Viking

Kabran ble helten: – Vi må snu

Viking slo bunnlaget Kristiansund 2-1 uten å imponere noen, og allerede torsdag venter Sparta Praha.

Stavanger — Kevin Kabran ble den store helten da Viking snudde kampen fra 0–1 til 2–1 på SR-Bank Arena søndag. Viking-spilleren scoret selv utligningen mot Kristiansund, før han litt over 30 minutter senere skaffet de mørkeblå straffesparket som Niklas Sandberg ga Viking tre poeng med.

Svensken er tydelig på at det ikke har vært mye tenkning på kampene mot Sparta Praha før nå.

– Vi har kun tenkt på kampen mot Kristiansund, så vi må snu om hodene til Europa nå, sier Kabran til RA.

Da han utlignet, kun ett minutt etter gjestenes scoring, ble det ingen feiring fra svensken. Han stormet heller tilbake til egen halvdel sammen med lagkameratene. Kampen var ikke snudd, de hadde tross alt kun utlignet.

Etter kampen er det ting som har forandret seg for de mørkeblå.

Det var nemlig en tøff periode for Viking fram til kampen mot Lillestrøm forrige søndag. Etter tre poeng på seks kamper har de mørkeblå nå tatt seks poeng på to. Alt dette har skjedd mens det har vært tunge skadeforfall.

Zlatko Tripic har vært ute med skade, før han returnerte til banen for så å bli utestengt i to kamper. Veton Berisha har ikke spilt ett minutt med seriefotball siden 19. juni mot Sandefjord grunnet en skade i leggen, og midtstopperen Gianni Stensness er fortsatt skadet i foten etter landslagsoppholdet med Australia.

– Tenker du på det at dere som er tilgjengelige må steppe opp med så mange forfall dere har?

– Vi har en bra og bred tropp, og det føler jeg at vi har vist flere ganger. Det er sånn som mot Kristiansund så kommer innbytterne inn og betyr en forskjell. Dette er ikke individuell idrett, vi er et lag, sier Kabran.

Sandberg foran Felt O

Én av innbytterne som markerte seg var Niklas Sandberg. Lura-gutten kom inn med 26 minutter igjen av kampen, og like før fulltid scoret han på straffesparket som Kabran skaffet.

For gutten som er oppvokst som Viking-supporter var det spesielt én ting som gledet ham ekstra mye.

– Det var kult å score mot Felt O. Det har jeg aldri gjort før, og det var utrolig kjekt. Faktisk så følte jeg meg roligere enn jeg pleier på straffesparket, sier Sandberg.

Niklas Sandberg

Han er ærlig på at det ikke var Vikings beste kamp, på noen som helst måte.

– Vi var bedre mot HamKam og Strømsgodset, men folk ser resultater, sier Sandberg.

Sandberg fast?

Som én av spillerne som kan bekle flere posisjoner vil han ikke uttale seg om hvordan han foretrekker at Viking spiller, eller hva som er hans favoritt blant posisjonene han mestrer. Mot Kristiansund ble han benyttet som venstre vingback.

Selv om det har vært begrenset med spilletid til nå ser han lyst på framtiden.

– Jeg føler på gode muligheter. For min egen del føler jeg sesongen ikke er helt i gang. Jeg skal bare kjøre på videre, og må ta de mulighetene jeg får, sier Sandberg.

– Hvor langt unna fast plass er Niklas Sandberg, Morten Jensen?

– Ikke langt unna, vi spilte ham mot Kristiansund. Bjarte (Lunde Aarsheim, Viking-trener) og jeg tar ut de vi mener er best til enhver tid, og for spillerne betyr det at de må ta sjansene de får. Den beste plassen å vise seg fram er på trening, sier Viking-trener Jensen.

Morten Jensen

– Men dere har lite kamprelaterte øvelser grunnet tett kampprogram?

– Så han må bruke alle sjansene han har, sier Jensen.

Austbø debuterte med smell

Selv om Sandberg ble den mest omtalte innbytteren på SR-Bank Arena var det også en annen som havnet i begivenhetenes sentrum mot Kristiansund. Talentet Edvin Austbø (17), som scoret i cupdebuten for Viking etter kun tre minutter, fikk for første gang spille i Eliteserien.

Det endte med en aldri så liten smell for 17-åringen.

Han fikk en ball i ansiktet, helt uforventet, og begynte å blø kraftig. Det hele endte med at han måtte på sidelinjen, flere ganger. Først etter smellen, deretter da det ble påpekt at han hadde blod på drakten. Det er nemlig ikke lov å spille med blod på seg, så da oppsto det et kaos på sidelinjen.

Enden på visen ble at nummer 35 ble erstattet med en Viking-drakt med 44 på ryggen, som attpåtil var fri for blod.

– Det var en debut jeg vil huske resten av livet, sier Austbø.

Edvin Austbø

Blodet til tross, han gleder seg til fortsettelsen.

– Jeg skal utvikle meg videre, og forhåpentligvis få flere kamper. Jeg har lyst å score, sier Austbø.

Viking møter Sparta Praha på bortebane torsdag.

Mer fra Dagsavisen