OL i Tokyo

Norge slo Nederland i gruppefinalen: – Vi må fortsatt heve oss noen hakk

De norske håndballjentene fortsatte suksessen i favorittrollen med 29-27 over Nederland. Norge overtok samtidig rekorden i antall seirer i kvinnehåndball i OL.

Sør-Korea ledet den statistikken før lekene startet, men etter lørdagens kamper er det 37-36 til Norge. Forspranget kommer trolig til å øke dagene som kommer.

Norge spilte første gang i OL i 1988 (sølv). Siden da har håndballjentene bare stått over én gang (2004).

Med triumfen over Nederland ble gruppeseieren sikret. Motstanderen i kvartfinalen onsdag blir trolig enten Spania, Brasil eller Frankrike.

– Jeg er godt fornøyd med gjennomføringen. Vi hadde litt utfordringer med linjespillet, men bortsett fra det synes jeg det var godkjent i alle faser av spillet, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Discovery.

– Det ble mindre løping enn jeg trodde. Jeg synes ikke Nederland løp mer enn en gang i blant.

Norge trengte ikke mange minuttene på å ta kontrollen på regjerende verdensmester (VM 2019 i Japan) Nederland. Det var lekent spill, bra fart og fine kombinasjoner som ga Norge tremålsledelse flere ganger i 1.-omgangen.

På tribunen

Med 16-13 til pause skaffet Thorir Hergeirssons lag seg en fin buffer før 2. omgang, men det ble spenning utover i oppgjøret. Det var den beste kampen så langt i sommerlekene.

Norge gikk fra 26-26 til 29-26. Det ble et lite og avgjørende rykk.

– Jeg er veldig fornøyd. Dette var en skikkelig lagseier. Vi brukte alle, og de som kom inn trøkket til. Det liker jeg veldig godt, sa Stine Bredal Oftedal til Discovery.

Keeper Silje Solberg hadde flere viktige redninger i andreomgangen.

Etter at det er spilt 24 kamper i OL-turneringen, kommer ikke Norge unna å ha et tungt favorittstempel på seg.

Selv uten en småskadd Henny Ella Reistad, av mange ansett som verdens beste kvinnelige spiller, ble det aldri skikkelig trøbbel mot Nederland. Reistad fikk en trøkk i skulderen i kampen mot Montenegro. Det kan være at hun også står over den siste gruppekampen mot Japan mandag.

Utelukket

– Det er viktig med hvile, og nå spiller ikke kampen mot Japan så stor rolle, så da kan vi bruke den som forberedelse til en kvartfinale, sa Hergeirsson.

– Det er tøffere lag i den andre pulja. Vi trenger fortsatt å heve oss noen hakk, men det har vi potensial til.

I den andre puljen, der flere lag har skuffet spillemessig, er Sverige allerede gruppevinner. Dette betyr at det ikke kan bli noen naboduell før i en eventuell OL-finale 8. august.

Svenskene er glade for å kunne møte Norge først i den tredje cupkampen.

– Norge har den beste kvaliteten og har hatt det over tid. Vi får en mulighet til å møte et lag mer av vårt kaliber i en mulig semifinale, sier Sverige-trener Tomas Axnér til avisen Aftonbladet.

Kampfakta:

De olympiske sommerleker i Tokyo, Japan lørdag, håndball kvinner, gruppe A:

Norge – Nederland 29-27 (16-12)

Yoyogi nasjonalstadion, ingen tilskuere

Norge: Silje Solberg, Katrine Lunde – Veronica Kristiansen 6, Marit Malm Frafjord 2, Stine Skogrand 2, Nora Mørk 9, Stine Bredal Oftedal 3, Kari Brattset Dale 1, Marit Røsberg Jacobsen, Camilla Herrem 2, Sanna Solberg-Isaksen 1, Kristine Breistøl 3, Marta Tomac, Vilde Ingeborg Johansen.

Toppscorer Nederland: Inger Smits 7.

Dommere: Viktoria Alpaidze/Tatjana Berezkina, Russland.

Utvisninger: Norge 2 x 2 min., Nederland 3 x 2 min.

Norge møter Japan mandag i siste gruppekamp.

Mer fra Dagsavisen