Viking

Derfor tror de Viking er seriens råtasser

Når Viking og Sarpsborg 08 barker sammen søndag er det et møte mellom lagene som har sanket klart flest kort i Eliteserien de siste to årene. Teoriene om hvorfor det er slik er flere, men Morten Jensen avviser at Viking har et disiplinærproblem.

Treneren er klar i talen – til tross for at statistikken i seg selv kanskje hinter om noe annet:

– Vi har overhodet ikke noe disiplinærproblen. Viking er et fair lag. Keepertrener Kurt Hegre har snart vært her i 50 år og han mener vi er for snille, sier Jensen til RA – og fortsetter:

– Jeg registrerer også at vi har fått noen gule. Noen unødige. Det er alt fra målfeiringer, til munnbruk og kroppsspråk. Jeg føler ikke vi er stygge. Det gjenspeiler dette ikke.

Ser en bak tallene er det nok ikke så veldig vanskelig å gi Jensen rett i at Viking ikke er noe spesielt stygt lag. Veldig få av de gule og røde kortene har kommet etter hodeløse taklinger og stygge episoder. Samtidig er det ikke fritt for at noen av kortene neppe kan gå i kategorien fair play. Ofte stanser Viking overgangsmuligheter for motstandere «ved å ta et gult». Det handler om kynisme.

Tror spillestil er faktor

Kristoffer Løkberg tror med et faglig blikk at spillestil er en faktor til at Viking har går fra 12. plass på råtasstabellen i det siste året under Bjarne Berntsen – til henholdsvis 2. plass og 1. plass etter at Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen kom inn.

– Vi spiller intensivt, tøft og vi presser høyt. Da må vi ta noen gule. Når det er sagt synes jeg vi har sølt på oss noen unødvendige også i år. Ting som dytting og kjefting på dommere og dårlig kroppsspråk plusser på i botkassen, men det er ikke bra, sier Løkberg.

Kristoffer Løkberg

Trønderen peker på at det er forskjeller i måten Viking spiller på nå kontra da Bjarne Berntsen hadde hovedansvaret.

– Ja, det kan være en sammenheng med spillestil. Det kan også bare være at vi har økt intensiteten i spillet både på kamp og i trening. Det er enda flere sprinter hvor man kommer inn i situasjoner i høyere hastighet nå. Da ser det verre ut.

– Dere benytter oftere mannsmarkering som spilleprinsipp defensivt under Berntsen enn nå. Kan det være en bidragsyter?

– Vi har vekslet innom mann mot mann også i det høye presset mot noen lag, ja. Da kan du ofte ende i én mot én-situasjoner hvor du må frata noen muligheten hvis de runder deg, erkjenner han.

Trener Morten Jensen mener også at noen av kortene Viking har fått i år er ufortjente. Han peker på at dommerne ofte er for inkonsekvente. At VAR (video assistert dømming) innføres neste sesong tror han ikke hjelper. Det er fortsatt mennesker som avgjør. I fjor var Viking, ifølge statistikkene til tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen, blant lagene som fikk flest avgjørende situasjoner mot seg i serien.

– Alt vi ønsker er en konsekvent linje. At det er forutsigbarhet, sier Jensen.

Flere i faresonen

Klubben har en håndfull spillere som nå står med tre gule og er i faresonen. Mot Sarpsborg må Rolf Daniel Vikstøl sone karantene for fire gule. Det må «Røde-Rolf» etter kun fem starter og 492 minutter på banen.

– Det med karantenene blir ikke blodig avgjørende for oss i år slik situasjonen er, men det kunne ha blitt det. Vi har tatt dette opp i garderoben også. De unødige kortene må bort. Så må vi bli bedre til å stå på beina og lede folk utover i stedet for å dra dem i bakken i situasjonene hvor det helt soleklart er en mulighet. Samtidig er det viktigste at folk ikke er stygge, sier Løkberg – som ikke mener Viking er i nærheten av å være det.

Egentlig er denne statistikken et godt tegn. I mitt hode kan vi gjerne bli enda litt verre også.

—  Zlatko Tripic

En av spillerne som har sonet karantene i år, riktignok for et våsete rødt kort, er Zlatko Tripic.

Han tror noe er tilfeldig, men peker også på det åpenbare for å forklare de statusen som Eliteseriens «Bad Boys»:

– Det kan handle litt om spillertyper. Vi har folk med mye aggressivitet. Én mot én-spillere som skal ha ballen. Da kan det ende i et gult noen ganger, sier kapteinen.

Når RA spør om spillestil erkjenner han at det høye presset nok også er en faktor. Man blir sårbar for kort med høyt press. Spesielt mener han dette gjelder mot lag som er gode å spille av dette – som Tromsø.

Tripic liker ikke røde kort, men gule mener han faktisk Viking gjerne kunne hatt enda flere av så lenge de kommer for de «rette» tingene.

– Egentlig er denne statistikken et godt tegn. I mitt hode kan vi gjerne bli enda litt verre også. Etter mai har vi sluppet inn altfor mange «softe» mål. Vi kunne laget kyniske frispark og unngått flere av disse. De beste lagene, som City og Barcelona, tar mange gule kort. De liker å ha ballen og vil ha den raskt tilbake når de mister den. Da blir det slik.

– Blir det ille når de to verstingene i serien møtes søndag?

– Masse gule kort og kampen ender med sju spillere mot åtte, sier Tripic – og ler av sin egen spøk.

– Jeg har ikke tenkt over statistikken på oss og Sarpsborg, men husker årets første kamp mot dem. Begge preset høyt. Det kunne bikket begge veier. Her er det folk som vil dra av motspillere. Det blir garantert mye dueller og én mot én-situasjoner igjen.

Kristoffer Løkberg sier følgende om faren for at det vil smelle på igjen:

– Det kan være et godt oddstips å laste noen kroner på det for de som liker å gamble, sier Løkberg.

Må pusle lag

Det største problemet når Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim skal velge sine elleve søndag er likevel ikke karantener. Friske bein er hovedutfordringen etter 120 minutter i NM onsdag.

– Vi driver fortsatt å slikker sår etter det og jeg har ingen anelse om hvem vi vil komme ut med. Det blir et puslespill fram mot kampstart, sier treneren.

Zlatko Tripic erkjenner glatt at han er blant de tvilsomme for å kunne starte.

– Vi får se om det kan bli 90 minutter på meg. Jeg tviler. Vi får se.

Det som er sikkert er at Viking gjerne får til mer av det som fungerte mot Kristiansund.

– Vi ønsker å bygge videre på det. Dra det enda mer i riktig retning. Spesielt det med intensiteten. Vi traff med det høye presset sist. Det var nesten årsbeste på antall brudd. Så må vi bli bedre til å utnytte det. Sarpsborg 08 kommer hit og er et bedre lag. Det blir en intens og spennende kamp mellom to lag som vil mye av det samme, spår Kristoffer Løkberg.

– Jeg håper vi kan ta med oss spruten fra onsdag, sier avslutter Tripic.

---

FAKTA:

Kortstokken i Viking:

Zlatko Tripic – 2 gule 1 rødt

Rolf Daniel Vikstøl – 4 gule

David Brekalo – 4 gule

Markus Solbakken – 4 gule

Kristoffer Løkberg – 1 gult og 1 rødt

Gianni Stensness – 3 gule

Shayne Pattynama – 3 gule

Niklas Sandberg – 3 gule

Viljar Vevatne – 3 gule

Sondre Bjørshol – 3 gule

Naatan Skyttä – 2 gule

Daniel Karlsbakk – 2 gule

Harald Nilsen Tangen – 2 gule

Patrik Gunnarsson – 2 gule

Kevin Kabran – 2 gule

Djibril Diop – 1 gult

Edvin Austbø – 1 gult

Herman Haugen – 1 gult

Yann-Erik de Lanlay – 1 gult

Maï Traore -1 gult

Totalt: 50 gule og to røde. Det er flest i Eliteserien foran Sarpsborg 08 som har 39 gule og fem røde kort.

NB! Viking ble nummer to på kortstatistikken i fjor, nummer 12 i 2020 og nummer 5. i 2019. I nedrykksåret 2017 var Viking også verst med 54 gule og fire røde.

Kilde: Altomfotball.no

---






Mer fra Dagsavisen