Viking

Lokal unggutt kan få servitørrollen

Med nye trenere er tier-rollen tilbake i Viking. Harald Nilsen Tangen (20) framstår som jokeren til å legge beslag på plassen.

Stavanger — Ballvirtuosen som lurker mellom angrepet og midtbanen. Playmakeren høyt i banen. Den kreative sjelen som skal sette fyr på det offensive spillet – med både assister og scoringer. Rekken av legendariske tiere er lang i internasjonal toppfotball. Maradona, Pelé og Messi er kanskje de største, men det er lett å la tankene gli til genier som Totti, Pirlo og Bergkamp også. Rollen er en av de kjekkeste man kan ha, men også blant de mest forpliktende og krevende.

Hos Viking har ikke rollen vært i spill på noen år med 4-3-3 som den foretrukne formasjonen.

Nå er tieren tilbake og lokale Harald Nilsen Tangen legger overhodet ikke skjul på at han sikler etter muligheten til å gjøre den til sin egen. Da han holdt på å spille seg inn i laget til Viking i fjor, før han ble utlånt til Åsane, var det som høyreving. Men det er som tier han er aller best.

Samtidig er konkurransen stor. Viking har en rekke spillere som kan kle en slik rolle. Fredrik Torsteinbø har aldri lagt skjul på at dette er hans naturlige posisjon. Johnny Furdal fikk sitt draktnummer fredet i Nest/Sotra etter å ha herjet – blant annet i denne rollen. Dessuten kan både Tommy Høiland, Kevin Kabran, Samuel Fridjonsson, Sondre Auklend og Yann-Erik de Lanlay spille i en av fotballens mest sagnomsuste posisjoner.

Så vil unge Nilsen Tangen, som opprinnelig er SIF-gutt, ha rollen mer enn noe annet. Spilletid er selvsagt aller viktigst. Han kan også brukes på vingene og dypt på midten og vil ta det han får av minutter. Drømmen er det likevel ingen tvil om.

– Jeg føler jeg kjemper om en startplass nå. Som tier. Så er jeg enda bedre enn jeg var i fjor og i god form. Jeg spilte mye som tier i Åsane også, sier han til RA.

Langflat

Han var god på lån hos bergensklubben, som Viking møter lørdag, i fjor. Så god at OBOS-klubben har ligget langflat etter å få ham tilbake hele vinteren. Andre har også luktet. Det har ikke verken Viking eller Nilsen Tangen sett på som veldig fornuftig uten mulighet for kamper. Da har det vært bedre å trene i et Viking-regime som ligger på et høyere nivå. Det føler stortalentet at han har fått betalt for nå – så får han heller vurdere et nytt utlån i sommer om han ikke får spilletid. Håpet er selvsagt å «ta en Heggheim». Han vil gjerne bli navnet på alles lepper med et skikkelig gjennombrudd i 2021.

– Tiden i Åsane i fjor gjorde meg definitivt bedre. En veldig god erfaring. Dette er et lag som passet meg perfekt i forhold til spillestil. De har veldig mye ball.

– Hva kan du tilføre Viking om du får rollen her?

– Det er definitivt mange gode alternativer i klubben. Jeg er en tenkende spiller som er god til å finne de andre. Der mener jeg at jeg kan bidra.

Harald Nilsen Tangen

Trener Morten Jensen har definitivt merket seg den lokale unggutten. Selv om konkurransen om den attraktive rollen er skyhøy er han glassklar i talen:

– Han har ferdighetene som kreves og fyller de fleste kriteriene for å være tier. Dette skal være en spiller som linker opp leddene, som kan stikke de andre gjennom og som scorer mål selv. Jeg har aldri sett ham så god som nå. Han er på sitt aller beste. Da er han en reell utfordrer i denne posisjonen, sier Jensen.

Får en omgang

Trenerduoen innrømmer at det er kamp om denne plassen. De er usikre. Mot Åsane skal Samuel Fridjonsson starte. Nilsen Tangen skal etter planen få andre omgang. Da handler det om å gripe sjansen. Med kun fire treningskamper er det topping fra første stund.

Få vet også bedre hva som venter i årets første kamp enn mannen som spilte der i fjor.

– Det er ganske stor forskjell fra hvordan vi spiller. Åsane er kanskje det mest ballbesittende laget i norsk toppfotball nå. De spiller seg ut bakfra uansett, sier Nilsen Tangen.

Han erkjenner at det kanskje er litt naivt sammenlignet med Eliteserien, men det har fungert i OBOS.

Spillerne til Viking har fått startlaget til årets første kamp. Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim har varslet flere skifter der det er kamp om plassene.

Samtidig er en posisjon fortsatt usikker. Keeper Iven Austbø starter om han kommer tidsnok ut av koronakarantene grunnet ungene. På samme tid er Arild Østbø ute. Han sliter med en tå og ble dessuten pappa igjen natt til torsdag. Tredjekeeper Trym Ur er skulderskadd og dermed blir det debut for Magnus Rugland Ree (16) om Austbø ikke kan spille.

---





Mer fra Dagsavisen