Stavanger — Da David Brekalo signerte sist uke var han utlending nummer 100 inn i Viking siden Gary Goodchild ble hentet i 1981. Men hva ligger egentlig bak en slik overgang? Hvem er involverte? Hva gjør at det grønne lyset for bud og forhandlinger tennes?
Ole J. Askeland var tidligere mediesjef i Viking. Det få er klar over er at den tidligere journalisten også har en fortid som speider for Red Bull Salzburg. Etter at han returnerte til Viking i slutten av 2019, som ansvarlig for spillerekruttering, har Viking utviklet seg enormt på feltet. Systemet som er blitt til er på mange måter litt unikt og tilpasset Vikings muligheter og rammer. Mye tyder på at det fungerer.
Da Erik Nevland nylig ble ansatt som sportssjef lurte RA på om han var bekymret for «folkets dom» etter den første overgangen han skulle gjennomføre. Svaret var overraskende:
– Jeg er trygg på det. Fordi det er såpass gode rutiner på kvalitetssjekk her. Så vet du aldri. Det kan slå begge veier. Men grunnlaget, og jobben som gjøres i forkant, er alltid god. Så er det opp til spillerne som kommer om det blir klaff også. Jeg er ikke så bekymret egentlig. Det kommer til å gå greit, sa Nevland.
– Det vi gjør er i utgangspunktet å gi de som tar avgjørelsen til slutt best mulig beslutningsgrunnlag, forteller Askeland.
[ Romjulsfotball kan bli løsningen for lokalfotballen ]
Et team
Fra første blikk på en spiller, til signatur på en kontrakt, er det mye som skjer. Ole J. Askeland er heller ikke alene. Klubben har inne en rekke speidere i engasjementer. Den opprinnelige planen om å bruke egne akademitrenere i stor grad ble raskt skrotet. Det funket ikke. Dette var en levende prosess som krevde kontinuitet.
I Viking gjelder fortsatt mantraet om først lokalt, så nasjonalt og til sist internasjonalt når spillere skal hentes. Målet i bunn er å få tak i spillere som man har råd til, som er gode nok på direkten og som er unge nok. Det skal være spillere som kan ta et par nye steg i Viking og som kan bidra til å vinne noe. Slik kan man få nye salgsobjekter og penger inn. Penger som kan styrke mulighetene for nye kjøp, men også styrke egen satsing på talenter.
To sentrale figurer i dette speiderarbeidet er nå blitt Søren Brøsted Nielsen og Thiago Pires. Vikings to internasjonale speidere har base i henholdsvis København og Lisboa. Dansken Nielsen har bakgrunn fra den danske spillerforeningen og som spiller. Brassen Pires har en master i sports management og har også jobbet for Odense. Begge er unge og har store ambisjoner som speidere. På toppen av det har klubben en håndfull speidere med base i Norge.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/HGD2ERKPJVCPFO74CKO626JOBY.jpeg)
Viking er fortsatt mottakelige – og avhengige – av tips og agenter som vil «styre» inn spillere. Men de har i mye større grad enn før begynt med å opparbeide seg en egen kunnskapsbase. Askeland forteller at de ikke har ett «skyggelag», men rundt 35. Dette er spillere som det er sannsynlig at Viking kan få tak i. Totalt har klubben en liste med rundt 1200 spillere. Disse er det mellom to og åtte speiderrapporter på. Når det kikkes i utlandet velges ligaer og klubber med omhu. Selv om Viking i høyeste grad er åpne for å hente spillere med rette holdninger ned fra et høyere nivå, vil man ofte ha inn sultne spillere på vei opp. De som vil ta steg.
– Generelt sett finnes det tre måter å drive spillerlogistikk på. Du kan basere deg på kontakter, tips og spillere du kjenner fra før. Den andre er å basere seg mye på agenter og innspill. Varianten hvor du forsøker å bygge en oversikt – som gjør at du har en del kunnskap og beholder det i klubben – det er det vi prøver på nå, sier Askeland.
Tilfellet Brekalo
Men hvordan blir så en overgang til? David Brekalos nylige tur fra NK Bravo til Viking er et godt eksempel.
Viking bestemte seg først for å følge mellomspillet for U21-landslag i mars. Da plukket man seg ut fire nasjoner – hvor Slovenia var den ene. Det hele ble gjort via datasystemet Wyscout. Der har man tilgang til alle kampene flere år bakover i tid og kan også se sekvenser. Dataspeiding er ikke et hovedmoment, men et supplement for Viking. Blant annet for å kunne støtte seg på statistikk. Klubben jobber også kontinuerlig med å se i absolutt alle posisjoner samtidig.
– Da la vi første gang merke til Brekalo, sier Askeland.
Det vi gjør er i utgangspunktet å gi de som tar avgjørelsen til slutt best mulig beslutningsgrunnlag.
— Ole J. Askeland
Da sommervinduet nærmet seg kom så bestillingen. Viking-trenerne ville handle ny stopper. Han skulle være god i luften, kunne forsvare boks, slå progressive pasninger, ha autoritet, defensivt DNA – og ha fart. Egentlig en slik type mange lag ønsker seg. Brekalo var et 12–14 navn i basen som sto igjen etter første siling.
Så silte man videre og sto igjen med seks navn. Askeland anslår at det går med en halv dag til en dags arbeid på hver spiller. Brekalo var spilleren som vant flest luftdueller og nest flest dueller i den slovenske ligaen. Tallene hans var svært gode.
Til slutt sto klubben igjen med tre-fire navn som kunne presenteres for trenerne. Gianni Stensness var et av de andre. For at navnene skal på trenernes bord må tre av speiderne ha sett spilleren.
– 9. juli bestemte vi oss for å ta det videre med Brekalo. Trenerne syntes det var interessant. 14. juli var første prat med agent. Bjarte Lunde Aarsheim dro så til Slovenia for å se på og møte Brekalo. Søren og jeg så samtidig flere kamper i Sverige om en kandidat der. Så var vi heldige med at Stensness fikk seks landskamper på kort tid. Han har vi visst om lenge. Han er scoutet på siden desember 2020. Vi har seks rapporter på ham fra desember til mai. Dermed kom han også inn i bildet og vi ble enige med to spillere denne gangen, sier Askeland.
Brekalo signerte 11. august for Viking. Prisen var etter det RA kjenner til rundt en fjerdedel av hva det anerkjente fotballnettstedet Transfermarkt verdsatte ham til.
[ Brekalo avgjorde på overtid i Viking-debuten ]
Enorm verdiøkning
Foruten det rent fotballmessige ser også Viking nøye på hvem menneskene oppi fotballskoene er. Personlighet er essensielt. Karakter. Det sjekkes referanser, mediene tråles for info og spillernes SoMe-involveringer sjekkes.
Dess mer Viking vet om personen – men også om omstendigheter rund spillernes klubb og kontraktsforhold – dess lettere er det å ta raskere og riktige beslutninger. Alt henger sammen med alt i en overgang.
I hvor stor grad systemet til Viking virker avhenger mye av tabell, resultater og titler. Det endelige svaret, både for Askeland og spillerne får vi i løpet av de neste årene.
Indikasjoner er det likevel allerede. Da Viking rykket opp i 2019 var stallen til klubben som helhet verdsatt til 3,35 millioner euro, ifølge Transfermarkt. Det var minst i Eliteserien,
Nå er verdien anslått til 8,2 millioner euro. Fjerde mest i serien.
[ Dette sier Berisha om skadesituasjonen ]