Klare for en klisterdate?

KOMMENTAR: Viking inviterer både håndballmiljøet og næringsliv til en «date» med menyen «Hvordan skape topphåndball i Stavanger» som hovedrett.

Av Svein Axel Johannessen, for styret i Viking Stavanger HK

Espen Iversen reiser i kommentaren «Klister og kannibalisering» 2.mars gode spørsmål omkring toppsatsing i håndball. Viking deler langt på vei Iversens vurderinger og inviterer både håndballmiljøet og næringsliv til en «date» med menyen «Hvordan skape topphåndball i Stavanger» som hovedrett. Kannibalisering håper vi hører fortida til.
 
Iversen etterlyser både visjoner, sportslig suksesser og penger. Herrehåndballen i Stavanger har vel aldri manglet de store visjoner. Dessverre har ikke visjonene vært etterfulgt av hverken sportslig suksess eller penger. Mer enn en gang har pengene vært brukt før de har vært på konto.

Ved opprykk til eliteserien i 2015, ble klubben belønnet med 4 minuspoeng etter en negativ egenkapital på 3 millioner. 

LES OGSÅ: «Klister og kannibalisering»

Tilbakemeldingen Vikingstyret fikk fra næringsliv og omverden var: «Rydd opp økonomisk og sats lokalt!». Konsekvensene ble tatt, og prisen betalte vi med to nedrykk. Når vi i 2017 tok samling i bånn, ble Joar Gjerde hentet inn som trener og et nytt lag med lokale gutter ble komponert. Siden den gang har 3 millioner blitt betalt ned, og vi har gått fra 2. divisjon til å bli et topplag i 1. divisjon, med et budsjett på 2 millioner, og med en treningskultur og treningsmengde som et elitelag.

På veien har tilflyttede ungdommer supplert våre lokale gutter, samtidig som vi har fått fram en ny landslagsspiller i Alexander Blonz. Den jobben er vi stolte av. Akkurat som vi er stolte når vi ser at det norske herrelandslaget har suksess, og vet at både Gøran, Alexander, Espen, Kristian og Ole i studio, aldri hadde vært der om ikke håndballmiljøet i Stavanger hadde vært en så god utviklingsarena. Om bakgrunnen er fra Viking, SIF eller en annen klubb må være underordnet.

Stavanger Håndball etterlot seg mange sår og sterke rivaliseringer. Fortsatt kan dette merkes, og områder som i utgangspunktet skulle være enkle å håndtere, blir fort mer komplisert. Vi som i dag er i styret i Viking var ikke en del av dette, vi hører historiene, men har heldigvis ingen tilhørighet til dem.  For oss var det en gledelig milepæl at Viking og SIF i år stiller felles 18-årslag. 

Vårt engasjement i Viking er å få fram et nytt topplag i Stavanger med levedyktige betingelser. 

Vi er ikke det eneste toppklubben i regionen som har hatt økonomiske utfordringer. Måten Viking fotball har snudd sin drift på imponerer og inspirerer oss. Samtidig er vi misunnelig på den drahjelp som de fikk av både media og næringsliv. Vi kan selvsagt ikke sammenligne oss med fotballen, men vi lever også i to ulike verdener om hva som trengs av ressurser. 

Norsk håndball har tidligere dreid seg mye om landslagene og litt om Larvik. Nå er klubbhåndballen på full fart framover, og Elverum samler altså 12.000 tilskuere i en Champions league-kamp. Kolstad, ØIF, Vipers og Nærbø har fulle hus på sine hjemmekamper. Flere kamper sendes på TV, og håndballen eksponeres gjennom podkaster og sosiale medier på en annen måte enn før. Vi i Viking har sendt våre kamper på handballtv.com og mellom 500 og 1000 personer ser våre kamper live eller i opptak. Vi ser at til tross for vår beskjedne sportslige posisjon, har vi stor rekkevidde i sosiale medier,  selv om vi snakker i småskala i forhold til Oilers og Viking fotball.

Hva kommer først høna eller egget? Iversen viser til lave lesertall og liten kjøpsvilje på nyhetssaker. Vi er selv konsumenter av nyheter, og når vi ser kvaliteten på det media leverer av lokalhåndball så forstår vi godt at det selger dårlig. Flestepartene av sakene er laget på kontoret og bærer kvalitetsmessig preg av dette. Det er få eller ingen av de lokale journalistene som følger lokalhåndballen tett, og det er kun sporadisk dekning av våre kamper. Hvorfor skal du betale for en nyhetssak i en lokal avis når du får bedre og mer info av å følge oss og andre klubber på sosiale medier? Distriktets største avis hadde ingen forhåndssak på lokaloppgjøret mot Sandnes, hvordan kan vi da få blest om produktet vårt?

Stavanger hadde 4 spillere som dominerte i EM på hjemmebane og ingen lokale journalister var tilstede hverken i Trondheim, Malmø eller Stockholm. Argumentet om at det må prioriteres hardt, med endrede rammevilkår i avisene, hører vi stadig. Det er argument vi må ta til etterretning, men samtidig er det vanskelig å forstå når vi observerer prioriteringene. Kontrasten er stor til hvordan for eksempel Jærbladet har bidratt til å bygge opp interessen rundt Nærbø. Mediebildet har heller ikke blitt enklere for oss når Norsk Topphåndball har solgt rettighetene til Amedia som ikke har mediehus i Stavanger.

At vi har en stor jobb å gjøre for å få et produkt som er interessant for lokalmedia er vi klar over. Men vi mener også media bør se seg selv i speilet når kritikken og dommen rettes mot oss. Dere har i alle fall ikke gitt oss mye drahjelp.

Etter fjorårets sesong, der vi i vår re-debut i 1. divisjon havnet midt på tabellen, var tilbakemeldingene fra omgivelsene: «Nå må dere våge å ha ambisjoner om å rykke opp. Å være i midten av 1. divisjon er et mørkeland.» Vi vet ikke hvor vi ender i år, men vi vet vi har fått mye ut av et av divisjonens laveste budsjett. Et budsjett hvor størstedelen er hentet inn på dugnad. 

Som Iversen skriver så er ikke et opprykk synonymt med at vi er et elitelag. Langt derifra. 
Vi har fortsatt visjoner om å gi Stavanger et topplag i håndball, men du finansierer ikke toppidrett over tid med et knippe frivillige som organiserer tusenvis av timer på å skru messevegger på Stavanger Forum. Samtidig som spillerne nå jobber knallhardt for å klare opprykk, så jobbes det med å få et økonomisk fundament for videre satsing. Til dere som representerer næringslivet, -inviter oss gjerne på en date og sjekk oss ut. Det er nå vi trenger dere.   

Vi tar oppfordringen fra RA på strak arm og vil invitere alle klubber i Stavanger til et møte og sette kanibaliseringen på dagsorden.  

Viking ønsker sterkt å få til et topplag i Stavanger. Skulle tilbudet komme går vi til sengs med hvem det måtte være, om vi tror utfallet blir en arv som gjør at byen igjen kan oppleve topphåndball i Stavanger. Vi må tenke framover. Det betyr at vi en gang for alle må legge fortida bak oss.

Vi er foreløpig ikke på Tinder, så ta helst kontakt med oss på gamlemåten.