Sport

Viking til eliten: Full feiring etter sofaopprykk

Jubelen sto i taket både blant feirende spillere og på sykehuset hos trener Joar Gjerde som ble pappa natt til lørdag. Viking Håndball er tilbake i Eliten. Gjerde er klar på at det er nå jobben begynner.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter at Sandefjord rotet seg fullstendig bort på hjemmebane mot Nøtterøy søndag kan de ikke gå forbi Viking på tabellen. Det er riktig nok fire poeng igjen å spille om, og fire poengs avstand, men i håndball teller innbyrdes oppgjør. Viking har vunnet begge og dermed er saken klar. Stavanger har igjen et lag i herrenes eliteserie.

Flere av spillerne var samlet for å følge den avgjørende kampen – etter at de selv slo Lillestrøm lørdag. De kunne slippe jubelen løs.
Trener Joar Gjerde var også høyt oppe.

LES OGSÅ: Sikret første opprykksmulighet uten treneren på benken

Feiring på fødestuen

– For en helg! Dette er helt vilt! Jeg var stresset over å ikke kunne være med på kampen mot Lillestrøm. Så kommer dette. En helt vanvittig følelse, sier trener Joar Gjerde til RA.

Han er fortsatt på fødeavdelingen på SUS etter at han og Marianne Klepp Andersen ble foreldre til en liten jente natt til lørdag.

Til tross for koronasmitte blant ansatte på avdelingen klarte han ikke annet enn å smile søndag.

– De vasker med masker på to rom bortfor her, men med den følelsen jeg har i kroppen nå tror jeg at jeg er immun uansett, spøker Gjerde.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Klister og kannibalisering

Var i 2. divisjon

Da han tok over Viking før 2017/2018-sesongen var laget i 2. divisjon. Klubbens eksistensgrunnlag var truet etter to strake nedrykk. De måtte opp på direkten.

Gjerde har levert opprykk, ett stabiliseringsår i 1. divisjon og så nytt opprykk.

– Hva betyr dette for Viking og for deg?

– Det betyr alt. For min del har dette vært en treårig prosess. Vi har bygget fra bunn av i 2. divisjon. Det har vært ekstremt givende og noe både jeg og spillerne har brent for fra dag én. Noen av dem har vært med fra starten, sier Gjerde.

Han beskriver reisen som en enorm læringsprosess. Samtidig er han klokkerklar på når de har lært mest.

– Vi vant alt før jul, så kom en skikkelig tung periode etter. Folk har reist seg og vist karakter. Det er i motgangen der at både jeg og spillerne har lært mest.

Nå den virkelige jobben starter

Treneren peker på at Viking kanskje ikke har den beste førstesekseren i divisjonen. Men få tar dem på bredde. Likevel er han den første til å erkjenne det åpenbare.

– Det er nå jobben virkelig begynner.

Gjerde har ikke lyst til å bli noen døgnflue i eliten. Samtidig har klubben et totalbudsjett på 1,8 millioner og driftes nærmest av frivillige. Viking må rustes opp.

Han peker på at Elverum ligger opp mot 25 millioner i budsjett. Fyllingen har 11. Nabo Nærbø anslår han ligger rundt 5-6 millioner.

– Mye må på plass. Vi må ha administrasjon rundt dette. Noen som jobber i det daglige med å bygge det sterkere. Så er det egentlig ikke så mye som skal til i forhold til økonomi. Budsjettet må noe opp for å kunne lokke konkurransedyktige spillere inn. Vi behøver kanskje to-tre. Samtidig er jeg ikke der at jeg mener vi skal være blant klubbene med størst budsjett.

Han er klokkerklar på at en kan komme langt med å være god på det som koster lite. Der ligger også grunnlaget for opprykkene.

– Da jeg tok over i 2. divisjon var jeg klar på at vi skulle ha treningskultur som et elitelag. Sportslig har vi jobbet som ett i tre år allerede.
Når klubben skal plusse på med noen kanoner i sommer må de treffe. Han vet av erfaring at sponsormarkedet er vanskelig, men håper det blir litt enklere når de er i eliten igjen og har ryddet opp i gammel moro som klubb.

Mest av alt mener han det er viktig at unge spillere fra Stavanger ikke behøver å kjøre til Nærbø om de skal spille elitehåndball.

– De som vokser opp i byen må ha et elitelag å strekke seg mot, sier Gjerde.

LES OGSÅ: Viking-styret inviterer næringsliv og håndballmiljø på date

Mer fra Dagsavisen