Viking

Blant seriens laveste lag: – Hatt det i tankene

Viking og Stabæk er de eneste to klubbene som ikke har utespillere over 190 centimeter. De mørkeblå har også en av de laveste andelene av spillere over 185 centimeter blant klubbene.

Marbella — Da Viking tidvis fikk juling av Strømsgodset forrige uke pekte Vikings trenere på at de tidvis ble seende litt ut som smågutter. Akkurat det er kanskje ikke så rart.

Bokstavelig talt.

De mørkeblå går nemlig inn i en ny sesong i Eliteserien med en av de klart laveste spillerstallene. Med takhøyde for feil, på klubbens eget nettsted og kilder som nettstedet Transfermarkt, er de sammen med Stabæk eneste klubb uten utespillere over 190 centimeter. De eneste som topper den høyden i Viking er keeperne Patrik Gunnarsson (190 cm) og Magnus Rugland Ree (196 cm).

Sondre Auklend

HamKam er oppgitt til å være klubben med klart flest spillere over 190 centimeter totalt med sine ni, mens seriemester Molde er klubben med flest spillere over 185 centimeter totalt (16).

Tendensen i gjennomgangen RA gjorde av stallene er at de aller beste klubbene fra de siste år jevnt over ofte har mange ganske høye spillere. Flere av de antatte bunnlagene også har mange veldig høye spillere. Høyst sannsynlig spiller en god del strategi rundt spillerlogistikk og spillestil inn i begge tilfeller.

Kvalitet trumfer til syvende og sist høyde.

—  Erik Nevland

Konfrontert med tallene erkjenner sportssjef Erik Nevland at han kanskje er litt overrasket over noe. Likevel er det ikke slik at høyde ikke er en faktor som ikke vurderes når Viking skal sy sammen sin stall.

– Vi har selvsagt hatt det som en tanke når vi har lett etter spillere, sier Nevland til RA.

– Kvalitet trumfer høyde

Likevel blir det ikke prioritert høyest. Spesielt ikke med måten Viking ønsker å spille fotball. Det skal være en ganske høy grad av ballbesittelse og mye mobilitet.

– Kvalitet trumfer til syvende og sist høyde.

Samtidig er det betimelig å stille det åpenbare spørsmålet. Er Viking litt for små og lette?

– Jeg tror vi har nok duellkraft og muskler. Så er det klart at ren høyde også betyr noe. Spesielt i begge boksene, erkjenner sportssjefen.

Erik Nevland

Han peker på at klubben har hatt sin andel av høye spillere før i tiden. Brede Hangeland var en lang stilk, mens Peter Kovacs var kjent for sin vanvittige fysikk. Da Roy Hodgson trente Viking var han meget bevisst på høyde.

– Med den fotballen vi ønsker å spille nå er det jo heller ikke sånn at vi klinker mye lagt og jobber på andreballer, sier Nevland.

Lavt snitt på førstelaget

Trener Morten Jensen mener høyde generelt sett bør være underordnet kvalitetene med ball. Dessuten mener han også det finnes duellkraft. Samtidig er han pragmatisk nok til å innse at ikke alle tenker likt.

– Det med høyden kan være et poeng, erkjenner Jensen.

En tenkt startoppstilling hos Viking nå er fort slik (4-3-3): Patrik Gunnarsson (190 cm) – Herman Haugen (182 cm) David Brekalo (186 cm), Gianni Stensness (185 cm), Jost Urbancic (175 cm) – Patrick Yazbek (178 cm), Markus Solbakken (182 cm), Harald Nilsen Tangen (177 cm) – Edvin Austbø (172 cm), Nicholas D’Agostino (175 cm) og Zlatko Tripic (182 cm).

Det gir en snitthøyde som på ingen måter ruver (180cm). Faktisk er den under gjennomsnittshøyden for norske menn i 2022 (180,6 cm).

Høyst sannsynlig bør nok Viking holde ballen mest mulig på bakken. Også i 2023.

---

FAKTA

Spillere over 185 centimeter i stallen:

Molde 16

AaFK 15

TIL 14

Bodø/Glimt 13

Sarpsborg 13

HamKam 13

RBK 11

LSK 11

VIF 10

FKH 10

Sandefjord 9

Strømsgodset 9

Viking 8

Odd 7

Brann 6

Stabæk 6

Kilde: Transfermarkt

---











Mer fra Dagsavisen