan og vil. Jeg prøver å trene litt hver dag, det blir alt fra 20 minutters til tre timers økter med løping i skogen. Men det blir lite rulleski. Men bare for eget velvære, sier hun.

– Men det betyr at du er i brukbar form?

– Det er jeg, men det er jo bare noen måneder siden jeg vant OL-gull, minner hun om. (Vel, det er over et halvt år siden).

Tur i Nordmarka

Som ivrig markabruker får vi hennes favorittur som bonus.

– Først hjemmefra, ned mot Bogstad, så inn i skogen og opp mot Nordmarkskapellet, så videre mot Kobberhaugen, over Kobberhaugtoppen, rundt og ned til Blankvann og over mot Frønsvollen, så videre mot Vettakollen og hjem. Og hjem er altså i Holmenkollen. Om lag 27 kilometer, sier hun.

Vi oppfatter henne som det er denne mosjonisten hun skal bli nå. Sist vinters OL i Beijing var hun jo på nippet til å kutte ut. Hun vurderte sterkt å legge opp etter suksessen i VM i Oberstdorf året før.

Eller som hun skriver i sluttkapittelet i boka:

«Det er godt å kjenne at jeg tøyde strikken akkurat langt nok. Nå er det resten av livet som gjelder. Jeg vet hvisker privilegium det er å ha sjansen til å leve det.»

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Therese Johaug

Dette er langrennsprofilen Therese Johaug:

  • Alder. 34 år (født 25. juni 1988)
  • Klubb: Nansen
  • Meritter: OL: 4 gull (10 km klassisk 2022, skiathlon 2022, 30 km fri teknikk 2022, stafett 2010), sølv (30 km fri teknikk 2014), bronse (10 km klassisk 2014)
  • VM: 14 gull (skiathlon 2021, stafett 2021, 10 km fri teknikk 2021, 30 km klassisk 2021, 30 km fri teknikk 2019, 10 km klassisk 2019, skiathlon 2019, 30 km klassisk 2015, stafett 2015, skiathlon 2015, stafett 2013, 10 km fri teknikk 2013, stafett 2011, 30 km fri teknikk 2011), 2 sølv (stafett 2019, skiathlon 2013), 3 bronse (30 km klassisk 2013, skiathlon 2011, 30 km klassisk 2007)
  • Verdenscupen: 82 enkeltseirer og tre sammenlagtseirer (2020, 2016 og 2014)
  • NM-gull: 18 (første i 2007, siste i 2022)
  • Sonet en 18 måneders dopingdom etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol høsten 2016. Mistet VM i Lahti (2017) og OL i Pyeongchang (2018).
  • La opp som eliteutøver etter 2021/22-sesongen
  • Aktuell: Forteller om sitt liv og sin karriere i boken «Therese Johaug: Hele historien».

---






Mer fra Dagsavisen