Fotball

Disse to skal lede Vålerenga

For første gang er to kvinner innstilt som henholdsvis styreleder og nestleder i Vålerenga Fotball Elite. Går det som valgkomiteen i VIF ønsker, velges Tuva Ørbeck Sørheim og Zaineb Al-Samarai på onsdagens årsmøte.

Tuva Ørbeck Sørheim, som har sittet i styret i Vålerenga Elite og Vålerenga ASA i fire år, er innstilt som ny styreleder i Vålerenga.

– Jeg ønsker ikke å si så mye før etter møtet på onsdag, men jeg synes det er hyggelig og stas å bli innstilt. Resten kan jeg heller komme tilbake til etter møtet, sier Sørheim til Dagsavisen.

På Dagsavisens spørsmål om hans etterfølger, kommer avtroppende styreleder Thomas Baardseng med ros av Sørheim.

Jeg tenker at valgkomiteens innstilling er klok.

—  Avtroppende VIF-styreleder Thomas Baardseng

– Jeg tenker at valgkomiteens innstilling av Sørheim er klok. Jeg tror hun vil bli en meget god leder av Vålerenga Fotball Elite om hun blir valgt, skriver han i en SMS.

Vil samle byen

Sørheim sier selv at det er kjempegøy at VIF for første gang har innstilt to kvinner som henholdsvis styreleder og nestleder. Planene for VIF-framtiden vil hun først komme tilbake til etter valget, men i sakspapirene til årsmøtet skriver hun følgende:

«Jeg vil jobbe for at Vålerenga skal være hele Oslos store stolthet. For å få det til må vi ha en stødig økonomi, vi må dyrke fram store talenter og skape et stabilt topplag, og vi må samle hele byen i begeistring for laget».

I sakslisten før årsmøtet - som kjøres digitalt - opplyses det at komiteen har hatt samtaler med medlemmer i sittende styre, daglig leder og leder i kontrollkomiteen i prosessen med å finne ny styreleder.

Valgkomiteen har særlig vektlagt forhold som likestilling og den samlede kompetanse og erfaring som styret bør besitte.

—  Valgkomiteen

«Valgkomiteen har særlig vektlagt forhold som likestilling og den samlede kompetanse og erfaring som styret bør besitte. Etter vår oppfatning, vil styret med valget av de foreslåtte kandidater få et sterkt og fremtidsrettet styre for Vålerenga Fotball», heter det.

Valgkomiteens leder, Trude Larsen, bemerker at mye arbeid er lagt ned i prosessen. Hun beretter følgende til Dagsavisen om innstillingen av Tuva Ørbeck Sørheim som leder:

– Hun har vært nestleder i to perioder. Tuva kjenner klubben godt, og hun vet hvordan det drives. Hun har dessuten den Vålerenga-tilknytningen vi så etter, gjennom barn som har spilt i VIF og at hun bor i nærmiljøet. Så har hun også de profesjonelle kvalitetene vi ønsket, gjennom lederstillingen hun har i Kagge forlag, sier Larsen.

– Vi mener hun er moden for utfordringen, legger hun til.

Ekstra stolt

Larsen røper at arbeidet med å finne Thomas Baardsengs erstatter har pågått siden før jul.

– Vi begynte i november, og siden har det vært en god del møter. I en slik prosess setter vi oss inn i hvordan styret har fungert tidligere.

Hun gleder seg over at det er første gang VIF har innstilt på kvinnelig styreleder og nestleder.

– Det synes jeg er veldig bra. Begge er kjempedyktige og godt kvalifiserte for oppgavene som venter, sier Larsen og fortsetter:

– Jeg synes vi har fått til en god sammensetning. Kvinner skal det være i styret uansett – det er nedfelt i vedtektene – men jeg er litt ekstra stolt over at vi nå innstiller på både kvinnelig leder og nestleder. Zaineb vil være en flott mangfoldsambassadør. Det er naturlig å ha med i styret, tatt i betraktning av at fotballen i seg selv er så mangfoldig. Kandidatene har forskjellige kvalifikasjoner og ulik tilknytning til klubben. Samlet sett blir det et sterkt profesjonelt styre. Vi er en fotballklubb, men en skal huske på at det også er et investorselskap inni bildet som man skal samarbeide med, sier Larsen og viser til Tor Olav Trøim-eide Magni Sports AS.

I forbundet

Larsen benytter også anledningen til å rose avtroppende leder Thomas Baardseng.

– Baardseng har vært med lenge, og har lagt ned masse arbeid. Han har gjort en kjempejobb her, sier valgkomiteens leder.

Zaineb Al-Samarai satt opptatt i møter mandag, og var derfor ikke tilgjengelig for kommentar. I sakspapirene står det blant annet følgende om henne:

«Hun har vært styreleder for Holmlia SK og er i dag styremedlem i Norges idrettsforbund. Hun har en tung bakgrunn fra politikken, hvor hun blant annet har jobbet på Stortinget og møtt som vararepresentant, vært byrådssekretær i Oslo og også sittet i bystyret i flere perioder. Zaineb er utdannet jurist og jobber nå med PR og kommunikasjon i Storm Communications. (…) I styret kommer Zaineb til å bidra med sin politiske kompetanse, kommunikasjon samt strategiske evner. Hun er spesielt opptatt av samfunnsrollen Vålerenga kan ta som en viktig bidragsyter og en mangfoldsambassadør i byen vår».

Styreleder innstilles for to år, nestleder for ett. Einar J. Greve er innstilt som nytt styremedlem for to år, mens styremedlem Marius Tandberg (valgt for to år i 2020) og varamedlem Ivar Flø (valgt for to år i 2020) ikke er på valg, opplyser VIF i sakspapirene.

Mer fra Dagsavisen