Sport

Slik tror Viking-trenerne de nye reglene vil endre fotballen

Når Viking starter sesongen mot Bodø/Glimt 16. juni kommer en rekke nye regler i spill. Morten Jensen mener noen av disse vil gjøre spillet mye mer sjakkpreget. Kurt Hegre forteller samtidig at Viking nok vil styre langt unna å benytte seg av en annen nyvinning.

Følg RA Sporten på Facebook!

IFAB (International Football Association Board) er organet som har mandat til å endre i spillets regelverk. Ettersom Eliteserien ble utsatt grunnet koronaviruset kommer nå to modifiseringer av regelverket i spill på direkten – ikke bare de endringene som ble iverksatt fra 1. januar 2020.

Modifiseringen, som inneholder de mye omtalte koronajusteringene, settes i spill fra 1. juni. Disse ble endelig offentliggjort av NFF (Norges Fotballforbund) forrige uke.

Reglene som nå kommer har vi aldri før sett brukt i obligatoriske kamper i Norge.

– De to mest sentrale punktene som endres på er at keeperne nå kan sette ballen i spill inne i egen 16-meter og de nye reglene med flere innbyttere, sier assistenttrener Morten Jensen i Viking.

LES OGSÅ: Slik er Vikings plan før seriestart

Flere innbyttere sentralt

Han har brukt god tid på å sette seg inn i det som nå skjer. De nye innbyttereglene gjør at man nå kan bytte fem spillere i løpet av tre stans for bytter i løpet av en kamp. Ved ekstraomganger kommer nok et bytte i spill.

Reglene er egentlig innført på grunn av koronaviruset, men Jensen tror ikke de forblir tidsbestemte.

I en tid hvor jakten på TV-penger krever en stadig tettere terminliste er det fysiske presset på de beste spillerne økende. Flere innbyttere gir helt nye muligheter for å orke det.

– Denne endringen vil gi muligheten for å påvirke kampbildene på en helt annen måte. Du gis en ny verktøykasse som trener. Dette tror jeg er kommet for å bli, sier Jensen.

Han peker på store muligheter som ligger latent om dette benyttes riktig – også ut over å holde hele stallen fornøyd ved å kunne fordele spilletid.

– Tidligere var man låst om man hadde brent av to bytter tidlig. Nå kan du gjøre større formasjonsendringer med det siste byttet. Om vi for eksempel skulle lede 2–1 borte mot Molde, samtidig som vi er under et massivt trykk, kan vi hive innpå Axel Andrésson og Rolf Daniel Vikstøl for å spille med fire stoppere. Det blir flere varianter med spill og motspill.

Jensen peker på at en nå kan starte kampene med en noenlunde fast oppstilling. Så kan slitne spillere spille 60–70 eller 80 prosent av kampene.

– Det som skjer nå er bra for fotballens utvikling. Det vil også gi et stadig større sjakkpreg. Så tror jeg også det vil slå veldig positivt inn på andre nivåer også – som i OBOS-ligaen og 2. divisjon. Det er surt å være spiller nummer 15 og 16 i troppen når du sitter på en buss til Kongsvinger for å spille kamp og har dårlig betalt i utgangspunktet. Nå øker sjansene. Dette er positivt for både treneren spillere og humøret i garderoben. Produktet vil ikke svekkes, mener Jensen.

Han peker på at spillerne i Viking er godt forberedt på de nye reglene. Under treningsleiren i Marbella hadde klubben to forbundsdommere på besøk for å gå gjennom endringene.

– Der ble det også nevnt at de i større grad ville beskytte profilene denne sesongen. De skulle også være strengere med keeperne som ukritisk gikk ut i feltet og tok for seg på ulovlig vis, sier Jensen.

LES OGSÅ: Henningsen kaller den siste idrettspakken "en gledens dag"

Spiller odds med keeper

Endringen med at keeperne nå kan sette ballen i spill inne i 16. meter, uten at den først må på utsiden, er allerede godt kjent for de fleste fra de store ligaene. Nå kommer den til Norge og det gjør at Viking må ta noen valg.

Statistikk keepertrener Kurt Hegre har oppdrevet viser at det egentlig er veldig få lag som lykkes godt med å sette spillet i gang kort. Faren for brudd mot, og skudd fra veldig gode posisjoner, er overhengende.

Viking er definitivt verken Manchester City eller Barcelona – og Bjarne Berntsen er kjent for å være en pragmatisk trener.

– Råtipset mitt er at du neppe vil se Viking gjøre dette ofte, sier Jensen.

– Vil dere stå høyt og presse lagene som gjør det i stedet?

– Kanskje, men du kan også lures inn i feller med dette. Se hvordan Liverpool gjør dette med småspill før Allison dundrer ballen opp til de tre på topp som har fått rom. Det må vi passe oss for.

Kurt Hegre har signert en ny avtale med Viking. FOTO: ESPEN IVERSEN

Keepertrener Hegre har studert endringen inngående. Selv om Viking neppe vil gjøre det mye har han forberedt keeperne grundig på det. Det har det også vært tid til i koronapausen.

– Det er min jobb å sørge for at de behersker det uansett. Vi har blant annet tatt keeperne enda mer med i firkant og på «rondo»-øvelser. Så har vi jobbet med touch, sier Hegre.

Han peker på det åpenbare rundt regelendringen.

– For en keeper i seg selv er dette teknisk enkelt. Det handler om et kort spark. Taktisk er det en mye større utfordring. Her skal tas en avgjørelse med andre. Det største forskjellen er egentlig mental for keeperne. Du flytter spillet nærmere deg selv om du velger kort i feltet.

Hegre peker på at offsidegrensen flyttes med.

– Forskningen viser at ikke mange lag behersker dette. Vi har lett for å merke det når Barcelona, Liverpool eller Dortmund lykkes med det. Så merker vi ikke like ofte når det går galt.

Viking har de siste årene ofte valgt langt ut fra egen keeper uansett. Det handler om å minimere risiko – spesielt som nyopprykket i fjor. Med Iven Austbø i mål, som kanskje har en mer gammeldags keeperstil enn Arild Østbø, er det også åpenbare fordeler ved å spille på hans styrker.

– Dette er en regelendring som gir et valg, men vi behøver ikke å ta det valget, sier Hegre.

Han har ingen problemer med å forsvare at Viking velger bort småspillet og kanskje ikke alltid er like moteriktige.

– Se på Premier League. Brighton spiller mye kort og er i problemer. Sheffield United har identifisert at langt fungerer mye bedre med deres spillere og i deres situasjon. De gjør det bra, avslutter Hegre.

LES OGSÅ: Slik endrer Arnebrotts overraskende beslutning Vikings keeperhverdag

IFABs nye og endrede spilleregler fra 1. juni 2020:
Valgfritt om disse skal gjelde for ligaer som fullfører 2019/2020-sesongen grunnet koronaviruset.
■ Regel 1 – Spillebanen:
Endring i teksten om hvordan tverrligger og stengers form skal se ut: «De må enten være kvadratiske, rektangulære, runde, elliptiske eller en kombinasjon av disse, og ikke være til fare for spillerne.»
■ Regel 2 – Ballen:
Endring i teksten om hva som skjer ved defekt ball:
• Spillet stanses og gjenopptas med dropp.
■ Regel 3 – Spillerne:
Midlertidig koronaendring for 2020 (og mulig 2021) om antall innbyttere.
• Fem innbyttere kan benyttes.
• Det blir tre stopp i kampen for å skifte fem innbyttere.
• I tillegg kan enda en ekstra innbytter benyttes ved ekstraomganger. Det gis også ytterligere ett stopp i spillet – selv om de tre stoppene som nå godkjennes er benyttet.
■ Regel 4 – spillernes utstyr:
Elektroniske målesystemer (GPS) som benyttes for å måle spillernes fysiske form og bevegelse skal bære godkjenningsmerket «International Match Standard» eller «FIFA Quality».
■ Regel 10 – Resultatet av en kamp:
• Spillere som ble utvist i ordinær spilletid, eller ekstraomganger, er utestengt fra straffesparkkonkurransen.
• Tilsnakk og advarsel som er tildelt i ordinær spilletid og under ekstraomganger får ingen virkning i en straffesparkkonkurranse, men skal rapporteres til kampens myndighet.
• Videre skjerpes ordlyden for keepere som begår brudd på reglene ved at straffespark må tas på nytt. Her skal først gis tilsnakk så gult kort. Så er det bestemt at hvis keeper, og spilleren som tar straffen, samtidig begår brudd på reglene skal det regnes som bom. Den som tor straffen får gult kort.
■ Regel 11 – Offside:
• Det er modifisert rundt når angriper kan motta ballen fra motspiller uten å ha oppnådd en fordel. Bevisst hands av en forsvarer regnes som «bevisst spill» med tanke på offside. «En spiller i offsideposisjon som mottar ballen fra en motspiller som bevisst spiller ballen (bortsett fra en bevisst redning) eller som gjør seg skyldig i hands, skal ikke anses å ha oppnådd en fordel».
■ Regel 12 – Feil og overtredelser:
• Handsregelen modifiseres. Om ballen har berører angripende spillers armer/hender ved et uhell straffes det kun om laget umiddelbart scorer et mål mot mål eller skaper en sjanse. Dette for å unngå at man går flere trekk tilbake og annullerer et mål. Grensen mellom skulder og arm defineres som bunnen av armhulen.
• I samme regel endres også praksis for en keeper som ulovlig berører ballen for «andre gang» (uten at noen har vært borti ballen) ved gjenopptakelse av spillet. Da skal keeper få gult kort om han hindrer en angrepsmulighet, eller utvises om han fratar motspiller en klar målsjanse eller mål.
• Det er også bestemt at ikke bare fellinger eller holding vil gi gult kort om det hindrer et farlig angrep. Det gjelder nå alle brudd på spillereglene.
• Det skal ikke gis gult kort om dommer benytter fordel eller lar motstander ta et raskt frispark. Man har fått en mulighet og brukt den. Da de behovet for å bruke kort falt bort.
■ Regel 14 – Straffespark
• Her endres det i reglene når keeper gjør feil.
– Dersom keeper bryter spillereglene, og åpenbart påvirket den som to straffen, eller med kroppen forhindret at ballen gikk i mål skal dommeren gjøre følgende:
– Første gang: nytt straffe og tilsnakk. To eller flere ganger i løpet av kampen: nytt straffespark og gult kort til keeper. Om ballen går i mål skal dette godkjennes.
– Om keeper og straffeeksekutør gjør feil samtidig: Den som tar straffesparket får gult kort og spillet gjenopptas med indirekte frispark til forsvarende lag.

Endringer fra 1.1 2020:
De mest sentrale er følgende:
■ Nye innbytteregler for å redusere tid som går tapt.
■ Endringer i regel 5 om dommere. I forhold til når han kan omgjøre avgjørelser og når han kan gå tilbake selv om spillet er gjenopptatt.
■ Nye regler for dropp og hva som skjer når ballen treffer en i dommerteamet.
■ At lagledere kan gis advarsel og utvises ved bruk av kort.
■ Forbud mot motspillere i mur.
■ Ballen er i spill når den er i bevegelse fra målspark og ved frispark innenfor eget straffefelt.

Slik ser reglene nå ut:
■ Regel 3 – spillerne skal av banen på nærmeste sted. Ved flygende bytte der hvor laget har benkene siden. Motivasjonen er å hindre tap av spilletid.
■ Regel 5 – Avbryter dommeren kampen – er alle muligheter for å oppta den avsluttet. Det lovfestes også at han går av banen for å bruke teknologi kan han gå tilbake i spillet. Fra 2020 er det også slutt på at det er ulovlig å gi disiplinær reaksjon etter at spillet er gjenopptatt. Spillet gjenopptas ved å resette spillet til der hendelsen skjedde.
• Lagledelse kan nå gis kort. Hvis det ikke kan identifiseres hvem som gjorde hva går straff til hovedtrener.
• Er straffeeksekutør skadet kan han få behandling på banen og må ikke forlate den etterpå.
■ Regel 7 – kampens varighet. Det innføres drikkepauser på inntil ett minutt. Turneringsreglement kan også individuelt tillate å stanse spillet fra 90 sekunder til 3 minutter for å kjøle ned kroppstemperatur.
■ Regel 8 – Spillets begynnelse og gjenopptakelse.
Fra 2020 bestemmer laget som vinner myntkast om de vil velge å angripe mot et bestemt mål eller å ha avspark.
• Ved dropp skal ingen spillere nærmere enn 4 meter i radius.
• Er stans i feltet droppes ball til målvakt. I alle andre tilfeller droppes ballen til laget som sist berørte ballen.
■ Regel 9 – Spillets begynnelse og gjenopptakelse.
• Treffer ballen en i dommerteamet – og det gir en angrepsmulighet, i mål eller skifte av besittelse – skal ballen droppes. Gjøres hvor berøringen var.
■ Regel 10 – Resultatet av en kamp
• Keeper kan ikke kaste ballen i motstanderlagets mål. Da blir det målspark. Så kan keeper lage selvmål ved å kaste den i eget mål.
■ Regel 12 – Feil og forseelser –
Ny handsregel 1/3:
• Det er hands om en spiller med forsett bruker hender/armer (både statisk og i bevegelse) for å berøre ballen eller oppnår ballbesittelse som ender i mål eller målsjanse.
• Det er også hands når ballen går direkte i motstanderlagets mål fra armer/hender.
• Det er det også ved at de gjør sin kropp unaturlig større ved hjelp av armer/hender eller har disse over skulderhøyde. Unntaket er når ballen bevist spilles dit av motspiller for å skape kontakt.
■ Regel 2/3 – det er normalt ikke hands om ballen berører en spillers armer/hender om den spilles direkte i egne hender ved uhell, i hendene på andre fra kloss hold, om armene er inntil kroppen eller om en faller og naturlig tar seg for uten å strekke hendene ut.
■ Regel 3/3:
For keeper gjelder reglene for hands på samme måte som for alle andre utenfor straffefeltet.
• Keeper som berører ballen ulovlig med hendene/armene innenfor eget felt straffes med indirekte frispark.
■ Regel 12 – Feil og forseelser – advarsel for usportslig handling
• Gule kort for feiring av mål skal nå tildeles selv om målet annulleres.
■ Regel 13 –Avstand til mur
• Ingen motspillere skal være nærmere muren enn minimum en meter før ballen er satt i spill.
Kilde: NFF

Mer fra Dagsavisen