Sport

Schwartzel vant 46 millioner i første LIV-turnering

Tidligere Masters-vinner Charl Schwartzel ble 4,75 millioner dollar rikere da han vant den første turneringen på den omstridte LIV-touren lørdag.

Sørafrikanerens individuelle seier ga ham 4 millioner dollar, og siden laget hans vant, ga det ham 750.000 dollar til.

Hennie Du Plessis ble nummer to, ett slag bak sin landsmann. Schwartzel har ikke vunnet en PGA-turnering eller en turnering på europatouren siden 2016.

Turneringene spilles over tre runder på 18 hull hver, uten kvalifiseringsgrense og med 48 spillere fordelt på tolv firemannslag.

Kritikk

LIV Golf er finansiert av det statlige fondet i Saudi-Arabia. Landets brudd på flere menneskerettigheter har gjort at det har kommet kritikk fra flere kanter, blant annet Amnesty. Flere mener landet ved å støtte touren «sportsvasker» sitt omdømme.

Flere golfstjerner har valgt å forlate den stjernetunge PGA-touren for å spille i LIV Golf. Den tidligere verdenseneren Dustin Johnson er den største overraskelsen, siden mange trodde han var tro mot PGA. Med sin 15.-plass på verdensrankingen er han også den høyest rangerte spilleren på touren, som også inkluderer majorvinnere som Sergio Garcia (Spania), Martin Kaymer (Tyskland) og Lee Westwood (England).

Finale på Trumps bane

20 spillere har så langt hoppet av PGA-touren. Patrick Reed er den siste til å gjøre det og ble klar lørdag.

Foreløpig har ikke de enorme pengesummene lokket noen av verdens 10 høyest rangerte spillere til å gjøre en overgang. Viktor Hovland er rangert som verdens sjuende beste spiller.

Selve sesongfinalen i slutten av oktober skal spilles på Trump National Doral Miami, en av USAs tidligere president Donald Trumps mange golfbaner. I denne turneringen økes premiesjekken til vinnerlaget fra 47 til svimlende 470 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen