Handball

Sola tar grep før ekstremperiode

Når Sola startet fellestreningene til siste del av sesongen denne uken handler mye om grep for å håndtere 16 kamper på 54 dager. Trener Steffen Stegavik har allerede innført en helt spesiell internregel som skal hjelpe.

Sola — Med spill både i serien og EHF European League blir det i praksis kamp hver eneste onsdag og søndag for Sola framover. Doblingen av hva de er vant med starter allerede 5. januar med toppduell mot Storhamar. Så går det slag i slag.

– Jeg skal love deg at dette er ukjent for de fleste! Det er vel bare Camilla (Herrem) som har litt erfaring med dette fra før med Byåsen og mesterskap for landslaget, sier Steffen Stegavik.

Suksesstreneren vet godt at dersom mediene skal fortsette å titulere ham som nettopp det kreves det at Sola leverer resultater på tross av det tøffe programmet som kommer. Avveiningen framover er selvsagt bundet opp i hvor mye han må rotere på stallen – og hvor mye han må toppe laget for å få de ønskede resultatene.

Aller helst skulle han vunnet hver eneste av de 16 forestående kampene. Samtidig vet han at det ikke nødvendigvis er realistisk. Noe kan også prestasjonene svinge.

Kan bytte seg selv inn og ut

En regel er allerede satt i spill for å spare på beina.

– Jeg har innført en intern regel om at dersom man bytter seg selv ut for å ta en pause, underveis i kampene, kan spilleren også bytte seg selv inn etterpå. De begynner å bli gode på det – selv om det ikke er perfekt, sier Stegavik.

Håndballen lever i en helt annen verden enn for eksempel Vikings fotballherrer. Der kan fysisk trener Halvard Øen Grova- med teknologi og testing- nærmest servere Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen ferske oversikter over hvor klare spillerne er fysisk. Hos Sola er slikt ugjennomførbart. Man må stole på spillere, erfaring og magefølelse i langt større grad.

– Det er også dette som er spennende. Du vet ikke helt. Et drømmescenario innebærer mye rotasjon, men vi spiller for å vinne hver kamp. Det er jobben mellom kampene som vil avgjøre, sier Stegavik.

Dersom de bytter seg selv ut av kampene kan de også bytte seg selv inn.

—  Steffen Stegavik

Treningsintensiteten må oftere ned og øktene må være kortere for å orke hardkjøret. Samtidig er Stegavik klar på at dette er en ønskeposisjon – og ingen bekymring.

– Det er jo dette vi jobber for. De som sier det er for tøft forstår ikke. Selv hatet jeg trening og elsket kampene. Det er dette som er gøy.

Får landslagshjelp

For å finne ut hvordan de skal håndtere det i praksis med treningsbelastning har de også oppsøkt hjelp. Fysisk trener Benjamin Jensen fra landslaget, som har hjulpet kona Camilla Herrem mye, er koblet på.

Spesielt i bakspillerposisjon er Stegavik spent på hvordan de neste månedene vil slå inn. Før VM-pausen hadde klubben kun fire backer i spill. Kristiane Knutsen er ventet tilbake om tre-fire uker. Karoline Jensen ble operert i september og er nok også ute til et stykke ute i den tøffe kampperioden. Lene Tveiten Kristiansen har kommet inn fra Nordstrand, men samtidig har Kristina Novak vært skadet opp mot oppgjøret mot Storhamar. Forsvarssjef Martha Barka har spilt med restriksjoner lenge, mens strekspiller Marthine Wolff er et spørsmålstegn i vår med korsbåndsskaden. Her tar man ingen sjanser.

I det som i realiteten er en ny oppkjøring nå skulle Stegavik gjerne hatt en treningskamp før serien starter mot Storhamar. Det går ikke med koronarestriksjoner. Ålgård ville vært en naturlig motstander, men de er satt ut av spill. Å bruke en helg på reising vil de ikke prioritere.

– Hvor definerende blir oppgjøret mot Storhamar for fortsettelsen i serien?

– Ikke så mye for medaljekampen. Den er vi i selv med tap. Men det betyr mye for om vi kan kjempe om sølv, sier treneren.

Han mener også det er en meget god pekepinn på hvor de står.

De fem beste lagene får sannsynligvis plass i Europa neste år. Det er Solas uttalte mål før sesongen.

Samtidig har ingen lagt skjul på at man ser muligheten for noe enda bedre etter den sterke seriestarten.

Etter elleve kamper er Sola på tredjeplass – likt på poeng mot Storhamar. Det er kun tre poeng opp til Vipers.

Ned til Aker på 6. plass er det seks poeng allerede.

---

FAKTA

Solas program i januar/februar:

5.1 Sola-Storhamar (serie)

9.1 Sola-Lokomotiva Zagreb (EHF European League)

12.1 Flint Tønsberg-Sola (serie)

15.1 Besancon Feminin-Sola (EHF European League)

19.1 Sola-Aker (serie)

22.1 Motherson Mosonmagyarovari KC-Sola (EHF European League)

26.1 Larvik-Sola (serie)

29.1 Sola-Tertnes (serie)

2.2 Fredrikstad-Sola (serie)

6.2 Sola-Motherson Mosonmagyarovari KC (EHF European League)

9.2 Sola-Oppsal (serie)

13.2 HC Lokomotiva Zagreb-Sola (EHF European League)

16.2 Follo-Sola (serie)

20.2 Sola-Besancon Feminin (EHF European League)

23.2 Sola-Byåsen (serie)

27.2 Vipers-Sola (serie)

---






Mer fra Dagsavisen