Nyheter

Vikingfest i Hafrsfjord

Flere hundre mennesker hadde tatt turen til Møllebukta og Hafrsfjord for å få med seg årets Vikingkaupang.

Bilde 1 av 0

Det lukter av bål, krydder og mat mellom trærne i Møllebukta lørdag formiddag. Teltene står tett i tett, og er fylt med kniver, smykker, klær og mat – alt laget så autentisk som mulig.

I år, fra fredag til søndag, arrangerer Hafrsfjordvikingene Vikingkaupangen for 12. gang. Alt de gjør er frivillig, og de får ingen form for pengestøtte. Likevel ville de ikke vært foruten.

– Nei, se på dette, sier Atle Skarsten, tidligere høvding i Hafrsfjordvikingene, og slår ut med armene mot markedet.

– Noe av det beste med dette er når barna kommer. Når du lærer dem å skyte med pil og bue og de lyser opp når de får det til, legger han til.

Nåværende høvding, Rune Heim, er enig, og forteller samtidig at noe av det som fascinerer ham mest med vikingtiden er likestillingen.

– Ja, det er fascinerende. Kvinnene hadde en stor og viktig plass i vikingtiden, både som krigere, men også som husfruer, som styrte når høvdingen var på tokt, sier han.

– Damene var mye verdt, og jeg synes det er veldig fint at alle har en verdi, legger han til.

Fantastiske håndverkere

Det er riktignok ikke bare likestillingen som gjør at han er fascinert av denne perioden.

– De var fantastiske håndverkere, vikingene. Og selvfølgelig er krigerkulturen spennende. Og stoltheten og ærligheten, om at et ord er et ord, sier Heim, før han tar en liten tenkepause.

– Egentlig synes jeg det meste fra vikingtiden er fascinerende, legger han til og ler.

Høvdingen har tidligere vært mest opptatt av bueskyting, men nå har de fått tak i noe nytt og spennende – et syv og et halvt meter langt skip, som er en kopi av Skuldelev 3 som ble funnet i Roskildefjorden.

– På denne måten håper vi å få vist fram litt av sjøhistorien. Målet er å lære oss å råseile. Nå som vi har holdt på med dette i så mange år, er det viktig å gjøre noe nytt for å holde liv i gnisten, sier han, og klapper på skipet.

– Dessuten gleder jeg meg veldig til å seile litt. Ta på meg vikingklærne og seile. Å være ekte viking, ikke viking på utstilling, sier Heim og humrer i skjegget.

Koselig atmosfære

I trærne, mellom teltene, står Kim Li og Beatrice Tecu utkledd som vikinger.

– Vi er veldig glade i å kle oss ut, og vi tar turen innom her hvert år, sier Li til RA.

Tecu nikker bekreftende, og legger til at hun er veldig glad i stemningen og atmosfæren som oppstår i Møllebukta under Vikingkaupangen.

– Folk går virkelig tilbake i tid når de er her, og det er alltid koselig å komme hit, sier hun.

De to er kanskje over gjennomsnittet glade i kostymer, og reiser både Europa og verden rundt på markeder, festivaler og kostymemesser.

– Jeg regner med dere får mye oppmerksomhet når dere er kledd ut som vikinger?

– Ja, men det er bare hyggelig. Jeg tror folk liker å se folk i kostyme, sier Tecu.

Hele aspektet

Tilbake ved det nyinnkjøpte skipet forteller høvding Heim og tidligere høvding Skarsten at de begge var med å starte Hafrsfjordvikingene i 2006, og at de nå har rundt 150 medlemmer.

Under Vikingkaupangen kan du både se vikingkamper, kjøpe mat og drikke og lære deg å skyte med pil og bue. I fjor var det rundt 7500 mennesker som tok turen til Møllebukta for å få med seg dette.

– Dette er jo noe helt spesielt. Det er jo noe magisk ved dette. Du kan komme hit og se både hvordan ting ble laget, og hvordan det ble brukt. Over alt er det lyder og lukter man ikke er vant med – du går faktisk 1000 år tilbake i tid, sier Skarsten ivrig.

I likhet med Heim, er også Skarsten enig i at håndverket er noe av det som fascinerer med vikingtiden.

– De var jo ikke bare sjørøvere og kjeltringer, men også veldig dyktige håndverkere. I tillegg var de jo litt forfengelige – det ser du fort når du ser på utsmykningene og smykkene de bar. Og det er det vi ønsker å vise med dette – at det var så mye mer. Vi ønsker å vise hele aspektet, sier Skarsten.

Mer fra Dagsavisen