Viking

Iven Austbø har funnet seg ny jobb

Søndag tok Iven Austbø (36) farvel med SR-Bank Arena som Viking-spiller. Nå er neste kapittel i livet åpnet.

Stavanger — Da keeperlegenden i sommer ga beskjed om at han skulle legge opp sto han nærmest på bar bakke. Ut over litt økonomiutdannelse på BI og noen fag på universitetet, hadde han ikke så mye å slå i bordet med.

I salgsbransjen er jeg fullstendig klar over at du vil få mange nei, men du må opp på hesten igjen.

—  Iven Austbø

Så ordnet ting seg ganske raskt. Gjennom en trenerkollega i Madla, hvor han trener ungene, dukket muligheten for en jobb i Norsk Gjenvinning på Gausel opp. Etter et lite «prøvespill» mellom Vikings treninger i høst fant han ut at han stortrivdes. Nå har han nå bestemt seg.

– Jeg starter i ny jobb hos Norsk Gjenvinning fra årsskiftet. Det er en god følelse. Beroligende å ha noe å gå til når jeg er ferdig i Viking. Det er fint å ikke være stresset. Så er det et veldig fint team her. Jeg følte meg velkommen på direkten og er glad at jeg får jobbe med disse menneskene, forteller Austbø til RA.

Blir selger

I Norsk Gjenvinning går han inn som markedskonsulent. Eller selger – som han selv foretrekker å bruke.

– Nå skal jeg ut til bedrifter for å få oss til å bruke oss i stedet for andre. Vi er konkurransedyktige på priser og en totalleverandør av alt på gjenvinning, lokker Austbø.

Iven Austbø

Gjenvinning er han godt vant med fra Viking. De siste årene helst høyt i banen. Selv om dette blir en annen type gjenvinning er Randaberg-karen klar på at mye av lærdommen og terminologien fra fotballen kan overføres til salg.

– Det er definitivt likheter, men samtidig helt nytt. Selvsagt har jeg potlet litt hjemme, men jeg kan ikke si at jeg har holdt mye på med telefoner, mailer, systemer og PC-er gjennom et langt liv i fotballen. Dette var likevel noe jeg hadde lyst til. Noe helt annet.

– Hva kommer til å gjøre Iven Austbø til en god selger?

– Konkurranseinstinkt. Vilje. Jeg er ikke den som gir opp. I salgsbransjen er jeg fullstendig klar over at du vil få mange nei, men du må opp på hesten igjen.

At han er et svært kjent fjes i distriktet, etter å først kommet inn i Vikings A-stall i 2003, er selvsagt ingen ulempe når han skal ut for å banke på dører.

– Det kan være et pluss at folk vet hvem jeg er og å ha et kjent «tryne». Men til syvende og sist er det relasjonene du skaper, og samarbeidet med de du skal selge til, som er det viktigste. Samt gode priser, sier Austbø.

Han erkjenner også salgsbransjen er som fotballen. Det er få som slår gjennom over natten. Det krever hardt arbeid.

– Det var veldig kjekt å få muligheten og jeg har kost meg til nå. Samtidig har jeg mye å lære. Det vil nok ta litt tid, men jeg er i ferd med å komme godt inni det.

Siste reis med gjengen

Når Viking søndag skal avslutte sesongen mot TIL i Tromsø skal Austbø opp. Det blir siste reis med gjengen etter en langt fotballkarriere. Han tviler på om han blir en del av troppen og regner med at hans avslutning og farvel ble søndagens hyllest mot Odd. Noen flere kamper blir det neppe.

– Det får være opp til trenerne, men jeg tror jeg har spilt min siste kamp. Det er fint at det var hjemme på SR-Bank Arena. Jeg hadde lyst til å avslutte. Så vil jeg selvsagt være med i troppen om jeg blir spurt. Uansett blir jeg med på tur opp.

I Tromsø får også Viking utdelt bronsemedaljene. Det blir den andre med Austbø for Viking. Han var også med i 2007 sist det skjedde. Keeperen er den siste aktive fra tiden i Steingata 100 som nå legger opp.

Fra før har han også et cupgull med Viking, opprykket i 2018 og NM-gull som junior. I tiden i Stabæk var han et sekund med spilletid fra seriegull og seriesølv. Han har også tapt en cupfinale der.

Årets siste kamp tror han vil dreie seg om å hjelpe Veton Berisha til å ta Egil Østenstads målrekord.

– Det må vi jo prøve på! Resultatet betyr lite – selv om man alltid skal prøve å vinne. Tromsø har vel heller ikke mye å spille for. Lett tror jeg ikke det blir uansett. Og sikkert bikkjekaldt – uten at jeg har sett værmeldingen.




Mer fra Dagsavisen