Viking

Berisha: – Det setter prikken over i-en

Vikings toppscorer, Veton Berisha, er kun én scoring bak Egil Østenstads målrekord fra 1996. Søndag spilles siste serierunde, da kan egersunderen bli historisk.

Stavanger — Kun Egil Østenstad har scoret flere mål på én sesong enn Viking-kaptein Veton Berishas 22 mål, og det ene målet som er mellom dem kan komme mot Tromsø i siste serierunde søndag. Da skal Eliteserien avsluttes, og for de mørkeblås toppscorer er det også avslutningen på en sterk sesong.

– Det setter prikken over i-en om jeg tar rekorden, men jeg vet samtidig det har vært en sinnssyk sesong. En ting er mål og assister, men også hvordan jeg har hjulpet laget offensivt og defensivt. Totalpakken har vært bra, sier Berisha til RA.

Det har vært litt i det siste. Det virker som de fleste har lyst jeg skal prøve å slå den, og vil hjelpe meg.

—  Veton Berisha om rekordsnakket i garderoben

Hvordan han bidrar for laget kan være en enkel floskel, men er ikke det i Berishas tilfelle. Det ekstreme presspillet hans måles blant annet av GPS-utstyret til Viking, og etter kamper går de gjennom informasjonen som er for å finne ut hvordan det har vært.

Faktisk har Berishas innsats i Eliteserien også blitt belønnet med plass i Ståle Solbakkens siste landslagstropper for sesongen. Da landslagssjefen tok ut Berisha uttalte han at det var sannsynlig at Vikings kaptein ville bli bedt om å løpe mindre. Det sier noe om hvilke fotspor som står igjen på banen etter toppscoreren er ferdigløpt for sesongen søndag.

Laget har allerede sikret seg bronsemedalje, og har en knapt teoretisk mulighet for sølv. Da må måldifferansen mellom Viking og Molde på 18 scoringer spises opp, samtidig som de mørkeblå må vinne og moldenserne taper.

Viking-spillerne vil hjelpe

Gjennom 2021-sesongen har Viking tatt steget nærmere toppen av norsk fotball, og Berishas rolle i det har vært sentral.

I garderoben har også målrekorden vært tema, ifølge spissen.

– Det har vært litt i det siste. Det virker som de fleste har lyst jeg skal prøve å slå den, og vil hjelpe meg. Det synes jeg er utrolig kjekt, sier Berisha.

– Sier det noe om samholdet i laget?

– Ja, absolutt. Nå har jeg kun vært med de to siste årene, men slik jeg forstår det har samholdet vært bra før det også. Det er med på å gjøre at vi presterer som vi gjør, sier toppscoreren.

Selv om Viking i realiteten ikke har noe å spille for søndag er rekorden med på å gjøre Berisha tent før sesongavslutningen mot Tromsø.

– Min motivasjon er iallfall på plass, det skal ingen lure på. Jeg håper i hvert fall på ett mål, så går vi for to om det første kommer, sier han.

Kapteinen tror heller ikke det vil være noen problemer med lagets motivasjon. Det er ikke en kort busstur, men årets lengste bortereise.

– Når vi først må dra til Tromsø er det like greit å prøve å vinne.

Flere Viking-fans til Tromsø

På tross av de nye koronarestriksjonene, som har gitt meteren tilbake og begrenser innendørsidretter til 600 tilskuere, er det ingen restriksjoner for fotballstadionene i sesongavslutningen i Eliteserien.

Til Tromsø er det også ventet storinnrykk fra Stavanger, med nærmere 300 supportere som har bestilt tur nordover.

– Selvfølgelig er det kjekt for oss som driver med fotball at folk får komme på stadion uten restriksjoner. Det er mye kjekkere å spille med supportere på tribunen. At folk fra Stavanger drar til Tromsø betyr mye for oss, sier Berisha – og utdyper:

– Det har ikke skjedd så mange ganger at folk reiser sånn, og det er noe spesielt med Tromsø som er langt borte. Det setter vi spillere, og trenerne, utrolig stor pris på.

Tromsø, som er tilbake i Eliteserien denne sesongen, har allerede sikret billetten i det gode selskap for 2022. Det som har vakt stor oppmerksomhet før serieavslutningen er at TIL har valgt å spille i en egen protestdrakt mot Qatar-VM. Klubben var den første til å sette Qatar på den idrettspolitiske dagsorden i Norge, og har hatt et sterkt engasjement i saken. Hos de mørkeblå har også engasjementet vært stort, blant annet gjennom supporterne på Felt O.

Hjemmelaget har, i motsetning til Viking, absolutt noe å spille for i siste serierunde. De er på 12. plass, som er det laveste de kan havne på. Om resultatene går rett vei for de røde og hvite vil det være mulig å klatre til 9. plass.






Mer fra Dagsavisen