Slakter ny krisepakke: – En finger i øyet til folk flest

Både Ap, Sp, SV og Rødt mener krisepakka regjeringspartiene og Frp har blitt enige om gjør for lite for vanlige arbeidsfolk.

Til tross for tiltak som økt kompensasjon for bedrifter med stor omsetningssvikt, og at flypassasjeravgiten fjernes ut 2021, er de fire opposisjonspartiene langt fra fornøyde med krisepakka som ble presentert mandag kveld.

– Nå har vi stått i dette siden mars – og vi skal stå i det lenge. Regjeringen og Frp mangler en klar og tydelig plan som kan gi forutsigbarhet for arbeidstakere og bedrifter, er kraftig nok til å holde folk i jobb og som stiller krav til sosial rettferdighet for å hindre at forskjellene øker som følge av krise, sier Aps Terje Aasland, som er partiets næringspolitiske talsperson.

Han mener regjeringen og Frps krisepakke er preget av kortsiktighet.

– Bedriftene som trenger penger nå, må fortsatt vente til langt ut i neste år. Tusenvis av arbeidsfolk skal miste dagpengene sine nå, samtidig som Norge lukkes ned igjen, konstaterer Aasland.

Les også: Anbefaler natur mot korona-depping

Ingen krav mot berikelse

SVs Torgeir Knag Fylkesnes savner krav om at penger fra koronakrisepakka ikke skal gå til bonuser eller utbytte.

– Over 21 milliarder ut av fellesskapskassa uten å stille et eneste krav om at penger ikke skal gå til bonuser, utbytte eller oppsigelser. Ingen krav mot at penger går til berikelse, ingen krav som sikrer vanlige arbeidsfolk i en vanskelig situasjon. Dette er en finger i øyet til folk flest, sier Fylkesnes, som er partiets nestleder og næringspolitiske talsperson.

Les også: Lærerleder slår alarm om situasjonen i skolene: – Mange er på felgen

Ingenting til arbeidsledige

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er mest av alt kritisk til at krisepakka ikke inneholder noen hjelp til alle dem som har blitt arbeidsledige på grunn av pandemien.

– Slagordet «for folk flest» er en markedsføringsbløff.  Frp har verken tatt til orde for eller fått gjennomslag for et eneste tiltak som virkelig bøter på situasjonen for de arbeidsledige, sier Rødt-lederen.

Han mener mange som har mistet jobben vil føle seg snytt, og det med god grunn.

Les også: Enighet om krisepakke – Listhaug anbefaler Frps stortingsgruppe å si ja

Mageplask fra Frp

– Da jeg hørte Frps retorikk i forrige uke, trodde jeg at de hadde tatt inn over seg det store alvoret som arbeidsfolk og bedrifter i Norge står i nå. Når jeg ser det som kommer i dag, så er ikke det i nærheten av å svare på det, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik, som sitter i Stortingets finanskomité.

Han mener både at kompensasjonsordningen burde dekket flere kostnader, og at den burde vart helt fram til sommeren, slik at kriserammende bedrifter hadde fått mer forutsigbarhet.

– En må jo være ærlig overfor folk, og si at her må du leve med usikkerhet inn i jula og neste år om hvorvidt denne støtten skal vare eller ikke, slik denne pakken er nå. Jeg må si at det er et ekstremt mageplask fra Frp sin side.

Gjelsvik synes heller ikke regjeringen strekker seg langt nok for luftfarten, som han mener allerede nå burde inn i kompensasjonsordningen.

 – Frp har bekreftet hva de er, de er et rent støtteparti for regjeringen, konstaterer han.

Les også: Frykter korona-sanksjoner vil stjele politiets ressurser til å jobbe med volds- og overgrepssaker

(Saken er oppdatert.)