Viking

Slik vurderer vi Viking-overgangene

Det er nå ett år siden Bjarne Lunde Aarsheim og Morten Jensen startet en ny æra i Viking og tok over stafettpinnen fra Bjarne Berntsen. På den tiden har ni spillere blitt hentet og mange forsvunnet.

Med såpass store endringer i stallen til de mørkeblå er det nå i langt større grad «deres» lag. Ikke arvegods fra den noe mer kontringsorienterte og gjenoppbyggende fasen under Berntsen.

RA har tidligere skrevet om hvordan en Viking-overgang blir til og grepene som har blitt tatt rundt spillerlogistikk de siste årene.

Det har trenerduoen nytt godt av etter at de tok over. Når de kommer med et innspill på hva de behøver kommer Ole Askeland og co. straks med sine velfylte og informasjonsrike lister over hva som kan være tilgjengelig i den aktuelle posisjonen. Det gjør at man treffer stadig bedre.

Når det er sagt er det umulig å treffe helt i fotball. Det sier seg selv. Forskjellen er likevel merkbar etter vårt skjønn. Viking treffer stadig oftere spikeren på hodet - og da tåler man noen bommer.

Så er det også viktig å huske på at spillerne er tiltenkt forskjellige roller og har fått varierende tid til å vise seg fram. Noen er helt ferske og må ses i kraft av forventninger. Pris spiller selvsagt også inn. Slik vurderer RA-sporten kjøpene under Lunde Aarsheim/Jensen - ut i fra forutsetningene.

Gianni Stensness 6

Et sommerkjøp som bidro til å snu fullstendig på forutsetningene for hvordan Viking var i stand til å spille fotball. Har vært strålende i midtforsvaret med sin fotballklokskap og spillende stil. Etter det RA kjenner til betalte Viking kun rundt en million for den australske landslagsmannen. Det framstår som et kjempevarp! Stensness er en av de bedre stopperne i Eliteserien. Hvor god er han på midtbanen - der han egentlig liker å spille?

David Brekalo 6

Bortsett fra hodemisten i Kristiansund har Brekalo vist seg som nok et skikkelig varp. En klassisk midtstopper. Fart, voldsom duellkraft og spisskompetanse både på offensive og defensive dødballer. På toppen av det kan mannen spille ball og har masse futsal erfaring. Det har åpenbart styrket teknikken. Ifølge makker Stensness er han også den naturlige sjefen - og utrolig lett å spille med. Til tross for at engelsken fortsatt ikke er den aller beste er det Brekalo som styrer. At Viking kun skal ha betalt rundt en million også for den slovenske stopperen gjør dette til nok et varp.

Zlatko Tripic 5

Aldri har en overgang til Viking skapt større bølger enn da frelseren returnerte i starten av 2021-sesongen. Holdt det gående på ren vilje etter halvannet år med konstant fortballspilling og kvitterte med karrierens beste år på antall scoringer. Forutsetningene hans var definitivt ikke de beste for å prestere. At han ikke var like dominerende som i 2019 handler nok likevel mer om måten Viking nå spiller på. Skandinavias beste ankomstspiller fikk langt færre ankomster å boltre seg i et lag som dominerte kampene mer. Medspillerne var også ganske anderledes - og fotball handler om relasjoner. Ifølge Viking kom han gratis, men her er det en betydelig signeringssum i spill. Høy lønn også.

Niklas Sandberg 5

Lura-karen fortsatt ikke vist seg fram i Viking. Da er det vanskelig å gi toppkarakter. Må vurderes ut fra forventninger alene, men dette er selvsagt en godt kjent spiller - som de fleste har sett mange ganger i flere klubber. Herlig driv, fremoverrettet, god på kombinasjoner og på toppen av karrieren. At Viking kun betalte litt over millionen gjør dette til et potensielt varp. Kan også brukes i mange posisjoner. Vårt råtips: Dette er klubbens nye venstreback.

Patrik Gunnarsson 5

Kommer fra Premier League - uten at han har fått sin debut hverken der eller på landslaget. Samtidig framsto han som en svært solid keeper på lån i sju kamper i fjor. Kan redde det utroligste. Bunnsolid skuddstopper, med rekkevidde og god teknikk. Her kan Viking ha sikret seg en av seriens beste keepere. Er samtidig litt uferdig og var nok i sum langt fra billig. At det ikke lekker noen sum ut fra Viking tyder på det.

Daniel Seland Karlsbakk 4

Et prosjekt for framtiden, men et svært spennende ett. Spissen har den sjeldne kombinasjonen av fart, størrelse og ferdigheter. Bryne-karen er svært ung, men her har Viking sikret seg en mann som plutselig kan ta store steg og gå rett inn i Eliteserien. Stort pluss at Viking fikk ham gratis i skarp konkurranse med flere klubber.

Shayne Pattynama 4

En litt svak firer - kort og godt fordi han foreløpig har for store defensive svakheter. Hadde det kun handlet om det offensive ville han blitt vurdert på linje med Brekalo/Stensness med en prislapp på under millionen. Fantastisk god til å snu kamper med sine offensive bidrag. En av spillerne med seriens beste statistikker på målpoeng sett ut i fra snitt på antall spilte minutter. Så må Viking nå finne ut om han skal spille back eller ving i framtiden - eller eventuelt vurdere et salg til en klubb som spiller 3-5-2 fast. Det er nemlig vingback han er. Det er en rolle som sjeldent brukes her.

Kevin Kabran 3

Fansens foretrukne hoggestabbe i 2021. Omkvedet var at han ser giddalaus ut og at han aldri bruker sin fysikk. Kostet 1,2-1,3 millioner. Samtidig var han den nest mest benyttede spilleren i 2021 - om en ser på antall kamper. Ganske solid defensivt og ikke helt galne tall offensivt.

Virket å gå litt sur tidlig i sesongen da Tripic kom inn. Det er faktisk til å forstå. Han er venstrekant og skulle bekle denne rollen. Når klubben så finner en annen spiller etter så kort tid er det menneskelig å deppe. Det som likevel trekker ned er prestasjonene i favorittposisjonen da han fikk sjansen. Det fikk han en god del ganger.

Mai Traoré 2

Var målkonge på nivå tre i Sverige og scoret flittig i sin første sesong på nivå to da han ankom Viking. Har vist enkelte glimt av hva som bor i ham, men det har blitt litt for sjeldent. Ingen enkel konkurranse framme hos Viking må tas med i betraktningen. At Viking hentet nok en spiss i vinter i Daniel Karlsbakk sier sitt. Det er kanskje litt urettferdig å være såpass streng med en ung spiller etter såpass kort tid. Samtidig er han ikke så ung med sine 22 år. Det trekker også kraftig ned at Viking skal ha betalt så mye som et par millioner for ham. Det framstår, foreløpig, som en alt for høy sum. Kan et utlån få gang på ham?

Viking har også løftet flere egne spillere opp i stallen i løpet av det siste året. Disse er ikke vurdert her ettersom det ikke er for overganger å regne.

Etter at Lunde Aarsheim og Morten Jensen tok over har Henrik Heggheim, Tommy Høiland, Trym Ur, Tord Johnsen Salte, Runar Hove, Johnny Furdal, Ivem Austbø og Axel Andresson forsvunnet ut av stallen.




Mer fra Dagsavisen