Fotball

Fagermo om Qatar-boikott: - Umulig å være uenig

VIF-trener Dag-Eilev Fagermo skjønner boikott-ønsket om VM i Qatar. Men synes flere spørsmål må stilles.

Det blir et historisk årsmøte i Vålerenga Fotball Elite onsdag kveld når klubben skal diskutere et forslag om at Vålerenga må støtte en norsk boikott av fotball-VM i Qatar i 2022. Kvalifiseringen til mesterskapet begynner om få uker. Fredag tar landslagssjef Ståle Solbakken ut troppen som skal stille i første kvalifiseringskamp. Kommende helg er det ting i Norges Fotballforbund, der saken kan komme opp.

Styret sier ja

Nå ønsker Norges Fotballforbund uansett utsettelse av vedtaket til et ekstraordinært ting til høsten, men Vålerenga må ta stilling til saken allerede onsdag kveld.

Tirsdag hadde Dagsavisen innspilling av podkasten «Trikkeligaen» med Dag-Eilev Fagermo på Intility arena og der ble også spørsmålet om eventuell boikott av VM stilt.

Du kan høre hele Fagermo-intervjuet i spilleren under her, eller der du vanligvis finner podkaster.

– Det er veldig lett å boikotte Qatar. Det er nesten umulig å være uenig i det, sier Fagermo, og støtter dermed styret som innstller til vedtak om at norsk fotball bør boikotte Qatar.

Både på bakgrunn av tildelingen og det faktum at tusener av arbeidere har omkommet under byggingen av VM-areaene.

Sportsvasking

På VIFs årsmøte skal det også stemmes over et vedtak om såkalt “sportsvasking”, at man ikke legger treningsleire eller handler med spillere i tilsvarende regimer.

Men hvem skal definere hva som er akseptabelt i en verden av sammensatte kulturer?

– Vi selger jo spillere til andre regimer hvor menneskerettighetene også er kua. Hvor går grensen? Blir det dobbeltmoral hvis vi stemmer nei til Qatar, og så selger en spiller til Kina eller Russland for 30 millioner kroner, spør Fagermo.

Han synes den store skandalen ligger i at Qatar ble tildelt mesterskapet. Det skjedde helt tilbake i 2010. Han synes fotballen skulle tatt affære da.

– Men min personlige mening er at det blir vanskelig å komme utenom noe annet enn nei (til deltakelse). Så lenge det er så tøffe eksempler på hva som skjer i Qatar. Men det er det som er vanskelig med idrett og politikk. Det kan være ting i USA også som ikke er så bra når det kommer til menneskerettigheter. Men vi selger jo spillere dit for det, sier han.

Onsdagens årsmøte gjelder kun Vålerenga Fotball Elite, som i følge årsberetningen har 385 medlemmer.




Mer fra Dagsavisen