Sport

Han er sjefen for de gode tider og sønn av verdens sterkeste mann

Tittelen på denne saken høres kanskje mest ut som skryt Donald Trump kunne lirt av seg. For Vikings Axel Óskar Andrésson (22) stemmer det faktisk.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking-spilleren, som faktisk ER sønn av tidligere World Strong Man-vinner Andrés Guðmundsson, har også en statistikk få kan matche på banen.

Tallenes kalde tale viser også at Viking har vunnet 70 prosent av seriekampene de har spilt med den islandske bautaen på banen.

– En ganske god statistikk, sier en humrende 22-åring til RA.

For i løpet av hans 20 seriekamper, siden han først kom på lån fra Reading i 2018, har det kun blitt fire tap og to uavgjorte kamper. De andre 14 har endt med tre poeng.

– En tilfeldig kuriositet grunnet ganske få kamper, eller er faktisk Viking så mye bedre med «Iceland Air» på banen?

– Jeg vet ikke om det handler om at jeg har vært heldig med hvilke kamper jeg har fått spille, men ikke alle har vært enkle eller spesielt gode heller. De to første i år var mot VIF og Molde. Det gikk ikke bra. Etter det tenkte jeg at jeg måtte finne tilbake til den gamle Axel igjen.

Til hans forsvar skal det sies at han ble kastet på dypt vann i disse kampene. Det er ikke lett å komme inn uten kamptrening etter 16 måneder med skade.

Likevel var Andresson frustrert over situasjonen. Såpass at han snakket åpent i RA om at han måtte komme seg bort – gjerne på lån. Selvtilliten og kampformen måtte bygges opp igjen.

– Faktisk var den perioden den verste i avbrekket. Mye verre enn rett etter at jeg ble skadet.

LES OGSÅ: Nå skal Berntsen og styret begynne dialogen om hva som skjer etter at han er ferdig som trener

Får hjelp av faren

Når selvtilliten er borte, og Andresson må jakte på seg selv, er det heller ikke mye tvil om hvor han kan få påfyll.

– Da snakker jeg selvsagt med min far. Han ER den islandske mentaliteten og er mye galere enn meg. Hvis jeg behøver en «boost» er det bare å snakke med ham. Så har jeg alltid en plan. Jeg ser alltid mot toppen. Slik er det fortsatt.

Da Andresson igjen kom inn i laget, etter de to svake kampene innledningsvis, har verden blitt snudd på hodet. Viking har ikke tapt på åtte kamper. Samtidig har Andresson kultivert et meget spennende partnerskap i midtforsvaret med stjerneskuddet Henrik Heggheim.

– Alt klikket på direkten i det forholdet. Jeg tror det har mye å si for meg at jeg spiller med ham. Jeg er mer en fighter, men når du spiller med en som er så rolig og god med ballen vokser også din egen selvtillit, sier Andresson.

Når det er sagt er han langt fra noen knokkelstopper. Venstrefoten hans er blant de beste i serien. Islendingen kan både holde ballen i laget og kline 70-meterspasninger rett gjennom lagdeler. Dette måtte han lære i Reading.

– Jeg var ikke trygg på å slå disse pasningene i starten etter comebacket fra skaden. Nå er jeg på vei tilbake samtidig som jeg har fått konsentrere meg om å forsvare meg.

Andresson forteller at han også har prøvd å smitte litt av på utviklingen til sin yngre makker.

– Jeg pusher ham blant annet til å snakke mer. Kommunikasjon må du ha på høyt nivå.

At Heggheim uansett spiller inn, i en seiersstatistikk som vil gi gullkamp om den holder over en hel sesong, er det liten tvil om.

– Men makker spilte også inn før jeg ble skadet. Det klaffet ekstremt godt mellom meg og Markus Nakkim i OBOS-ligaen også.

Det faktum at det bare er noen måneder siden han ønsket seg bort er rart å tenke på nå.

– Kontrastene er store. Jeg har ofte pekt på hvor galskap fotball er. Det er bare noen måneder siden jeg kom tilbake fra 16 måneder ute med skade og uten å spille kamper. Alle sa til meg at jeg ikke skulle være frustrert, men jeg var ikke glad. Inni meg var jeg rasende selv om jeg skjønte at forutsetningene var dårlige. Jeg er konkurransemenneske av natur. Hvis jeg ikke var det ville jeg ha valgt feil idrett.

– Er du 100 prosent der du skal være igjen nå?

– Fysisk er jeg det. Så er det selvsagt mye med timing og slike ting som kan bli bedre. Mentalt også. De sier det tar opp mot en hel sesong før du er deg selv etter en slik kneskade. Nå skal jeg bare bygge videre på dette.

Bestekompisen tilbake

Selv om han var misfornøyd i sommer elsker Andresson Viking. Det har han alltid vært tydelig på. Han forelsket seg hodestups da han kom på lån i 2018.

Nå kan han også glede seg over at noen andre også har gjort det.

– Det er helt fantastisk at Samuel Fridjonsson også er tilbake i Viking. Han er min beste kompis! Vi vokste opp sammen i Reading og har også vært sammen på U-landslagene. Helt nydelig. Vi fikk bare 13 minutter sammen på banen i fjor før jeg ble skadet.

Veien videre sportslig gir seg litt selv i fortsettelsen for Andresson nå. Foruten å holde fast på plassen i laget, vedlikeholde statistikken – og ha suksess med Viking som lag – er landslaget et naturlig mål. Han debuterte like før den stygge kneskaden.

– Det er vanskelig å spille seg inn, men det er blitt gjort via Viking før. Stopperne er gode, men de er blitt eldre. Det må komme endringer i løpet av de neste årene.

Han minner samtidig om at han kun har 20 ligakamper for Viking grunnet omstendighetene. Nå vil han plusse kraftig på antallet og finne stabilitet. Det tror han er nøkkelen som åpner eventuelle andre dører videre.

Når det er sagt er det mange som også er lukkede nå. Blant annet den hjem til Island.

– Jeg har ikke vært hjemme siden 2. januar! Så lenge har jeg aldri vært borte fra Island. Min bror, som spiller i England, har jeg ikke sett siden før jul. Jeg er drit lei pandemien nå. Det er jeg neppe alene om. Håpet er å få dra hjem til jul. Heldigvis kom familien hit i sommer.

At Viking nå skal spille kamp mot FKK, med tre treninger i kroppene etter karantene, erkjenner han at ikke er ideelt.

Kanskje gir det energi, men han vet at Haugesund klør etter å hevne finaletapet i cupen i fjor og borteseieren fra i vår.

– Samtidig er det andre som har det verre enn oss. På Island er ligafotballen satt på frys igjen grunnet viruset. Der spilles det ikke noe mer.

Selv må Andresson også klare seg på en trening mindre enn lagkameratene. Hans karantene går til lørdag.

– Egentlig trodde jeg at jeg ville slippe karantene ettersom jeg var på tur med Islands U21-landslag og ikke i kontakt med Veton. Så kom beskjeden dagen etter Vetons om at en av medspillerne mine hadde testet positivt etter turen til Luxembourg, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen