Voldsom interesse rundt Jakob Ingebrigtsen

Norges Friidrettsforbund har ikke opplevd maken til interesse som for tiden er rundt 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen, som lørdag løper for nok et historisk VM-gull. Denne gang i terrengløp.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Interessen er spesielt stor fra utlandet. Det går ikke en dag uten at det kommer en par-tre henvendelser rundt Jakob Ingebrigtsen, sier Morten Olsen, som er kommunikasjonsrådgiver og medieansvarlig i Norges Friidrettsforbund, til NTB.

Olsen er en rutinert mediemann og har vært i friidrettsmiljøet i flere tiår.

– I Norge var kanskje interessen rundt Geir Moen på 1990-tallet enda større enn den er rundt Jakob i dag, men den utenlandske interessen er mye større enn den var den gang. Utlendingene kan ikke få nok av ham. Jeg har ikke vært borti noe i nærheten, og det er moro, sier Olsen.

Olsen sier at Ingebrigtsen var stevnets konge under innendørs-EM i skotske Glasgow i begynnelsen av mars. Da tok Ingebrigtsen gull på 3000 meter og sølv på 1500 meter.

BBC

– I tillegg håndterer jo pappa Gjert Ingebrigtsen mye av denne interessen selv. Det er mange henvendelser som går direkte til ham. Før EM i Glasgow var det for eksempel L'Équipe, The Times og BBC som fikk tilgang. Der er på det nivået der det ligger, sier Olsen.

– Selv britene virket mer interessert i Jakob enn i sine egne løpere, sier Olsen, som legger til at interessen og oppmerksomheten på for eksempel Twitter eksploderer når Jakob Ingebrigtsen blir et tema i regi av friidrettsforbundet.

Lørdag skal 18-åringen fra Sandnes løpe VM i terrengløp i Aarhus i Danmark. Løypa er åtte kilometer lang, og Ingebrigtsen stiller i U20-klassen.

Der løper Jakob Ingebrigtsen for den første europeiske medaljen i juniorklassen siden 1984, og den andre ikke-afrikanske medaljen siden samme år.

Går for seier

For etter at spanske Pere Casacuberta gikk til topps i New York i 1984, er bronsemedaljen til amerikaneren Datham Ritzenhein i Oostende i 2001 den eneste medaljene som ikke har tilfalt en løper fra det afrikanske kontinentet.

Det er en tent Ingebrigtsen som reiser til Danmark.

– Jeg har vurdert litt fram og tilbake, men formen er god og jeg har lyst til å løpe. Jeg hadde ikke stilt til start i VM om jeg ikke mente at jeg kan være med å kjempe om VM-tittelen. Det er ei tøff VM-løype, men jeg er klar, sa unggutten i en pressemelding sendt tirsdag.

(©NTB)