Handball

Gulv med feil farge og 120 sider regler

Sola Håndball får nye utfordringer når HC Lokomotiva Zagreb kommer på besøk i European League. De 120 sidene med regler fra det europeiske håndballforbundet krever blant annet nytt gulv i Stavanger Idrettshall.

Kravene fra det europeiske forbundet (EHF) er helt andre enn hva som er gangs når det spilles eliteserie i Åsenhallen. Til den første hjemmekampen i Gruppe A – som er flyttet til Stavanger idrettshall fordi Åsenhallen anses som for liten – har en klubb med to administrativt ansatte fått kjørt seg på logistikken.

– I forkant av Europa League kreves et voldsomt opplegg for registrering av det ene og det andre. Vi fikk tilsendt et reglement med krav på 120 sider da vi gikk inn i kvalifiseringen, sier markedssjef Siri Forgaard til RA.

Gulvet skal være laguneblått med laguneblå målgård. Merkinger rundt gulvet må være svart.

—  Siri Forgaard

Helt siden juni har hun jobbet med å spikre det nødvendige. Etter hvert har Svein Gaute Hølestøl kommet inn i sin nye jobb som daglig leder etter John Harald Kåsen. Nå får også han sin logistiske ilddåp.

Forgaard legger ikke skjul på at det er tøft. Samtidig syter hun ikke. Hun peker på en bratt læringskurve, men også noe som bidrar til å profesjonalisere arrangementene til Sola. Det er jo her de vil spille.

Laguneblått gulv og pressekonferanse for to

Noen av kravene er samtidig ganske så rigide. En ting er at Sola er tvangsflyttet ut av egen arena, men også Stavanger Idrettshall – som ofte brukes til landskamper – har mangler som må utbedres før kampstart lørdag.

– Gulvet i hallen er av feil type og med feil merking. Kravene fra EHF er at det skal være av typen Gerfloor. Det skal være laguneblått med laguneblå målgård. Merkinger rundt gulvet må være svart.

Det betyr i klartekst at Sola må leie inn gulv for 20.000-30.000 kroner og legge det oppå eksisterende gulv i idrettshallen dagen før de tre kampene.

Dette gjøres også i Sandneshallen før kampene til Sandnes HK. I teorien kunne man sikkert lånt dette.

– Men det har dessverre feil blåfarge og merking, sier en lattermild Forgaard.

Løsningen ble å leie av Norges Håndballforbund.

På toppen av det må 80 meter med LED-skjermer på plass. Fristene for å selge sponsorplassene her er også ekstremt korte. Kun én uke.

På toppen av det må de fire VIP-gjestene fasiliteres. Det skal ordnes med mixed zone og full pressekonferanse for de to (!) akkrediterte mediene. Det krever nemlig EHF. Svært lite overlates til tilfeldighetene. For å si det forsiktig.

Sola har Zagreb, Besancon og Motherson i sin pulje. Det hele blir nok et minusprosjekt økonomisk med dyre reiser og publikumsrestriksjoner.

– Men vi får mye tilskudd av forbundet og NTH (Norsk Topphåndball) for å være med. Uten dem hadde det vært veldig vanskelig, sier Forgaard.

Bakspillere på 194 og 190 centimeter

Sportslig sett skal også Sola få kjørt seg. Turneringens nykommer er rangert sist i turneringen og sist i gruppe A.

Trener Steffen Stegavik må også håndtere skyttere hos Zagreb som er henholdsvis 190 og 194 centimeter høye.

Sola har på sin side den laveste registrerte spilleren i turneringen. Skadde Kristiane Knutsen er kun 160 centimeter. Hun trekker ned et allerede lavt totalsnitt.

– Vi må nok tenke mer på oss selv enn de høye bakspillerne til Zagreb. Det handler om å få til spillet litt bedre enn mot Storhamar. Normalt bruker jeg nest siste dag før kamp på motstander og dagen før på offensivt spill. Nå snur jeg på det. Zagreb virker heller ikke like strukturerte som norske lag i spillet, sier Stegavik til RA.

Han sliter med å bli helt klok på motstanderen. Også i form av hvem de stiller med.

Sola er definitivt underdogs på dette nivået.

– Etter å ha sett litt av lagene i gruppen fikk jeg litt aha-opplevelse. Disse lagene er mye bedre enn jeg hadde trodd.

Samtidig er Sola vant med denne rollen.

– Vi har overrasket i halvannet år i strekk nå. Det passer oss fint.

Mer fra Dagsavisen