Viking

Sebulonsen-erstatteren vil kjempe om fast plass i Viking

Herman Haugen er tilbake i Viking, og nå er han på SR-Bank Arena for å bli.

Stavanger — 22-åringen Herman Haugen fra Lutsi i Sandnes ble tilbakekalt fra utlån til Raufoss i OBOS-ligaen da Viking solgte høyrebacken Sebastian Sebulonsen til danske Brøndby torsdag.

Det var Sandnes-karens andre låneopphold i Raufoss som ble avsluttet, og det tredje totalt med 2020-sesongen da han var utleid til Ull/Kisa i OBOS-ligaen.

En karriere i OBOS-ligaen har aldri vært målet til 22-åringen. Han er nemlig oppvokst som Viking-fan, og har alltid hatt en drøm om å spille på laget. Da han signerte den første kontrakten med Viking uttalte han til RA at hjertet banker mørkeblått, og nå vil det være gode muligheter til å etablere seg fast på laget.

– Det er godt å være tilbake, og jeg ble glad da jeg fikk en telefon om å gjøre meg klar, sier Haugen til RA.

Telefonen kom tidlig, for det har lenge vært interesse for Sebastian Sebulonsen. Derfor gikk Haugen i beredskap på i Vestre Toten.

Etter det RA kjenner til kom Brøndbys første bud på Sebulonsen onsdag ettermiddag, noe som ble akseptert av Viking. Torsdag pakket Haugen sakene, og var rask nok hjem til å rekke fredagens trening.

Der var han med på deler av økten foran blant andre landslagssjef Ståle Solbakken, som er på besøk hos sønnen (Viking-spiller Markus Solbakken), før han gikk i styrkerommet.

– Han har akkurat landet, og vært syk én uke. Det tar tid å komme tilbake, sier Viking-trener Morten Jensen.

– Er han uaktuell til søndag?

– Nei, men ikke langt framme på grunn av sykdom, sier Jensen.

Vil kjempe for fast plass på Viking

Haugen lar seg ikke bekymre med tanker om eventuell spilletid i den første kampen.

– Er du tilbake for å ta fast plass?

– I hvert fall kjempe om å være fast på laget. Jeg må jobbe for det, og her er det ikke noe som er gratis, sier Haugen.

Konkurransesituasjonen han trer inn i er godt tilrettelagt for suksess. Med Gianni Stensness ute på ubestemt tid er Sondre Bjørshol flyttet inn som sidestopper i 3-5-2. Det frigir plass på høyre vingback, noe som passer den offensive backen Haugen godt. Farten og fysikken er nærmest unik.

– Hva har du utviklet mest fra du dro på lån?

– Jeg er blitt mer bestemt og klar over hva jeg skal, sier Haugen.

Herman Haugen

Salget av Sebulonsen gjør at Viking mister en av de faste spillerne på laget, for solabuen spilte nærmest alt av mulige minutter fram til overgangen. Det gir en naturlig åpning for Haugen, men det vil fortsatt være konkurranse – og ikke bare fra Bjørshol.

Fredrik Torsteinbø er nettopp tilbake fra ett år hvor han stort sett har vært helt på sidelinjen. Mandag spilte han 90 minutter med Viking 2 da de tapte 0-1 mot Brodd på Midjord. Dermed er han for alvor aktuell igjen, og i Sondre Bjørshols skadefravær var Torsteinbø en periode fast inventar på høyrebacken.

På onsdagens trening ble Samúel Fridjónsson brukt på høyre vingback, men det er langt fra sikkert at trenerne ser på ham som et reelt alternativ der til søndagens kamp.

Løkberg usikker mot bunnlaget

Mange spillere er ute hos de mørkeblå. Zlatko Tripic soner den siste kampen av karantenen han fikk etter det røde kortet mot Rosenborg, mens Veton Berisha ennå har problemer med leggen. Gianni Stensness har ikke spilt siden han var på landslagsoppdrag med Australia, og er uaktuell til søndagens kamp. Det er også Kristoffer Forgaard Paulsen som har pådratt seg en muskelskade.

Kristoffer Løkberg ble tidligere i uken meldt klar til søndag av Bjarte Lunde Aarsheim. Siste oppdatering i Jåttåvågen er at han er tvilsom til kampen mot Kristiansund.

Kristoffer Løkberg

Søndagens motstander Kristiansund har ikke hatt en god åpning på sesongen. De står så langt uten én eneste seier i Eliteserien 2022. Det gjør at de ligger helt sist på tabellen med ett poeng.

– De har hatt en tøff periode, og det blir en interessant fotballkamp. I deres situasjon er kun tre poeng godt nok. Jeg synes det er ufortjent at de kun har ett poeng etter slik de har spilt. Det vil snu for dem, men jeg håper ikke det blir mot oss, sier Viking-trener Morten Jensen.

Vikings resept er klar, selv om treneren ikke vil avsløre noe rundt formasjon og laguttak.

– Vi skal være på vårt beste. Nå må vi finne godformen på hjemmebane igjen, og ikke minst få en god opplading til Europa. Kristiansund er et tøft lag å møte. Dette er Eliteserien, ingenting er gratis, sier Jensen.

Europa neste

For Viking handler alt om det som skjer i andre enden av tabellen. De mørkeblå har tredjeplassen i Eliteserien, men med flere spilte kamper enn lagene som følger bak. Blant annet er Bodø/Glimt på fjerdeplass med tre poeng mindre, og to færre kamper spilt. Vikings luke opp til Lillestrøm er på fem poeng, men kanarifuglene har én kamp mindre spilt.

Torsdag spiller Viking mot Sparta Praha i andre kvalifiseringsrunde til Conference League.

– Klarer dere å kun tenke på Kristiansund, eller har dere to tanker i hodet samtidig?

– Nå er det kun Kristiansund. Det er denne gjengen vi har, og vi vet det er folk ute med skader. Vi kan ikke spare folk nå, sier Jensen.

---

FAKTA

Navn: Herman Haugen

Født: 25. april 2000

  • Fotballspiller i Viking. Ble tilbakekalt fra utlån hos Raufoss etter salget av Sebastian Sebulonsen torsdag.
  • Har tidligere spilt for Hana, Vidar og Ull/Kisa.
  • Står med ti kamper i Eliteserien for Viking etter han signerte A-lagskontrakt i 2020.

---






Mer fra Dagsavisen