OL i Tokyo

Norge cruiset fra Japan og vant overlegent etter Lunde-opptur

De norske håndballfavorittene slukket OL-vert Japans lille håp og er klar for kvartfinalen mot Ungarn. 37-25-seieren ga keeper Katrine Lunde en opptur.

Keeper Katrine Lunde jubler etter en redning i OL-kampen i håndball mot Japan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun startet mandagens kamp meget bra og reddet fem av de sju første skuddene som kom på mål. Det er 71 i redningsprosent.

Totalt kom 41-åringen også godt fra kampen. Tar Norge OL-gullet søndag, vil Lunde tangere rekorden i håndballsammenheng med tre olympiske titler og en bronse. Russeren Andrej Lavrov topper den statistikken.

– Jeg er godt fornøyd med kampen. Det var en vanskelig kamp, men jeg fikk gjort noen av tingene jeg jobber med, sa Lunde til NTB.

– Det var mange gjennombrudd, og det er utfordrende for en keeper.

Norge hadde ingen problemer med å sikre en klar seier, og mange spillere fikk prøve seg og score mål.

– Det var riktig bra. Jentene var «på». Det handler om å være profesjonelle i slike kamper og få mest mulig ut av dem uten å slite seg ut, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Discovery.

Må prestere

Ungarn utnyttet at puljevinner Sverige ikke ville bruke for mye kraft i sin siste gruppekamp. Ungarerne vant og slo ut Spania på innbyrdes oppgjør.

– Jeg synes ikke Ungarn har hatt toppnivå i OL. De startet litt dårlig, men har fått en positiv gnist. De har mange gode spillere, men jeg synes jo vi er sterkere, sa Lunde til NTB. Hun kjenner ungarsk håndball godt.

– Det er en enkeltkamp, og vi må prestere.

I en eventuell semifinale møter Norge vinneren av Montenegro (norsk 35-23-seier tidligere i OL) og ROC (russiske utøvere). Det kan bli en returkamp fra Rio de Janeiro-OL der russerne slo Norge i semifinalen i det mange kalte «tidenes beste kvinnekamp i håndball».

Nederland – Frankrike og Sverige – Sør-Korea er de to siste kvartfinalene. Alle spilles onsdag.

Feilfritt

Henny Ella Reistad sto over sin andre kamp på rad etter en smell i skulderen torsdag forrige uke. Det er ventet at hun kan spille i første cuprunde.

Norge er det eneste av 24 håndballag i OL med bare seirer (fem) i gruppespillet.

Det norske laget har også 13 strake seierskamper i mesterskap. Siste tap kom i VM i Japan i 2019. På veien til OL ble det norsk EM-gull i fjor.

Ungarn har vært ganske svake i OL. Hadde ikke Sverige delvis prioritert bort kampen mandag, er det høyst sannsynlig at ungarerne ville vært på reisefot hjem tirsdag.

I stedet spiller de kvartfinale mot Norge. En Ungarn-seier vil være en sensasjon.

Kampfakta:

De olympiske sommerleker i Tokyo, Japan mandag, håndball kvinner, gruppe A:

Norge – Japan 37-25 (16-11)

Yoyogi nasjonalstadion, ingen tilskuere

Norge: Silje Solberg, Katrine Lunde – Veronica Kristiansen 5, Marit Malm Frafjord 6, Stine Skogrand 5, Nora Mørk 5, Stine Bredal Oftedal 2, Kari Brattset Dale, Marit Røsberg Jacobsen 4, Camilla Herrem 2, Sanna Solberg-Isaksen 2, Kristine Breistøl 2, Marta Tomac 3, Vilde Ingeborg Johansen 1.

Toppscorere Japan: Aya Yokoshima og Mana Ohyama 5.

Dommere: Heidy Elsaied/Varmina Elsaied, Egypt.

Utvisninger: Norge 3 x 2 min., Japan 1 x 2 min.

Norge møter Ungarn i kvartfinale onsdag.