Viking

Forsvarte det ultraoffensive grepet som slo feil

Vikings trenerduo har truffet blink med mange ekstremgrep denne sesongen underveis. Denne gangen klaffet det ikke da Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim gamblet til pause.

Stavanger — Trippelbyttet etter 45 minutter kan vanskelig kalles noen fulltreffer. Resultatet var en bortkastet sjanse til å ta igjen Molde - og stikke fra RBK.

For til pause, og på stillingen 1-1, gikk trenerne ultraoffensivt til verks. Etter å ha hatt masse ball, men ikke skapt nok ut i fra ballbesittelsen, kastet de innpå Kevin Kabran, Shayne Pattynama og Samúel Fridjónsson. Ut gikk mer defensivt orienterte Rolf Daniel Vikstøl, Kristoffer Løkberg – samt Sebastian Sebulonsen.

Resultatet ble nok et kontringsmål i fleisen etter 59 minutter – og et Viking som stanget om mulig enda mer i Sarpsborgs disiplinerte og smarte 5-4-1-mur.

Morten Jensen

Forrige gang laget møtte Lars Bohinens menn speilet de motstanderen ved å legge om til 3-5-2 selv – og lyktes. Denne gangen var tanken at mer futt skulle være nøkkelen.

– Vi mente vi behøvde mer energi i laget. Egentlig burde vi ledet 1–0 i første omgang ved Yann-Erik de Lanlay på en retur. Dette ville blitt en helt annen kamp om vi hadde scoret først. Da kunne vi kontret. Så mente vi at det så energiløst ut og litt tregt. Derfor tok vi grepene til pause. Vi manglet presisjon og balltempo, sier Morten Jensen til RA.

– Ble dere for utålmodige her?

– Ja. Så var det for lite bevegelse, vi fikk for lite folk inn i boksen og vi var passive. Det var dårlig, sier treneren.

Misbrukt mulighet

For det som skjedde med den ultraoffensive utgaven av Viking var i realiteten at de aldri evnet å skape noe rom for seg selv. Samtidig åpnet de rom for motstanderen. Når ingen vartet opp med enkeltprestasjoner for å bryte opp, tok vare på halvsjansene eller dødballene, ble det en frustrerende affære.

Tapet var spesielt irriterende med tanke på at Molde fikk grisebank og tapte 6–0 mot Strømsgodset. Legger du til at RBK tapte 3–1 for Lillestrøm lørdag er det lett å skjønne at dette var en mulighet som ble kastet bort. Tre poeng ville ført Viking opp på poenglikhet med sølvplasserte Molde – og gitt luke på fem poeng til RBK.

– Er trøsten at dere hadde råd til dette tapet med tanke på de andre resultatene?

– Jeg har ikke fått reflektert så mye over det, men vi hadde jo selvsagt ønsket oss vår femte strake seier. Nå må vi bare komme oss opp på hesten igjen, sier trener Jensen.

Viking

En annen skuffelse var at kun 7508 tilskuere møtte opp.

– Om vi hadde hatt like mye folk som i de siste par kampene kunne det fort hatt en betydning. Det har hjulpet oss før og det kunne vært det som vippet oss til en seier. Så var det Halloween i dag. Jeg kjenner mange som prioriterte det. Når ungene vil noe annet kommer heller ikke foreldrene. Kanskje vi skal ta en prat med NFF for å få flyttet denne runden en dag om det kolliderer neste år, sier Jensen.

Tripic vil ikke skylde på trenerne

Selv om trenerduoens hyperoffensive grep ikke funket denne gangen nekter Zlatko Tripic ikke skylde på to trenere som har lyktes langt oftere enn de har bommet i år. Han var også klar på at Sarpsborg fortjente å vinne, at de var gode – og at motstanderen lykkes med sin taktikk.

– Vi skal ikke være for negative etter dette. Vi stanget mot et dyptliggende lag som er i flyten. De er gode på dette og har en ekstremt offervilje i boksen. Når vi ikke setter sjansene – og slurver for mye – så blir det sånn, sier Tripic etter kampen.

– Hva er nøkkelen for å slå denne type velorganiserte dype lag da?

– Vi må være tålmodige og ikke få panikk. Så må vi ikke la dem score på første sjansen. Jeg syns ikke vi var tålmodige nok i dag.

Han peker på at det ikke var tilfeldig at Lars Bohinens mannskap lyktes med inngangen sin. Tripic og Viking viste hva som kom.

– Noen ganger får de til dette. Andre ganger ikke. Nå gjorde de det.

Tripic gidder ikke å være med på praten om at dette var en bortkastet sjanse for Viking – ei heller at det var et tap uten umiddelbare konsekvenser.

– Det er omgivelsene som snakker om gull, sølv og bronse. Så er det naivt å tro at lagene i toppen vil vinne alt i slutten her. Se på Moldes resultat i kveld. Vi har en meget tøff kamp selv allerede i neste runde.

Da står desperate Mjøndalen for tur på bortebane. De har tatt fire poeng på sine siste to kamper og fått nytt håp.

– Det blir alt annet enn lett. Vi har ingen lette kamper igjen, slår Morten Jansen fast.

---

FAKTA og VIKINGBØRSEN:

Fotball, Eliteserien

SR-Bank Arena, 7508 tilskuere

Viking – Sarpsborg 1–2 (1–1)

Mål: 0–1 Anton Salétros (35), 1–1 Gianni Stensness (40), 1–2 Joachim Thomassen (59).

Dommer: Kai Erik Steen, Østsiden Askøy.

Gult kort: Gianni Stensness, Harald Tangen, Viking, Anton Salétros, Ben Karamoko, Joachim Thomassen, Mikkel Maigaard, Sarpsborg.

Viking (4-3-3): Arild Østbø 6 – Sebastian Sebulonsen 4 (Samúel Fridjónsson 4 fra 45.), Gianni Stensness 5, Viljar Vevatne 5 (David Brekalo fra 77.), Rolf Daniel Vikstøl 5 (Shayne Pattynama 4 fra 45.) – Harald Tangen 4, Joe Bell 6, Kristoffer Løkberg 4 (Kevin Kabran 4 fra 45.) – Yann-Erik de Lanlay 4 (Sondre Bjørshol fra 77.), Veton Berisha 5, Zlatko Tripic 5.

Sarpsborg (3-4-2-1): Anders Kristiansen – Magnar Ødegaard, Bjørn Inge Utvik, Ben Karamoko – Eirik Wichne, Dario Canadija (Ole Jørgen Halvorsen fra 62.), Anton Salétros, Joachim Thomassen – Mikkel Maigaard, Jonathan Lindseth – Ibrahima Koné (Rashad Muhammed fra 70.).

---






Mer fra Dagsavisen