Viking

Viking i grønn sone hos NFF

Viking havnet i grønn sone i det økonomiske klassifiseringssystemet til Norges Fotballforbund (NFF) da tallene over halvårsregnskapene ble presentert. Tallene ved utgangen av året kan for øvrig gå fra gode til veldig gode om klubben tar medalje. Bare mellom sølv om bronse skiller fire millioner.

Stavanger — De mørkeblå var selv noe usikre på om de ville havne i grønn sone da regnskapene ble levert inn, men det gjorde de. Dette er tredje gang i klubbhistorien at de er i grønn sone. Første gang var i avslutningen av 2019, men grunnet pandemien – og regnskapstekniske forhold – havnet de tilbake i rødt sommeren 2020. De ble så grønne ved årsskiftet som ventet.

Denne situasjonen har vi ventet lenge på i Viking.

—  Markus Grass

Økonomisjef Markus Grass var tidligere i høst klar overfor RA på at han var usikker på om det samme kunne skje igjen i år.

– Det vi var usikre på var noen føringer på noen regnskapsprinsipper. Det fikk vi godkjent og da havnet vi i grønt. Salget av Henrik Heggheim ligger for øvrig ikke inne i første halvår, sier Grass til RA lørdag.

Det salget sikret klubben rundt 16 millioner i kontanter etter det RA kjenner til.

– Dette viser at økonomien i Viking på det jevne er styrket når vi kan levere grønt uten at salg ligger i tallene, sier Grass – som gjerne kunne tatt med at det skjedde i en pandemi og med restriksjoner på tilskuere.

Solid totalbilde

Det totale bildet er utvilsomt sterkt bedret hos Viking etter krisen i 2017 og utviklingen er fortsatt god. Grønn sone ved utgangen av året er nærmest bankers også.

– Det ser veldig, veldig greit ut økonomisk nå. Så blir totalen avgjort på det sportslige i innspurten, sier Grass.

Utbetalingen av mediepotten på delen som går på tabellplassering vil nemlig bety ytterligere millioner. Det store skillet i forhold til hva Viking har budsjettert med ligger med å komme blant de fem beste. Så er det veldig mange ekstramillioner å hente om en skulle ta sølv, bronse eller gull.

Vinneren av Eliteserien får i år litt over 26 millioner kroner, mens andreplass gir 22,1 millioner. Skulle Viking sikre bronse vil det bety 18,1 millioner, mens fallet ned til 4. plass er stort. For det betales det ut rundt 12,5 millioner kroner.

Skulle laget rote seg helt bort i avslutningen vil det ha mindre å si. 5. plass gir 11,6 millioner, 6. plass 11,1 millioner og 7. plass 10,6 millioner. De to lagene som rykker rett ned får snaue 8,7 millioner hver.

– Så følger det naturligvis også noen velfortjente bonuser til spillerne og venter for plassering. Så det er ikke ren nettofortjeneste for Viking, sier Grass.

Sandnes Ulf i gult

Han kan også glede seg over mange tilskuere på de siste kampene ut over dette. Nå kommer alt på toppen av en allerede solid økonomi.

– Denne situasjonen har vi ventet lenge på, sier Grass.

Det store skillet for klubben kom omtrent da klubben vant cupen. Dette ga store inntekter. Samtidig ble det foretatt en offensiv emisjon som ga ti millioner inn. Like etter ble også Kristian Thorstvedt solgt for det som da var en ny rekordsum for klubben til Genk.

Ingen av klubbene i Eliteserien havnet i rød sone per 30.6.

I OBOS-ligaen er Start og Aalesund i rød sone. Sandnes Ulf befant seg i gult.

Her kan du lese hele oversikten over økonomien i norsk fotball (ekstern lenke).





Mer fra Dagsavisen