Viking

Advarer tross avansement: – Ikke friskmeldte

Viking vraket for første gang Markus Solbakken sentralt på midtbanen. Erstatteren var strålende da klubben sikret kamp mot RBK i 4. runde av NM med å slå Kristiansund etter ekstraomganger.

Stavanger — Etter at han ble hentet fra Stabæk i vinter, for å erstatte Joe Bell, har Markus Solbakken nærmest hatt klippekort i sekserrollen hos Viking. Den siste tiden har det åpenbart blitt for mange pasninger bakover og sidelengs – også for trenerne.

Markus Solbakken

Onsdag kveld skjøv de den skadeforfulgte veteranen Yann-Erik de Lanlay (30) ned fra en mer offensiv rolle. Det trekket angret ikke Morten Jensen på etter kampen.

– Han var strålende, slo treneren fast.

For Viking lignet endelig mer på Viking igjen. Mot Kristiansund trykket de til i presspillet. Laget virket også mye mer framoverrettet og villige til å ta kontringene.

Egentlig var det en gåte at kampen gikk til ekstraomganger – og at det krevde en susende heading i det 105. minuttet fra David Brekalo for å vinne. Viking skapte mer enn nok til å avgjøre lenge før den tid.

At det så så bra ut spillemessig skal de Lanlay ha mye ære for. Selv om han kun har en treningskamp i Marbella i vinter, og et par vikariater underveis som midtbaneanker som erfaring, så det ut som han hadde spilt i rollen i flere år onsdag. Bortsett fra et farlig balltap var løsningene han kom opp med stort sett smarte, kreative og framoverrettede. Da ble det futt i alle rundt ham også.

Så holdt han også, sjokkerende nok, i 120 minutter. Uten å bli skadet.

– Men jeg trengte definitivt næring etterpå, sa de Lanlay – da han slentret ut for å møte pressen nesten en time etter kampslutt.

Det måtte nemlig noen stykker pizza, og en pust i bakken til, etter kraftanstrengelsen.

– Jeg er temmelig kjørt nå. Dette er ikke dagligdags.

Hvorfor han fungerte så godt i rollen forklarer han med rom. Det fikk han mye av onsdag kveld.

– Var du bevisst på å være såpass framoverrettet?

– Jeg vet ikke. Kanskje var det angriperen i meg som våknet.

Overrasket med å holde så lenge

At han klarte 120 minutter med fotball, etter alle skadeproblemene de siste årene, var det få som så komme. Selv var han ikke så overrasket.

– Å spille i den rollen krever mye færre korte og intensive spurter enn når du spiller ving.

– Så det er der Viking skal bruke deg videre for å få fem-seks gode år til ut av kroppen din?

– Det vet jeg ikke, men jeg tror de fleste spillere ønsker en spesifikk rolle de kan spesialisere seg i. Når det er sagt er det ikke sånn at jeg sier nei til å spille i andre posisjoner om det kreves.

Etter 1-0-seieren sto jubelen i taket. En vond periode kan være snudd. Viking så langt bedre ut spillemessig, de skapte sjanser – og de sikret en fotballfest i 4. runde i mars neste år hjemme mot RBK.

De Lanlay vil likevel ikke ta like mye av som andre kanskje gjorde.

– Vi fikk bygget litt selvtillit, men er ikke friskmeldte etter dette. Det tror jeg er viktig at vi har klart for oss.

– Tåler du 90 minutter i serien mot Sarpsborg 08 søndag etter dette?

– Jeg vet ikke. Vi får se. Det bekymrer jeg meg ikke for nå, sier dagens mann i Jåttåvågen.

Glad Jensen

En av de som smilte bredest etter kampen var trener Morten Jensen.

– Vi tok styringen fra start. Nesten alt skjedde på deres banehalvdel. Dessverre var vi ineffektive, men vi vant dueller og var litt tilbake hvor vi skal være i presspillet.

David Brekalo

– Hva betyr seieren for klubben?

– At vi er i 4. runde. 7. runde betyr cupfinale. Vi har vært gode i cupen i hele vår periode her. Dette betyr også at vi fortsatt har en mulighet til å nå Europa neste år. RBK slo vi ut her hjemme i fjor. Det er ikke umulig. Vissheten om en fotballfest mot dem i mars er en fin gulrot å ha liggende i vinter, sier Jensen.

– Er det 3-5-2 dere vil fortsette med framover nå – eller vil dere variere videre?

– Vi har analysert oss fram til at vi neppe har stallen til å spille 4-3-3 – så det blir nok slik ja, bekrefter han.

Gunnarsson på tå hev

Selv om Kristiansund ikke skapte veldig mye mot Viking kan de mørkeblå takke keeper Patrik Gunnarsson for at de slapp med skrekken de få gangene det var farlig. Ved tre anledninger vasket han fram klasseredninger. Den siste helt oppe i krysset etter 120 minutter.

– Alle trodde det var mål, sier han glisende.

Patrik Gunnarsson

– Hvordan er det å spille kamper hvor du har lite å gjøre – for så å bli kastet inn i avgjørende situasjoner?

– Kanskje det vanskeligste du kan være ute for som keeper. Det handler om å være hundre prosent konsentrert. Så kan du også jobbe som sweeper og sørge for at de andre rundt deg er våkne.

Keeperen legger ikke skjul på at dette smakte.

– Denne seieren betyr mye for moralen både hos spillere, ansatte og klubben som helhet. Så tror jeg også det er noe å bygge på spilemessig. Vi var mye bedre med ball i denne kampen. Det kjentes som vi hadde en annen kontroll, avslutter keeperen.

---

FAKTA

Fotball, NM menn onsdag, 3. runde:

Viking – Kristiansund 1-0 (0-0)

SR-Bank Arena, 3546 tilskuere.

Mål: 1-0 David Brekalo (104).

Dommer: Steinar Hauge.

Gult kort: David Brekalo, Herman Haugen, Viking, Brynjólfur Willumsson, David Agbo, Max Normann Williamsen, Sander Kartum, Torgil Gjertsen, Kristiansund.

Viking (3-5-2): Patrik Gunnarsson – Viljar Vevatne, David Brekalo, Djibril Diop (Gianni Stensness fra 63.) – Sondre Bjørshol (Herman Haugen fra 90.), Naatan Skyttä (Fredrik Torsteinbø fra 64.), Yann-Erik de Lanlay, Kristoffer Løkberg (Markus Solbakken fra 63.) Niklas Sandberg (Kevin Kabran fra 80.) – Sander Svendsen (Daniel Karlsbakk fra 64.), Zlatko Tripic.

Kristiansund (3-2-4-1): Sean McDermott – Max Normann Williamsen, Aliou Coly (Sigurd Kvile fra 45.), Henrik Gjesdal (Heine Gikling Bruseth fra 90.) – Torgil Gjertsen (Mikkel Rakneberg fra 98.), Pawel Chrupalla (Snorre Strand Nilsen fra 80.) – Amin Askar, David Agbo, Amidou Diop (Sander Kartum fra 45.), Liridon Kalludra (Brynjólfur Willumsson fra 45.) – Bendik Bye.

---






Mer fra Dagsavisen