Vintersport

Johaug mimrer med smerte. Men utsetter barn og Mesternes Mester

Therese Johaug sa det ikke til noen, men planla for lenge siden å legge opp etter sist sesong. - Ja, det har vært en langsiktig plan bak dette, sier hun til Dagsavisen.

Hun har nettopp lest høyt fra den kommende boka si, “Therese Johaug. Hele historien” på forlaget Gyldendals høstlansering.

Hun følte litt på nervene foran den opptreden også, foran en fullsatt sal med et bokelskende folk på Sehesteds plass.

Kanelbollens dag

Boka, som hun samarbeider med NRK-journalist Anders Skjerdingstad om, kommer ikke før 1. november. Men hun valgte å lese kapittel 47, “Kanelbollens dag”.

Den dagen som også heter 4. oktober 2016, og som beskriver hvordan det var å få beskjed om at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve.

Hele den historien er behørig omtalt, den utdypes i boka, der hun lover å by på mye hun aldri har uttalt seg offentlig om.

Gullmedaljenes bakside

De siste ukene og månedene har dette prosjektet tatt nesten all hennes tid. Og det har vært en nyttig øvelse å prøve å se seg selv utenfra og gjenoppleve flotte og tunge stunder.

Vi setter oss ned med Norges mest omtalte langrennskvinne og hun utdyper litt mer:

– Ja, det har vært både fint og vondt å jobbe med dette. Jeg har kunnet repetere og finne tilfeldigheter i karrieren min og hvordan det har påvirket meg. Noen ganger har idretten føltes som en dråpe i havet, andre ganger har det gitt de største øyeblikk. Jeg har fått kjenne på gamle følelser, minner om personer i livet mitt som har betydd mye og som ikke er her lenger.

Lever med dopingdommen

– Du valgte å fokusere på dopinghistorien, ikke på de tre OL-gullene i Beijing som du avsluttet med i vinter?

– En gullmedalje har en bakside. Det har vært jævlig djupe daler. Jeg har følt at jeg har krabbet i gjørme og aldri kommet meg til toppen av fjellet igjen. Jeg håper jeg kan hjelpe vanlige folk som opplever tunge stunder om at det er mulig å kjempe seg tilbake, sier hun.

– Det gjør fremdeles vondt inni meg når jeg tenker tilbake på den dagen, det er jo noe jeg aldri kommer til å glemme. Men det er mye i livet som er verre enn det.

Til orientering: Therese Johaug ble dømt for å ha brutt dopingreglementet i 2016 og ble utestengt fra både VM i 2017 og OL i 2018. Hun ble trodd på at det ikke var bevisst juks. Først i vinter vant hun sitt første individuelle OL-gull. Totalt ble det tre gull i hennes siste OL i Beijing.

– Du har en formell dopingdom. Blir du minnet om denne i det daglige?

– Nei, jeg tror ikke det er det jeg primært blir husket for. Men dommen står jo der og det må jeg bare leve med. Og det klarer jeg fint.

En langsiktig plan

Therese Johaug hod Gyldendal.

– Mange ble overrasket da du valgte å legge opp i vinter. Men ikke du?

– Nei, dette var en langsiktig plan. Men jeg hadde ikke fortalt det til noen.

– Så dette var bestemt foran siste sesong?

– Før det også …, svarer hun.

– Og da ligger det i kortene at barn og familie er neste naturlige kapittel?

– En av grunnene til at jeg la opp var for å leve et liv for meg sjøl og med Nils Jakob en stund uten ski eller unger, og det er nå jeg har muligheten. Og det er helt strålende. Nå trener jeg når jeg har lyst, all trening er lystbetont. Men først nå skjønner jeg kanskje hvor mye målsettinger betyr. Før måtte jeg trene for å nå de målene jeg satte meg. Nå trenger jeg ikke det. Jeg kan velge en to timers joggetur eller ta en kaffe med en venninne. Det er en herlig frihet, sier hun.

Hun skriver ikke fysisk boka sjøl, men er veldig med i prosessen. Det har ført til mindre trening enn planlagt.

Comeback ikke avskrevet

Hun er bare 34 år og kunne satset på løping, hun er ønsket på diverse langløpslag i langrenn der hun garantert ville hevdet seg. Men hun er like kryptisk når spørsmålet om mulig comeback kommer.

– Man vet aldri hva som skjer.

Men hun innrømmer at det trigget veldig da hun var i skimiljøet under Lysebotn Opp i august, rulleskirennet hun har vunnet i årevis.

Therese Johaug debuterte i verdenscupen i Otepää i Estland i 2007. Der vant hun også sitt første verdenscuprenn året etter.

Kontrasten fra det til dagens virkelighet er enorm.

– Det var ei bittelita jente fra Dalsbygda som skulle debutere i verdenscupen. Jeg hadde jo ikke vært med i noe junior-VM, så dette var første gang jeg skulle representere Norge. Jeg var pissnervøs og jeg møtte plutselig alle forbildene mine med Marit Bjørgen i spissen, lederne, trenerne. Og så oppdaget jeg at de også var vanlige folk som kunne spise brødskiver med Nugatti, sier hun lattermildt.

25 år eldre eier hun sitt eget selskap, Setra A/S, som ifølge E24 har 41 millioner kroner i egenkapital og gikk 3,5 millioner kroner i overskudd i fjor. Hun skal også bruke tida på sin egen kleskolleksjon og varemerke.

Boka kommer 1. november.

– Får vi se deg i Mesternes mester (som samboer Nils Jakob Hoff vant sist)?

– Nei, ikke ennå i hvert fall. Det er for tidlig for meg …

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Therese Johaug

Født: 25. juni 1988 (34 år)

Meritter: 4 OL-gull, 14 VM-gull, 80 seire i verdenscupen, 17 NM-gull i langrenn, 2 NM-gull i friidrett og terrengløp. Vinner av Egebergs Ærespris.

Bor i Oslo med samboer Nils Jakob Hoff (verdensmester i roing og vinner av Mesternes mester).

Aktuell: La opp etter sist sesong og kommer med selvbiografi 1. november på Gyldendal.






Mer fra Dagsavisen